Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec psacího písma? Školy mohou přestat učit krasopis

  5:02aktualizováno  8:40
Školy začínají testovat nový typ písmen pro děti, který lépe odpovídá nápisům, jež vidí kolem sebe. Klasické psací písmo může zmizet.

Děti z jinonické waldorfské školy se učí jen nové písmo. Používají čítanku, kterou pro ně napsali rodiče. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Kdo si pamatuje, jak vypadá velké psací Y, písmeno G nebo snad Q, ať se přihlásí. Ostatní jsou na tom podobně jako žáci zdejších základních škol – učí se krasopisná písmena, ale část jich zapomenou hned a zbytek přestanou sami od sebe za pár let používat.

Přesto děti od první třídy tráví ve škole hodiny týdně snahou o jejich pečlivé vykroužení. To se teď může změnit.

Ministerstvo školství posvětilo pilotní projekt, v jehož rámci mohou školy od září namísto klasického psacího písma plného kliček a napojení používat moderní písmo Comenia Script, které připomíná to tiskací. Jako první o projektu informovaly Lidové noviny.

Děti na základních školách se učí nový styl psaní abecedy.

Na začátku druhé třídy se děti z jinonické školy učily základní písmo nejdříve pastelkou, pero dostanou až v novém školním roce.

"Je absolutní nesmysl domnívat se, že dítě, které se nenaučí klasické psací písmo, na tom bude někdy hůře, že tím nějak utrpí jeho vzdělání," říká kantorka Jana Valentová, která se svými žáky na fakultní základní škole v pražských Horních Počernicích písmo testuje už druhým školním rokem. Podle ní se naopak stává, že se dítě křečovitě snaží o dokonalý rukopis, až nakonec zanevře na psaní jako celek.

Něco takového se stalo dnes desetiletému synovi Anny Vackové. "Do školy se hrozně těšil, ale narazil na paní učitelku, která bohužel bazírovala na krasopisu. Ještě ve třetí třídě mu kvůli psaní dávala horší známku z češtiny, ačkoli doma psal své vlastní knihy," líčí matka.

Chlapec má dnes jinou učitelku, které nevadí, že jeho písmo neodpovídá normám. Právě z toho, že si každý časem písmo zjednoduší podle svých potřeb, vyšla i autorka nového písma Radana Lencová.

Zapojují se i rodiče

Pilotní projekt, o němž informovaly Lidové noviny, zaštítila Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy a ministerstvo školství. Školy, které se do něj zapojily, zahájí výuku nového písma v září.

"Jiná podoba psacího písma by mohla být vhodnější zvláště pro určité skupiny žáků," říká děkanka fakulty Radka Wildová. Má na mysli třeba děti s dysgrafií.

Písmo vymyslela grafička Radana Lencová s kolegy. "Mívala jsem jednu z nejhezčích písanek ve třídě. Přesto jsem měla problém se čtením dopisů a pohlednic od rodičů a babiček, které mi posílali do školy v přírodě a na tábory. Když to nevypadalo jako v písance, nemohla jsem to přečíst," vzpomíná na jednu z pohnutek, která ji přivedla k novému písmu.

Lencová spolupracuje s waldorfskou základní školou v pražských Jinonicích. I tam se děti s novým písmem seznamují už nějaký čas.

"Na rozdíl ode mě, kterému dvojka ze psaní kazila vysvědčení, se s ním moje osmiletá dcera Josefína vůbec netrápí," líčí třicetiletý Ondřej z Prahy, otec jedné zdejší žačky. Ve škole navíc zapojili do výuky i rodiče, kteří pro děti sami píší čítanky.

"Když někomu nějaká písmena nejdou, sestaví mu autorka písma domácí úkol jen pro něj, aby si je procvičil - vytištěný papír s předlohou slov se pak jmenuje Cvičení pro Pepi," doplňuje Ondřej.

Děti na základních školách se učí nový styl psaní abecedy.

Písanky jsou dělané hravou formou a často doplněné vlastními obrázky, aby si děti uvolnily ruce pro psaní.

Ostatní školy, které chtějí se svými žáky rovněž vyzkoušet písmo Comenia Script, sice takový servis čekat nemohou, ale už teď je možné si na internetu (www.lencova.eu) stáhnout výukové materiály. Brzy také přímo písanky.

Učitelka Jana Valentová ze školy v Horních Počernicích přiznává, že někteří kolegové se na písmo dívají nedůvěřivě, protože se zatím učí jen z volných pracovních listů. Vadit může také cena pomůcek pro školy, které se rozhodnou učit jen toto písmo - sada pro dvě děti na jeden školní rok přijde na 1 600 korun.

Novému písmu Valentová fandí. "U klasického psacího písma se dětem stává, že zapomínají, jak se některá méně používaná písmena píší," tvrdí s tím, že u nového písma to vzhledem k podobnosti s tiskacími písmeny nehrozí.

Pokud se projekt osvědčí, může se rozšířit do všech základních škol. "Pokud výsledky testování potvrdí, že písmo je vhodné, pak se dá předpokládat, že vedle sebe budou existovat dva modely písma," odhaduje děkanka pedagogické fakulty Radka Wildová.


Lidé někdy nepřečtou ani vlastní písmo

"Pozorovala jsem, jak lidé píší a jaký styl písma je nejlépe čitelný," vysvětluje grafička Radana Lencová, podle čeho vytvářela tvary moderní obdoby psacích písmen. Její písmo Comenia Script se obejde bez kliček a složitých napojení.

Proč jste vlastně vytvořila nové písmo?

Psaná komunikace by se měla zjednodušit, především ve škole. V praktickém životě se to již děje v souvislosti s moderní komunikací, jako je psaní na PC, e-maily, SMS, internet či ICQ. Lidé si často stěžují na nečitelné vlastní písmo i na písmo svých dětí. Styl písma, který se učili ve školách, pak v životě většinou nepoužívají.

Jak tedy píší?

Časté tendence jsou písmo zjednodušovat, dokonce i u dětí. Rychle psané spojené písmo, u kterého je větší důraz na napojovací tahy než na vlastní písmeno a které je samá klička a vlnovka, po sobě často nepřečtou ani učitelé.

V čem je Comenia Script snazší?

Podobným písmem píší děti již v mateřské škole, alespoň co se týče velké abecedy. Ta je obvykle jednoduchá a sestává ze základních geometrických tahů. Ale Comenia Script je písmo psací, které vychází z renesančního základu, kde se počítá i s individuálním sklonem písaře. Lidé v České republice jsou zvyklí považovat za "psací" pouze jeden druh písma, který se učili ve škole. Já zastávám názor, že každé písmo, které napíšeme rukou, je psací. Tisková písma jsou ta, která se tisknou.

S jakým přístupem škol jste se setkala? Co na písmu vítají a co naopak budí rozpaky?

Obvykle vítají jednodušší model písma, obzvláště na prvním stupni, kvůli samotnému nácviku. Učitelé z druhého stupně mají zase dobrou zkušenost s nespojeným písmem, které snáze po dětech přečtou. Rozpaky budí obvykle představa, že učitelé se budou muset učit něco nového, což pro ně bude znamenat práci navíc. Možná proto někdo ze starší generace učitelů na Comenia Script nereaguje, jedou už v zažitém systému a nechtějí nic měnit - ani to, co by dětem ulehčilo život. Obavy někdy budí situace, co se stane, když dítě přestoupí na jinou školu, kde se Comenia Script nevyučuje. V tom problém nevidím, písmo těchto dětí učitelé a ostatní děti jistě přečtou.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo opoziční ANO. Předseda ANO...

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Policisté týden hledali vězně na útěku, on zatím ukradl a naboural několik aut

18. dubna 2024  13:43

Policistům z Úněšova na Plzeňsku se ve středu večer podařilo dopadnout vězně, který před týdnem...

Autobus zezadu narazil do náklaďáku, čelní sklo se rozbilo o korbu

18. dubna 2024  13:08

S lehčími zraněními vyvázli řidič a dvě cestující v linkovém autobusu, který se dnes dopoledne na...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...