Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se kraje zbarvily do oranžova a kdo jsou noví hejtmani

  15:24aktualizováno  28. listopadu 16:32
Ve všech krajích už znají nové hejtmany a složení krajských vlád po volbách - nejnověji v Libereckém. Úřad tam povede ČSSD se Stranou pro otevřenou společnost. Posledním sociálnědemokratickým hejtmanem se stal Stanislav Eichler.

ČSSD zasedne ve vládách všech třinácti krajů. Někde sama, jinde v koalicích. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Královéhradecký kraj byl prvním ze všech krajů, který si zvolil svou politickou reprezentaci. Historicky prvním sociálnědemokratickým hejtmanem se tu stal místostarosta Broumova Lubomír Franc. Kraj povede koalice ČSSD, lidovců (Koalice pro Královéhradecký kraj) a SNK-ED. - více o hejtmanovi čtěte zde

Franc dostal 32 hlasů z přítomných 45 zastupitelů. Ve funkci nahradí dosavadního hejtmana ODS Pavla Bradíka. V opozici zůstávají občanští demokraté a komunisté. Prvním náměstkem se stal senátor a ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml.

Jen chvíli po Královéhradecku se rozhodlo ve Zlínském kraji. Zde ČSSD přizvala do koalice ODS a lidovce, v opozici zůstávají komunisté a Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj.

Křeslo hejtmana získal v tajné volbě lídr sociálních demokratů Stanislav Mišák, pro kterého hlasovalo 38 ze 44 zastupitelů. V letech 1982 až 1989 byl Mišák členem KSČ. Mišákovým statutárním zástupcem se stal dosavadní hejtman za ODS Libor Lukáš.

Jak bude ČSSD vládnout v krajích

Podívejte se na přehlednou mapu

V Karlovarském kraji se hejtmanem stal pětapadesátiletý učitel a volejbalista Josef Novotný, který ČSSD vedl do vítězných voleb. I on byl v letech 1983 až 1989 členem KSČ. Ve funkci vystřídal Josefa Pavla z ODS. Novotný obdržel 26 hlasů od třiačtyřiceti přítomných zastupitelů.

Kraj povede trojkoalice ČSSD, KSČM a hnutí Doktoři, která disponuje 28 mandáty v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. ODS a Alternativa pro kraj zůstávají v opozici.

Čtvrtého hejtmana sociální demokraté prosadili v Moravskoslezském kraji. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva se jím stal regionální lídr ČSSD a opět bývalý komunista Jaroslav Palas. Do křesla usedne po hejtmanovi ODS Evženu Tošenovském. Kraj zde povede koalice ČSSD a KSČM, ostatní strany odešly do opozice.

Proti levicové vládě v Ostravě probíhaly protestní demonstrace. Mladí konzervativci a zástupci Konfederace politických vězňů kritizovali spolupráci komunistů se sociálními demokraty. - o protestech čtěte zde

Historicky první ženou, která usedne do hejtmanského křesla, se stala bývalá ministryně zdravotnictví za ČSSD Milada Emmerová. Bude řídit Plzeňský kraj. Hlasovalo pro ni 29 ze 45 zastupitelů, kromě ČSSD i komunisté.

ČSSD zde díky dohodě s komunisty povládne menšinově. Skutečnou opozici bude představovat ODS a Koalice pro Plzeňský kraj, tvořená lidovci a SNK-ED. - o Miladě Emmerové čtěte zde

Menšinová vláda sociálních demokratů vznikla i na Vysočině, kde ji umožnila opět dohoda s komunisty. Za podporu jednobarevné vlády požadují komunisté posílení kontrolních funkcí a funkci předsedy finančního výboru krajského zastupitelstva. ODS a lidovci jsou v opozici.

Novým hejtmanem Vysočiny ustavující zasedání zastupitelstva zvolilo Jiřího Běhounka, který vedl ČSSD do voleb. Hlasovalo pro něj 28 z 45 přítomných zastupitelů. Jednání sledovaly zcela zaplněné ochozy pro veřejnost a neobešlo se ani bez protestů zastánců pravice, kteří transparenty odsuzovali spolupráci ČSSD a KSČM.

V Olomouckém kraji vznikla koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Za hejtmana si zde zvolila lídra sociálních demokratů v krajských volbách a poslance Martina Tesaříka. Ve funkci nahradí dosluhujícího hejtmana ODS Ivana Kosatíka.

Pro Tesaříka hlasovalo 44 z 55 zastupitelů, tedy všichni členové koalice. Proti bylo deset komunistů, kteří jsou v opozici.

V Pardubickém kraji se na spolupráci dohodla vítězná sociální demokracie s Koalicí pro Pardubický kraj, tvořenou KDU-ČSL, SNK ED a nezávislými. Komunisté a občanští demokraté budou v opozici.

Hejtmanem zde bude exministr za ČSSD Radko Martínek, pro jehož zvolení hlasovalo 35 z 45 zastupitelů. Dvaapadesátiletý politik vedl v letech 2005 až 2006 resort místního rozvoje v Paroubkově vládě.

Michal Hašek a Miloš Janeček a Ladislav SkopalV Jihomoravském kraji se sociální demokraté dohodli s ODS, což není příliš po chuti ani Jiřímu Paroubkovi, ani vedení občanských demokratů. Hejtmanem se podle koaliční dohody stal dosavadní šéf poslanců ČSSD Michal Hašek. - o Paroubkově nevoli čtěte zde

V opozici proti ČSSD (pravděpodobně obsadí sedm křesel v radě) a ODS (zřejmě čtyři) zde zůstali komunisté a lidovci. Právě KDU-ČSL zde v minulém období měla hejtmana Stanislava Juránka, ve všech ostatních krajích měla hejtmany ODS.

Jiří Zimola (ČSSD), nastupující hejtman Jihočeského kraje, podepisuje koaliční dohodu (19. listopadu 2008)Oranžovo-modrou vládu má i vedlejší Jihočeský kraj. V krajské radě bude mít ČSSD sedm zástupců, ODS získá čtyři křesla. Opozici budou tvořit komunisté a lidovci. Hejtmanem se stane lídr ČSSD a starosta Nové Bystřice Jiří Zimola, ve funkci vystřídá odstupujícího hejtmana ODS Jana Zahradníka.

Ve Středočeském kraji komunisté podpořili menšinovou vládu ČSSD v čele s Davidem Rathem. ODS odešla do opozice. Novopečený hejtman, poslanec a bývalý ministr zdravotnictví získal od ČSSD a KSČM 36 z celkového počtu 65 hlasů. Před pražskou budovou krajského úřadu, kde volba probíhala, na Ratha ráno čekalo několik odpůrců.- o volbě Ratha hejtmanem čtěte zde

V Ústeckém kraji se po dlouhých vyjednáváních vytvořila vláda sociálních a občanských demokratů a jednoho přeběhlíka od politického hnutí Severočeši.cz. Socialisté nakonec úplně odstavili ze hry svého kandidáta na hejtmana Jaroslava Foldynu a do čela krajské vlády zvolili druhou hejtmanku, místopředsedkyni ČSSD a dvojku kandidátky Janu Vaňhovou.

Třiapadesátiletá Vaňhová získala nakonec 40 hlasů, proti hlasovalo pět zastupitelů a tři se zdrželi. I ona byla v osmdesátých letech členkou KSČ, v ČSSD je od roku 1996. Je tak osmým bývalým komunistou ze třinácti sociálnědemokratických hejtmanů. - o členství hejtmanů v KSČ čtěte zde

Stanislav EichlerHejtmanem v Libereckém se stal Stanislav Eichler z ČSSD. Kraji bude šéfovat koalice ČSSD a Strany pro otevřenou společnost. Eichler dostal hlasy 27 zastupitelů ze 45.

Složení krajských rad

Pardubický kraj: ČSSD 6, Koalice pro Pardubický kraj 3

Královéhradecký kraj: ČSSD 6, Koalice pro Královéhradecký kraj 2 (oba KDU-ČSL), SNK-ED 1

Karlovarský kraj: ČSSD 5, KSČM 2, Doktoři 2

Plzeňský kraj: ČSSD 9

Jihočeský kraj: ČSSD 7, ODS 4

Vysočina: ČSSD 9

Moravskoslezský kraj: ČSSD 8, KSČM 3

Olomoucký kraj: ČSSD 8, ODS 2, KDU-ČSL 1

Zlínský kraj: ČSSD 5, ODS 2, KDU-ČSL 2

Jihomoravský kraj: ČSSD 7, ODS 4

Středočeský kraj ČSSD 11

Liberecký kraj: není jasné

Ústecký kraj: ČSSD 7, ODS 3, 1 nezařazený

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...