Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Opylovat a zemřít. Správný proces se superčmeláky úřady nehlídají

  18:21
Čeští zájmoví chovatelé čmeláků mohou svou dobrou vůlí škodit. Na zahrádky si totiž často nosí hnízda hybridů, kteří jsou určeni pro práci ve sklenících. Krabice s výkonným hmyzem musí být po několika týdnech spáleny, jinak hrozí vyhubení přirozených druhů, varuje organizace Čmeláci PLUS. Prodejcům, kteří nepůvodní hnízda distribuují, za nepovolené šíření hrozí pokuty až do jednoho milionu korun. Situaci ale nikdo nehlídá.
Zemědělští hybridi z velkochovu jsou určeni jen pro práci v uzavřených...

Zemědělští hybridi z velkochovu jsou určeni jen pro práci v uzavřených prostorech. Ve volné přírodě mohou ohrozit stávající druhy čmeláků. | foto: Čmeláci PLUS

Hybridní čmeláci jsou oproti druhům, které se přirozeně vyskytují v české krajině, výkonnější. Tito superčmeláci, jak jsou někdy kvůli své velikosti a výkonu nazýváni, jsou ale určeni pouze pro práci v uzavřených prostorech, tedy ve sklenících. 

Základem DNA hybridů jsou čmeláci zemní, kombinují se ale s dalšími poddruhy, které nejsou v naší krajině běžné. Projevuje se to i na vzhledu, kdy se dají odlišit podle barvy. Hmyz je vyšlechtěný tak, aby tvořil velká hnízda se spoustou dělnic a byl efektivní v opylování.

„Čmeláci rodu Bombus jsou dlouhodobě celosvětově využíváni a stále více oceňováni jako vhodní a mnohdy obtížně nahraditelní opylovači rostlin v rámci zemědělské produkce ve sklenících, sadech i jiných kulturách,“ řekl Jindřich Novák z České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Význam jim přikládá i ministerstvo životního prostředí. „Roste také zájem širší veřejnosti o chov opylovačů. Tyto aktuální trendy vyvolávají zvýšenou poptávku na využití jedinců, resp. kolonií čmeláků pocházejících z umělých odchovů,“ píše resort ve svém věstníku.

Hybridy, kteří jsou pak dále šlechtěni, je ale možné používat jen v uzavřených prostorech. „Hybridní čmeláci mají pracovat ve sklenících, kde opylují rajčata, papriky. Nevadí jim být zavření v malém prostoru. Nejsou zmatení jako včely, které když nevidí sluníčko, nefungují,“ popsal rozdíl mezi opylovači Ondřej Hercog z organizace Čmeláci PLUS.

Čmeláci mají pestrou stravu, je proto možné používat je pro opylování nejrůznějších plodin. Dokážou opylovat květy s dlouhou trubkou i místa s malým množstvím pylu. „Lidé prostě potřebují čerstvou zeleninu a ovoce po celý rok, takže si vymysleli toto řešení,“ dodal.

Zmrazit, nebo spálit

Po splnění úkolu mají být správně hnízda čmeláků určených pro opylovací službu spálena, a to včetně matek. Důležité je, aby se žádný z nich nedostal do přírody. Už tak slabé populace některých našich druhů čmeláků by totiž mohly zaniknout.

„Hnízda se pálí po šesti až osmi týdnech. Kdyby se hybridi dostali ven, dokázali by ostatním druhům, které jsou v přírodě přirozené, vyluxovat všechnu potravu. Tento vyšlechtěný druh se používá na plantážích borůvek, ty ale odkvetou a hybridi odletí jinam. O potravu tak přijdou všichni ostatní,“ popsal problém skleníkových čmeláků v přírodě Hercog.

Není čmelák jako čmelák. Nekupujte nepůvodní druhy vhodné jen do skleníku

Také ministerstvo životního prostředí uvádí, že je důležité používat tyto čmeláky jen v první vývojové fázi. Nutné je zamezení vzniku a vylétnutí „pohlavní generace“.

Hnízdo je po likvidaci nahrazeno dalším, aby se mohlo pokračovat v opylovacím procesu. Problém ale nastává ve chvíli, kdy se tento u nás nepůvodní poddruh čmeláků snaží různí prodejci distribuovat mezi zájmové chovatele.

„Jeden podnikavý člověk zjistil, že je mezi lidmi zájem o hnízda čmeláků, platí se za ně zajímavé peníze. Prodejce neprodává čmeláky z přírody, ale z velkochovu z laboratoře, kteří jsou určeni jen pro práci v uzavřených prostorách,“ vytýká organizace Čmeláci PLUS na svých stránkách.

Až milionová pokuta

Krabice, ve kterých hnízdo zájemci dostanou, je ve vysokém stupni rozvoje. Hmyz je proto nutné po zmíněných šesti až osmi týdnech zlikvidovat.

„Chovatelům to ale nikdo neřekne. Hnízdo by se mělo nechat zmrazit nebo hodit do ohně. Nikdo ale nechce po dvou měsících spálit 2 500 korun,“ uvedl Hercog a dodal, že lidé místo toho vypouští čmeláky do přírody.

Odchyt čmeláků, jejich chov v zajetí, nebo dokonce prodej je však v Česku zakázaný. „Všichni čmeláci rodu Bombus jsou v ČR zařazeni mezi zvláště chráněné druhy. Vztahují se tak na ně základní podmínky ochrany a zákazy, mimo jiné zákaz je chytat, držet a chovat v zajetí nebo dopravovat, prodávat, vyměňovat a nabízet za účelem prodeje nebo výměny,“ uvedl Jindřich Novák z ČIŽP.

Je však možné udělit výjimku. Souhlas s nakládáním s hnízdy mají udělovat až na pět let příslušné krajské úřady. Podmínky pro udělování těchto výjimek, které však mají pouze formu doporučení, sjednotilo ministerstvo životního prostředí.

Pokud dojde k porušení těchto podmínek, hrozí resort udělením pokuty ve výši až jednoho milionu korun. Metodický pokyn, které ministerstvo vydalo, je však poměrně novou úpravou. V praxi ke kontrole situace, natož k rozdávání pokut nedochází.

„Krajské úřady jej (metodický pokyn) teprve postupně uplatňují v nyní vedených správních řízeních o udělení výjimek. Praktické zkušenosti s jeho zavedením KÚ zatím tedy nemají,“ uvedla mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová. Samotné povolení výjimek k držení či chovu by pak podle resortu bylo nadměrně administrativně náročné.

Řešením je biodiverzita

Legislativně je věc podle organizace Čmeláci PLUS špatně ošetřená. Krabici s hybridy je v praxi možné zakoupit na internetu. Často ale bez informací, jak s ní zacházet. V případě koupě hnízda by se měli chovatelé dožadovat oficiálního dokladu o původu kupovaných čmeláků, který je prodejce povinný poskytnout.

Řešením je podle organizace také odchov původních druhů čmeláků a zajištění biodiverzity. Jinak totiž hrozí, že budeme závislí jen na jednom druhu čmeláka, tak jako například v případě včely medonosné.

„Se ztrátou biodiverzity ztrácíme nejen krásu a bohatost přírody, ale také destabilizujeme ekologické procesy. V lepším případě budeme závislí na jednom druhu čmeláků, v horším případě je budeme muset chovat v laboratořích a pouštět je do přírody,“ vysvětlují nadšenci z organizace Čmelák PLUS.

Jak rozeznat hybridní čmeláky v přírodě

  • Hybridi vypadají podobně jako velký čmelák hájový. Mají široké, jasně citronově žluté proužky. Výrazný je také pruh za hlavou.
  • Celkově budí dojem, že jsou spíše žlutí než černí, což je jedno ze základních poznávacích znamení.
  • Rozeznat tyto čmeláky ve volné přírodě je ale celkem obtížné.
  • Spolehlivě je lze odlišit srovnáním nebo genetickou analýzou, která je náročná a nákladná. 

Zdroj: Čmeláci PLUS

Autor:

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....