Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se hasí požáry v EU. Koordinace probíhá napříč všemi členskými státy

Seriál   18:05
Evropská unie jsou pro nás úřady a nařízení. Že by měla „svoje“ hasiče a záchranáře, to většina Čechů neví. Jak funguje evropská spolupráce? Kdo to platí a kdo rozhodne, jestli hasit požár přiletí Italové nebo Poláci?

První týden hašení požáru v národním parku České Švýcarsko (konec července 2022) | foto: HZS Královéhradeckého kraje / Michal Fanta

„Hoříme a nezvládáme to!“ Tak nějak znělo volání o pomoc, které vyslali čeští hasiči do Bruselu v úterý 26. července. S každou hodinou bylo zřejmější, že oheň požírající stromy i lesní podrost v Českém Švýcarsku je mimořádný svým rozsahem i tím, jak těžké bude ho uhasit. Prakticky hned na výzvu zareagovalo Polsko a Slovensko, které poslaly vrtulníky.

Méně než 24 hodin po původním SOS přiletěla také letadla přímo z flotily Evropské unie. Sytě žluté, červené a modré pláště strojů původem z Itálie a Švédska se pak v reportážích ze zásahu objevovaly pravidelně několikrát denně.

Budíček pro české popírače změn klimatu, píší v Británii o požáru u Hřenska

Na obrazovkách se po svém příjezdu do Hřenska objevil i Marcin Pater, původní profesí polský hasič, který evropské zásahy proti lesním požárům pomáhá koordinovat. Hořet bude podle odborníků v Evropě i kvůli klimatické krizi stále častěji, a to i tady ve střední Evropě, která dlouho zůstávala mimo nejohroženější pásmo.

To se teď ale může změnit. Jak uvedl náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Petr Olšejšek, požár v Českém Švýcarsku je pro hasiče varováním, že kvůli klimatické změně bude do budoucna potřeba hasit jinak. „Tady se jasně ukázalo, že bez letecké techniky nejsme schopni takové požáry zvládat,“ uvedl ve vysílání České televize. Problém měli hasiči vybavení vrtulníky například s nabíráním vody v Labi. Té je kvůli suchu málo.

Ve hře je proto varianta, že by si Česko pořídilo nějaké hasicí letadlo společně s dalšími evropskými zeměmi. Jako možnost to zmínil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Hasiči návrhy na zlepšení vlastní akceschopnosti vítají a mezinárodní síť hasicích vrtulníků a letadel ve střední Evropě by se k tomu dobře hodila.

Mapa oblasti požárů v Hřensku na hranici s Německem

Vlastní letadlo s lesklým žlutým pláštěm, které je v nabírání vody stejně obratné jako italské a švédské stroje, by Česku mohla zafinancovat přímo Evropská komise. V rámci posílení společného boje s ohněm chce mít totiž do roku 2029 k dispozici celkem dvanáct letadel.

Evropské krocení ohně

Požár na severu Čech byl jedním z případů krize, ve které by spolupráce mezi evropskými státy nezafungovala tak dobře, kdyby Češi na samém začátku nevyužili krizového nástroje Evropské unie. Tuzemští hasiči mohli sice začít obvolávat sousedy postupně a zjišťovat, kdo má jaké kapacity. Tím, že stačil jeden signál vyslaný do Koordinačního střediska pro reakci na mimořádné události v Bruselu, ale ušetřili vzácný čas.

Všechno bylo nevídané, líčí požár parku fotograf hasičů z první linie

Bruselští koordinátoři mají za sebou rušné roky. Řešili převoz zdravotnického materiálu a pacientů během koronavirové pandemie, Česko i další státy si od nich nechaly pomoct, když se daly kvůli válce na útěk miliony lidí z Ukrajiny. A v sezoně požárů se k seznamu častých úkolů přidává také krocení ohně. 25 mužů a žen se v krizovém centru v belgickém hlavním městě střídá dnem i nocí, na zdi před sebou sledují satelitní obrázky z celé Evropy. Když se v červenci rozhořel požár v Českém Švýcarsku, objevil se barevný výstražný flek i nad ním.

5. srpna 2022

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv

Právě takovou spolupráci Češi cení a od EU vyžadují. A to i ti, kteří jsou jinak k unii značně kritičtí. Jak vyplývá z průzkumů agentury STEM z posledních let, víc než 60 procent veřejnosti by unii dokonce v případech krize svěřilo víc pravomocí, aby mohla v kritických momentech jednat sama, bez posvěcení všemi členskými státy.

K jakým problémům to může vést, když země váhají, se ukázalo třeba během koronavirové pandemie. V šoku jednotlivé země zavřely hranice pro zdravotnický materiál, Itálie dokonce obvinila Česko, že jim zadržujeme dodávku respirátorů. I v EU každý stát chrání hlavně svoje občany a nemá důvod jednat jinak, pokud neexistují dohody. Podobné to bylo nejdříve nákupem vakcín, protože právě zdravotnictví si každá země hlídá sama. Nakonec se ale společný postup podařilo prosadit a jak vyplývá z průzkumů, Češi společný evropský postup ocenili.

Podobně jako u covidu taky v případě hašení požárů dává spolupráce smysl i ekonomicky: misi vrtulníků z Polska a Slovenska EU zpětně proplatí. Švédsku letadlo přímo zaplatila Evropská komise, podobně jako údržbu a palivo pro ostatní stroje z evropského eráru. Ty každý rok půjčují jiné země (letos to byly kromě zmíněné Itálie také Chorvatsko, Francie, Řecko, Itálie a Španělsko).

Co Češi nevědí o Evropské unii?

Velmi povšechně dění v Evropě zajímá asi 40 procent Čechů, jen desetina ho ale sleduje blíže.

Víc než polovina společnosti neví, že jsou to český premiér a ministři, kdo Česko zastupuje na jednání Rady Evropské unie a spolurozhodují tak o návrzích, které ovlivňují životy Evropanů.

Víc než třetina veřejnosti neví, že o tom, kam nakonec potečou evropské peníze, rozhodují české úřady. Právě ty rozdělují dotace.

40 procent lidí neví, že ve všech klíčových oblastech, jako je zahraniční politika, bezpečnost nebo daně má každý z 27 států EU právo veta. Pokud členské země nenajdou shodu, nemůže návrh projít. V seriálu se na tyto „otazníky“ zaměřujeme.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

V Česku byla opět vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

6. května 2024  12:08

V noci na pondělí bylo možné z Česka sledovat polární záři. Nejjasnější byla po půlnoci a poté...

Sražení ženy a vnuček autem má druhou oběť, v nemocnici zemřelo jedno z dětí

6. května 2024  12:02

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...