Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Použití dronů v zemědělství brzdí hlavně legislativa, říká jejich prodejce

  12:00
Stačila by drobná změna v legislativě, aby se stříkání přípravků na ochranu rostlin dronem do sedmi metrů nad zemí nepovažovala za leteckou aplikaci a nepodléhala tak speciálnímu povolení. Používání dronů v českém zemědělství by se tím velmi zjednodušilo, říká jednatel společnosti DJI Telink prodávající tato zařízení Jaroslav Řešátko.

Jaroslav Řešátko | foto: DJI Telink

Máte odhad, kolik zemědělců už drony v praxi používá?
Prodej do zemědělství pořád drhne, a to z několika důvodů. Jedním je ten, že se tady na všechno používají traktory, většina polí je krásná a rovná, všechno je dostupné a jednoduché. Ve světě se drony používají hlavně tam, kde jsou nedostupnější terény.

Druhým důvodem jsou pak dotace. Zemědělci kvůli nim nejsou tolik tlačení do změn. A potom je zde nedostatečná generační výměna. Chce to lidi, kteří mají k technice blíže. Předchozí generace zemědělců to nějak dělala, jejich děti ale v oboru zůstat nechtěly a teď se k tomu vrací ve věku před důchodem, kdy jim ale chybí odborné vzdělání.

A potom je tady zákaz letecké aplikace chemie, což je velký problém. Takže vím o dvou aplikačních dronech, které s úrodou pomáhají. Dronů určených pro monitoring létají desítky až stovky.

To tedy zatím moc není, máte v plánu oslovovat zákonodárce kvůli změně legislativy?
Ono se to bude zlepšovat. A to i kvůli technickým změnám u dronů. Jeden používáme i my, ten má objem nádrže 10 litrů, ale nejběžněji se ve světě prodávají 30litrové, my bychom pak na konci roku měli i 40litrového. A to už jsou mašiny, kde to dává smysl.

On ten zákaz aplikace platí ještě z dob bolševika, kdy létali čmeláci (Zlín Z-37 Čmelák, zemědělský letoun, pozn. red.) a ta aplikace byl velmi nepřesná, kdežto drony jsou využívané přesně naopak na to, aby byly velmi přesné. Letecká aplikace je možná na výjimku, na speciální povolení ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský).

A ústav se změnou nemá problém, jedná se o přesnou aplikaci. Stačilo by, aby se aplikace např. do výšky sedmi metrů nepovažovala za leteckou.

Aplikace postřiků dronem

A potom existují místa, kam drony prostě nesmějí, jako například nyní v Hřensku.
Samozřejmě, jsou místa, kam standardně nesmíte. Ale na základě určité dohody, nebo na základě povolení to je možné téměř vždy. Zmínil jste Hřensko, civilní dron tam opravdu nyní nesmí, ale tolik profesionálů najednou společně s velkými letadly a vrtulníky ještě nikdy v Česku nelétalo. Musí to být „jenom“ organizované a dobře řízené.

V Hřensku byla tzv .v no-flight zóna vyhlášená kvůli požáru, hasiči tam využili naše drony s termokamerami, díky kterým mohli nalézat skrytá ohniska požáru. Se zemědělským dronem není potřeba létat nad 10 metrů. Prakticky se dá létat skoro všude, ale musíte to mít v některých případech domluvené a povolené od vlastníka pozemku, správce komunikace a podobně. Finální povolení vydává Úřad pro civilní letectví.

Pak jsou také omezení, že se například nesmí létat nad národními parky, povolení určitě nedostanete v době hnízdění ptáků. Města obecně zákaz nemají s výjimkou třeba Pražského hradu a nyní centra, kde je kvůli předsednictví vyhlášená bezletová zóna, ale ta je jenom dočasná.

To ale neznamená, že je vše povoleno! Jsou obecná pravidla, ta řeší i bezpečnost osob na zemi, bezpečnost majetku, ale také reagují na ochranu osobních údajů.

Důležitá bude i ekonomická stránka věci, zemědělec si bude muset spočítat, jestli se mu to jako investice, stejně jako u ostatních strojů, vyplatí. Případně zda si dron nekoupí dohromady se sousedem.
Nejlevnější malý dron s multispektrální kamerou, který váží kolem 900 gramů a měří množství chlorofylu na základě odrazivosti, stojí řádově 150 000 korun, bez této speciální kamery kolem 50 000 Kč.

A ten velký se samotným dávkovačem i se sadou akumulátorů kolem 600 000 Kč. Jinak naše firma má dva hlavní segmenty – hobby drony pro spotřebitele a průmyslové drony, kam se řadí i ty zemědělské. A u nich se počítá, aby se s nimi lidé nebáli létat, i s havarijní pojistkou. Takže s nějakou spoluúčastí to můžete dvakrát za rok rozbít, ale pak si ji už další rok musíte přikoupit.

A potom má také každý dron něco jako povinné ručení, což předepisuje evropská legislativa. Na druhou stranu se vám ale o něco zvýší výnosy, protože nemusíte do vyšší vegetace jezdit s traktorem a nemusíte řešit, že když je mokro, tak že vám traktor na pole ani nevjede. A potom stále roste cena hnojiv i přípravků na ochranu rostlin a precizní aplikací na nich můžete ušetřit.

U jakých plodin předpokládáte největší možnost využití?
To si musí říct spíš sami zemědělci, to ukáže až čas a my to zatím přesně nevíme. Ale ozvali se nám pěstitelé máku a očekáváme, že zájem by mohl být také od pěstitelů brambor. A potom u školkařů, a v lesnických školách. Tam je totiž aplikace na stromy velmi nepříjemná, když stříkají stromky tak spousta chemikálií skončí na nich.

A už jste na nějakém projektu se zemědělci spolupracovali?
Na několika. Například když tady byla před dvěma roky ta hraboší katastrofa, tak jsme spolu s ÚKZÚZ monitorovali hraboší nory. Rozlišení optických kamer na dronech je tak vysoké, že vidíte i jednotlivé hlodavce, jak běží z díry do díry. Zjišťovali jsme tehdy, jestli by bylo možné aplikovat prostředky proti hlodavcům přímo do nor, ale muselo by se to vyvinout skrze strojové rozpoznávání, aby přístroj sám rozeznal otvory.

A potom pomáháme před sekáním obilí s upozorňováním na srnčata, která v něm nejsou vidět. Buď jsme létali před kombajnem a vysílačkou ho zastavovali, nebo nejdřív uděláme mapu, kterou dáme člověku, který ve chvíli, kdy se kombajn přiblíží k danému místo, to zvíře najde a odnese.

Kde v zahraničí se drony v zemědělství používají?
V EU prakticky ne. Například v Německu je úplně stejný problém, že jsou brzděné legislativou. Ale na Ukrajině loni létalo 300 dronů a přípravky tam aplikovaly místo letounů. Ukazuje se, že je to levnější než ta klasická letecká aplikace.

Ale to je už náročné, když chtějí být produktivní, tak jim tam létají třeba i čtyři mašiny najednou a v jednom kuse doléváte přípravek do nádrže a nabíjíte akumulátory. V takovém případě už byste taky musel mít velkou elektrocentrálu.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Mrazy zasáhly sady v Čechách. Škody na úrodě budou rozsáhlé, hlásí ovocnáři

24. dubna 2024  14:08

Škody na úrodě ovoce budou kvůli nynějším silným mrazům rozsáhlé. Mrazy zasáhly zejména ovocné sady...

Reportáž od zářivě modrého bazénu. Místo lidí se v něm „koupe“ jaderné palivo

24. dubna 2024  13:02

Seriál Silnice vede mírně zvlněným terénem. Levou stranu lemuje zeleň, v dáli se zvedají kopce. Na...

Výrobce sektů Freixenet bude ve Španělsku masivně propouštět. Révu deptá sucho

24. dubna 2024  10:43

Španělsko-německá společnost Freixenet, které je známá pro svá šumivá vína, oznámila masivní...

Tesla hlásí pokles tržeb i zisku, urychlí výrobu cenově dostupnějších vozů

24. dubna 2024  9:50

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...