Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tálibán unesl bývalého tlumočníka Čechů. Je zbitý, ale živý a skrývá se

  12:54aktualizováno  17:03
Unesený bývalý tlumočník české armády se našel. Je zbitý, ale živý, sdělil spolek Vlčí máky na Facebooku. V dřívějších hodinách informoval o jeho únosu. K muži se připojil ještě jeden hledaný překladatel, sdělila iDNES.cz Miroslava Pašková, předsedkyně spolku. Nejméně jeden ze spolupracujících tlumočníků se dostal na Ukrajinu.
Bojovníci Tálibánu v Kábulu (16. srpna 2021)

Bojovníci Tálibánu v Kábulu (16. srpna 2021) | foto: Reuters

Spolek Vlčí máky obdržel informaci, že uneseného tlumočníka, kterého ráno odvlekli Tálibánci z domu, na přímluvy rodiny a sousedů propustili. „Je zbitý, ale relativně v pořádku, nyní je na útěku“ informovala iDNES.cz Miroslava Pašková.

„Nalezený muž dokáže komunikovat, je však značně pomlácený. Máme čerstvou informaci, že se k němu připojil další z tlumočníků. Jsou na bezpečném místě, v blízkosti ambasád. Hlavním cílem momentálně je, aby se oba muži dostali na letiště,“ dodala předsedkyně.

Spolek v ranních hodinách informoval na Facebooku, že ztratil kontakt s jedním z tlumočníků. Podle zprávy od jeho bratra mu do domu vtrhli ozbrojení muži, zbili ho a odvlekli. Situaci jeho ženy a tří dětí spolek nesdělil. 

Spolek dodal, že další čtyři tlumočníci, kteří se nevešli na vládní seznam, se s rodinami skrývají v dosahu letiště. „Jedna z rodin je od neděle v podzemí bez jakýchkoli zásob vody a jídla,“ poznamenal. 

Na seznam evakuovaných naopak ministerstvo obrany v neděli večer zařadilo jiné dva tlumočníky, kteří na něm původně nebyli. „To potvrzuje, že už dříve mohlo dojít k chybám při sestavování této soupisky. Žádáme vládu, aby na palubu zbylých evakuačních letů pustila všechny bývalé tlumočníky Armády České republiky, kteří se ještě dokážou dostavit na letiště,“ doplnil spolek.

Nejméně jeden z afghánských tlumočníků se na poslední chvíli dostal na Ukrajinu. Muhammad Omid se ještě v neděli dopoledne pokoušel dostat na českou ambasádu v Kábulu, tu však našel uzavřenou. Zároveň mu přišla informace, že pomocný program české vlády se na něj nevztahuje.

„Jsem na Ukrajině. Přiletěl jsem i s rodinou aerolinkami KamAir. Za letenky jsem neplatil,“ napsal v pondělí brzy ráno redakci iDNES.cz třicetiletý Afghánec, který překládal českému Provinčnímu rekonstrukčnímu týmu v Lógaru v letech 2012 a 2013. Jestli mu s odletem pomáhaly české úřady, není jasné.

Z Afghánistánu přiletělo první letadlo

Z Afghánistánu v pondělí ráno přiletělo první evakuační letadlo, na palubě mělo 46 Čechů a afghánských spolupracovníků. 

„První evakuovaní Češi a naši afghánští spolupracovníci včetně žen a malých dětí jsou v bezpečí v České republice,“ tweetoval Kulhánek. „Pokračujeme v našem evakuačním úsilí na ministerstvu zahraničních věcí. Za chvilku svolávám další krizový štáb. Díky všem, co se na tom podílejí. Další podrobnosti teď nemohu komentovat,“ doplnil.

V pondělí dopoledne odstartovalo další evakuační letadlo do Kábulu, potvrdilo to ministerstvo obrany. Na místě ale i nadále zůstane český velvyslanec Jiří Baloun, informovaly Seznam Zprávy. 

Letadlo přivezlo z Afghánistánu evakuované Čechy i se spolupracovníky

Česko slíbilo pomoct místním spolupracovníkům českého velvyslanectví a tlumočníkům s platným kontraktem s českou armádou, kteří prošli bezpečnostní prověrkou.

Na letišti v Kábulu lidi ovládla panika. Americká vláda zastavila evakuace

Tisíce lidí chtějí uprchnout ze země. Američtí vojáci dohlížející nad postupnou evakuací v pondělí začali střílet do vzduchu, jak začala davy ovládat panika. Letiště se uzavřelo pro komerční lety a létají zde jen vojenská letadla.

Mluvčí americké diplomacie Ned Price uvedl, že po obvodu letištního areálu v Afghánistánu jsou rozmístěné americké jednotky. Britský ministr obrany Ben Wallace řekl, že vojenská část letiště je zabezpečená.

Americká armáda zastavila evakuace z kábulského letiště, aby uvolnila letištní plochu, kterou zaplavili afghánští civilisté, uvádí Reuters a CNN.

Paniku na letišti v Kábulu klidní vojáci, zastřelili dva ozbrojence

V areálu letiště v Kábulu se nachází tisíce Afghánců, kteří chtějí vycestovat ze země. Podle agentury DPA se v Kábulu rozšířila fáma, že z Afghánistánu bude evakuován každý, kdo se dostaví na letiště.

Donald Trump vyzval Joea Bidena k rezignaci

Bývalý americký prezident Donald Trump vyzval svého nástupce Joea Bidena k rezignaci poté, co afghánský Tálibán s nečekanou rychlostí ovládl celou zemi. Současnou situaci označil za „ostudu“. Bidena kritizují i další republikánští politici.

„To, co Joe Biden udělal s Afghánistánem, se stalo legendou. Zapíše se to jako jedna z největších porážek v americké historii!“ napsal Trump ve svém prohlášení.

„On z Afghánistánu utekl, místo aby se řídil plánem naší administrativy. Ten plán chránil Američany a náš majetek. Zaručoval, že Tálibán nemohl ani pomyslet na to, že by získal naše velvyslanectví nebo poskytl novou základnu pro útoky proti Americe,“ sdělil bývalý prezident.

„Ostuda a největší porážka v historii USA“. Trump vyzval Bidena k rezignaci

Podle opozice vláda jednala pozdě a chaoticky

Vláda podle části opozice jednala při záchraně afghánských spolupracovníků pozdě a chaoticky, její postup považuje za selhání a za amatérský. Zástupci opozičních stran to dnes sdělili na dotaz ČTK. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se evakuace daří, zkritizoval ale české působení v Afghánistánu. 

Šéf SPD Tomio Okamura se domnívá, že evakuace afghánských spolupracovníků zpomaluje záchrannou akci. Bývalý prezident Václav Klaus v prohlášení situaci v Afghánistánu označil za zdrcující porážku západního expanzionismu.

Česká vláda je kritizována i za to, že se na evakuační seznam nevešli všichni spolupracovníci armády i z dřívějších let. V minulosti Česko afghánským tlumočníkům pomáhalo, program byl ale v roce 2017 zrušen. 

Někteří ze spolupracovníků českých vojáků se tak přesídlení v minulých letech nedočkali. Podle expertů hrozí lidem spolupracujícím s koaličními vojsky smrt, v ohrožení jsou i jejich rodiny. Své spolupracovníky ze země stahují i další západní země.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  17.4

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Ministr Bek si dává proplácet byt, je o desítky tisíc korun dražší než sousedů

17. dubna 2024

Premium Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) má nejen nejdražší služební bydlení v metropoli ze všech členů...

Piepergate sráží šance Leyenové získat znovu post. A kontroverzí přibývá

17. dubna 2024

Premium Šéfka evropské exekutivy Ursula von der Leyenová dává všem jednoznačně najevo, že najisto počítá i...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...