„Také letos nabídne ochutnávky valašských specialit, mezinárodní farmářský trh nebo soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu,“ uvedla mluvčí gastrofestivalu Martina Žáčková.
To všechno, včetně doprovodných programů, jako jsou kuchařské show nebo frgálová manufaktura, najdou návštěvníci na více než deseti stanovištích rozmístěných v údolí Leskové.
Co ale dělá z příjemného jarmarku akci mezinárodních rozměrů, je účast slavných kuchařských jmen.
„Galavečeře, na kterých mohou návštěvníci poznat um michelinských kuchařů, aniž by za nimi museli cestovat stovky kilometrů, jsou tradičně vyprodané už před akcí,“ podotkl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem.
V současnosti ale předprodej teprve začal, a vstupenky tak ještě volné jsou (podrobnosti k rezervaci najdete zde).
Snoubení pokrmů s maďarskými jídly
Letos zájemci ochutnají třeba bonbónek z kořeněných kachních jater, pstruha ze Szilvásváradu nebo kance dušeného v pivu. A maďarská vína.
Držitelé michelinské hvězdy ve Velkých KarlovicíchRok 2011: Ital Alessandro Gavagna z jeho rodinné restaurace Al Cacciatore della Subida v městečku Cormons Rok 2012: Portugalec Miguel Rocha Vieira z restaurace Costes v Budapešti Rok 2013: Oldřich Sahajdák, spolumajitel a šéfkuchař pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise Rok 2014: Roman Paulus, šéfkuchař pražské restaurace Alcron Rok 2015: Pavel Pospíšil z hotelu Krone v Bühlu poblíž slavných lázní Baden-Baden |
Sobotní galavečeři i nedělní michelinský oběd totiž bude vařit šéfkuchař maďarské restaurace Borkonyha Ákos Sárközi a pro restauraci, kterou vede, je typické snoubení pokrmů se špičkovými maďarskými víny.
V minulosti už gastrofestival přivedl do Velkých Karlovic michelinské kuchaře z Itálie, Maďarska i České republiky, loni hosty nadchl historicky první český držitel michelinské hvězdy Pavel Pospíšil, který žije v Německu, a počet návštěvníků se vyšplhal na 40 tisíc.
Letos přijedou michelinští šéfkuchaři hned dva. „Zpestřením programu bude účast nového českého Michelina, šéfkuchaře pražské restaurace Field Radka Kašpárka, který se představí v neděli při své kuchařské show a připraví ochutnávku pro širokou veřejnost,“ upozornila Žáčková.
Vařit se ale bude už v týdnu před akcí - ve středu 28. a pátek 30. září, se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční degustační večer s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté studně.
9. března 2016 |