Pondělí 1. března 2021, svátek má Bedřich
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 1. března 2021 Bedřich

Gastrofestival na Valašsku začíná, zájemce čeká i frgálová škola

  14:36
Ochutnávky toho nejlepšího nejen z valašské kuchyně nabídne Karlovský gastrofestival, který se uskuteční od pátku 4. do neděle 6. října ve Velkých Karlovicích. Vařit tam přijede také český držitel michelinské hvězdy Oldřich Sahajdák.

Šéfkuchař Oldřich Sahajdák (vpředu) je spolumajitelem a šéfkuchařem pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. | foto:  David Neff, MAFRA

Jde o akci s relativně krátkou tradicí, která přesto dokáže spolehlivě a bez ohledu na počasí zaplnit celé údolí Velkých Karlovic. Karlovský gastrofestival totiž nabízí to, čemu všichni rozumí - jídlo, a spojuje ho s pobytem v přírodě, jaká je jen na Valašsku.

Gastro zastávky Karlovského gastrofestivalu

Gril srub Razula
Domácí dýňové halušky s brynzou a slaninou, pohanka provoněná medem s makovou omáčkou a jahodovým sorbetem, italské speciality

U Babské
Plněné sele podávané s kysaným zelím z kameňáku, domácí škvarkové a slaninové dalamánky.

U Pařízků
Ústřice natural, uzené mléčné selátko s chlebem na Octárně pečeným.

Hotel Horal
Zvěřinová paštika s domácími povidly, pečené kachní stehno na jablkách s červeným zelím.

Pension Školka
Dršťková polévka, pro děti: palačinky, šulánky s mákem.

Areál Lésková
Polévka bograč, plov, syrnyky, hrudka, šašlik.

Penzion Pod Pralesem
Grilovaná žebra, pstruzi od Dorňáků.

Hotel Pod Javorem
Trnkové šišky se slivovicovým dochucením, pasekářský zemákový guláš.

Hotel Galik
Zabijačkové a valašské speciality.

Spa hotel Lanterna
Soutěž o nejlepší valašský frgál.

Pozn.: Jedná se o výběr z nabídky, více na webu www.karlovskygastrofestival.cz.

Loni dokázal přilákat deset tisíc návštěvníků, letošní pátý ročník začíná v pátek a potrvá do neděle 6. října.

Mělo by vyjít i počasí, meteorologové slibují teplotu kolem 12 stupňů Celsia a mírně oblačno.

Sami si vyberte, co ochutnat

Festival stojí na pomyslných třech pilířích, jimiž jsou Gastro tour s farmářským trhem, soutěž o nejlepší frgál a slavnostní galavečeře.

Nejvíc návštěvníků tradičně láká Gastro tour, která se koná v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin. Začíná v hotelu Lanterna a poslední zastávkou je Horal. Na tři a půl kilometru dlouhé trase je celkem jedenáct restaurací, z nichž každá nabízí vlastní speciality.

Návštěvníci si tak mohou vybrat, kde a co přesně chtějí ochutnat. Cesta je to nenáročná, kdo by si však přesto netroufal pěšky, může nasednout na motorový vláček nebo historický autobus. Ty jezdí každý den kyvadlově, zastávky mají společné a děti do 12 let v nich mohou jet zdarma.

Farmářský trh je téměř na konci trasy, u hotelu Pod Javorem. Koupit se tam dají různé druhy sýrů, pečivo, výrobky z medu, oleje, čerstvá zelenina nebo třeba valašské jogurty. Zvláštností Karlovského gastrofestivalu je vlastní měna. Platí se gastrošemi, jeden má hodnotu 25 korun a směnárny najdete u každé restaurace.

Soutěž o nejlepší frgál je naplánovaná na neděli od 12 do 15 hodin v hotelu Lanterna. Přihlásit se může každý, kdo přinese svůj výrobek nejpozději hodinu před začátkem soutěže. Vyhlášená je i speciální kategorie, o jejímž vítězi rozhodnou návštěvníci festivalu.

"Frgály mohou mít neobvyklý tvar a velikost nebo netradiční zdobení. Kvůli tomu nesplňují soutěžní parametry, ale přesto si zaslouží ocenění. Proto dostaly vlastní kategorii," řekla vedoucí hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Michelinská večeře od Oldřicha Sahajdáka

Večery, pátkem počínaje, budou patřit galavečeřím. Dvě z nich uvaří šéfkuchaři hotelů Lanterna a Horal, třetí pak jeden ze dvou českých držitelů michelinské hvězdy Oldřich Sahajdák (povídání se Sahajdákem čtěte zde).

"Obvykle se soustředí na práci ve vlastním podniku a mimo něj takřka nehostuje, takže jsme nadšení, že přijede," pochvaloval si ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Michelinská kvalita na Valašsku

Na Karlovském gastrofestivalu už kuchaři ocenění prestižní michelinskou hvězdou vařili. V roce 2011 se představil Alessandro Gavagna působící v rodinné restauraci Al Cacciatore della Subida v severoitalském městečku Cormons (více zde) a o rok později Portugalec Miguel Rocha Vieira z maďarské restaurace Costes (více zde).

Držitel Michelinské hvězdy, šéfkuchař restaurace Al Cacciatore della Subida v
Portugalský kuchař Miguel Rocha Vieira, oceněný michelinskou hvězdou, bude

Alessandro Gavagna (vlevo) a Miguel Rocha Vieira (vpravo)

Sahajdák bude vařit v sobotu v Lanterně a podávat se mají například šneci.

Cena jednotlivých galavečeří se pohybuje od 990 do 2 490 korun na osobu a je vhodné objednat si místa dopředu. Momentálně je jich volných už jen pár.

Během celého víkendu bude k mání zvěřina a jehněčí maso, dýňové speciality, ale také italská, asijská nebo třeba zakarpatská kuchyně. Tu nabídne Areál Léskové.

Novinka: Frgálová manufaktura

Kromě toho mají zájemci šanci přiučit se něco od profesionálů při kuchařských show, které se konají v sobotu i neděli po celý den. Večery zase mají patřit nejlepším barmanům z celé republiky.

Letošní novinkou je Frgálová manufaktura v sále hotelu Horal. Zájemci se tam mohou naučit péct frgály, případně si i něco z jejich přípravy vyzkoušet.

Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu Lanterna.
Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu...
Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu Lanterna.
Soutěž o nejlepší Valašský frgál na gastrofestivale v karlovickém hotelu Lanterna.

Soutěž o nejlepší valašský frgál přitahuje každoročně velkou pozornost.

Poprvé se představí například piva z nového zlínského Pivovaru Čechmánek, který nedávno otevřel bývalý hokejový brankář, nebo z Beskydského pivovárku z Ostravice. U Razuly zase bude otevřený vinařský stan.

Cestu do Velkých Karlovic ze směru od Vsetína momentálně komplikuje oprava silnice mezi Janovou a Hovězí, kde řídí dopravu semafory (více zde).

Pro gastrofestival je určeno šest velkých parkovacích ploch, z toho tři hned na začátku trasy Gastro tour. Parkování je zdarma a o volných místech se dozvíte od pořadatelů.

Jarní prázdniny

Týdenní jsou na základních a středních školách rozloženy v termínech od 1. února do 14. března. Přinášíme úplný přehled prázdninových termínů podle okresů.

  • Nejčtenější

Slovácko - Slavia 2:3, lídr dvakrát prohrával, zazářil dvoubrankový Stanciu

Měli namále, jejich dlouhá série bez porážky se otřásla. Fotbalisté Slavie nicméně nejenže alespoň srovnali, ale...

PONEDĚLNÍK: Slovácko dozrává pro Evropu. V lize má top útočníka

Křídelník Jan Navrátil na měkkém terénu podklouzl, nešikovně zasáhl stojnou nohu soupeře a dostal smůlovatou červenou...

Jablonec - Slovácko 0:3, hosté dál válí, mají osmou výhru v devátém zápase

Poosmé z posledních devíti zápasů vyhráli a upevnili si třetí místo v tabulce. Fotbalisté Slovácka v dohrávce 18....

Z nudy do pohárů? Svědík dál řídí slováckou senzaci

Jen dvakrát zatím fotbalové Slovácko zažilo zlaté časy. Nejdřív, když před dvaceti lety ještě pod názvem 1. FC Synot...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlínský kraj dosadil nové šéfy svých firem, funkci má i exhejtman Lukáš

Zlínské hejtmanství mění vedení krajských firem. Nové ředitele dostala nemocnice, holešovská zóna či správa a údržba...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...

  • Další z rubriky

Začátek oprav unikátního Velkého kina odhaduje Zlín na konec příštího roku

Přestavba památkově chráněné budovy ve Zlíně nabírá reálné obrysy. Pražský ateliér re:architekti, který loni na podzim...

Kraj zastavil přípravy na stavbu domu pro autisty ve Valašském Meziříčí

Nové vedení kraje zastavilo přípravy na stavbu domova pro lidi s poruchami autistického spektra ve Valašském Meziříčí....

Kniha Baťa na všech kontinentech mapuje sto let legendární firmy

Procestovali tři kontinenty a pět let hledali v archivech mnoha zemí, aby do Česka přivezli nová fakta i fotografie....

Zlínský kraj má teď méně nemocných než ostatní, snad pomohly předchozí vlny

Volná lůžka v nemocnicích, minimum nakažených v domovech pro seniory a proočkovaní zdravotníci. Tak to nyní vypadá ve...

Bizarní zážitky z těhotenství: Vůně hlíny, hlava v oblacích a neodolatelná chuť na molitan
Bizarní zážitky z těhotenství: Vůně hlíny, hlava v oblacích a neodolatelná chuť na molitan

Těhotenství přináší hodně zajímavých situací a stavů, které jsou jiné než obvykle. Máte chuť na jídlo, které jste předtím nemohla ani vidět,...

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

VIDEO: 5 triků, jak v obchodě otevřete mikrotenový sáček. Rychle a bez nervů

Suché ruce a mikrotenové sáčky - často náš největší nepřítel v obchodech. Někdy je to v oddělení pečiva či ovoce a...

Zemřel český DJ Thomas Coastline. Bylo mu 35 let

Zemřel známý český DJ Thomas Coastline, vlastním jménem Tomáš Malina. V minulosti prodělal rakovinu tlustého střeva. O...

Chci kratší pracovní týden a pět týdnů dovolené, říká Maláčová

Válka o kurzarbeit dospěla do fáze podepisování podmínek mírové dohody. Alespoň to tak působí z úst ministryně práce a...

ANALÝZA: Lidé nejsou méně ukáznění. Proč rostou počty případů a co dál

Ze současné situace neexistuje žádné jednoduché a levné východisko. Ale jedna cesta nabízí naději na relativně rychlé...