Zamotaný problém
Korpus z kakaového nebo čokoládového těsta, do kterého je zavinutý sladký krém, pokrytý fondánovou polevou. Zhruba tak vypadá takzvaná švýcarská roláda. Cukrářská pochoutka, která se v mnoha variantách vyrábí i jako běžná sladkost, balená rolka.
Právě s nimi má ve Spojených státech ohromný úspěch společnost McKee Foods. Vyrábí je už od roku 1934, úspěšně je exportuje do světa.
Tedy kromě Norska a Rakouska. Tam mají americké švýcarské rolky vstup zakázán. Proč?
Jistě, jsou kalorické, přeslazené a podporují dětskou obezitu. Ale oficiálním důvodem pro zákaz jsou barviva, která se do výrobku přidávají. Přesněji tedy E129 – Červeň Allura AC a E102 – Tartrazin. Obě prý mohou vyvolávat alergické reakce, podporovat rozvoj ADHD poruch a jsou prý potenciálně rakovinotvorná.