Extrémní gastronomie: sušenky pro důchodce jsou plné zapečených vos

Japonské mládeži se oškliví, senioři je zbožňují. A jak zdejší populace stárne, narůstají i obraty společnosti Omachi, hlavního výrobce Jibachi senbei. Rýžových sušenek se zapečenými vosami.
Japonská kuchyně zná celou řadu sušenek. Na snímku jsou klasické, docela...

Japonská kuchyně zná celou řadu sušenek. Na snímku jsou klasické, docela obyčejné. Tamním důchodcům však zachutnaly ty s vosami. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Společensky žijících vos je na světě jen pár desítek druhů. Mezi ně patří i naše poněkud nepopulární vosa obecná. Samotářsky žijících druhů je výrazně více, kolem 75 tisíc druhů. A právě mezi nimi se nachází štíhlopasé kutilkovité vosy, které lidé ve městě Ómači sbírají pro výrobu sušenek.

Hmyz na talíři

Tradice je to relativně mladá, první šarže sušenek s nefalšovanou hmyzí příchutí tu vyrábí od osmdesátých let minulého století. Pro dotyčnou potravinářskou společnost je to propojený byznys. Materiál na výrobu, tedy dlouhé v zemi hnízdící hrabavé vosičky, totiž loví a do sběren skladů dodávají nejčastěji místní důchodci. A právě senioři jsou rovněž největší zákaznickou skupinou.

Chytit pár takových vosiček vyžaduje alespoň minimální cvik a um. Chce to v terénu vypozorovat, kde se v půdě nacházejí jejich díry, a s pomocí polní lopatky nebo malé pasti z igelitového sáčku exemplář odchytit. Jeho přežití není podmínkou, ale členové Omachi Jibachi Aikokai, tedy klubu milovníků vosích sušenek, se shodují na tom, že živé jsou lepší. Vydatněji se prý zachová jejich aromatická povaha.

Nachytané vosy jsou usmrceny v páře, uzavřeny v sítu nad vodní lázní. Teprve pak nastává fáze jejich sušení. Znalci se opět budou přít o tom, zda lepší je sušení na slunci, na topení nebo například v troubě. Vůně unikající z pootevřeného plátěného pytlíku plného šustivě suchých hmyzích tělíček by však mohla být jistou nápovědou o kvalitě.

Kompletní chuťové spektrum a křídla navíc

Tu zkontrolují experti na přísady v sušenkárně Omachi, kteří ochotně platí za každý vosí gram. Dál už je to prosté, připravenou směs na výrobu rýžových sušenek doplní zaměstnanci o hmyzí posyp. Těla vos se překrásně zapečou dovnitř a na konci výrobního procesu jsou sušenky v baleních po dvaceti. Na místě vás vyjdou v přepočtu asi na osmdesát korun.

Extrémní gastronomie

Zásoby jsou omezené, polovina produkce jde na export do zahraničí, o druhou část se podělí japonské domovy důchodců a domy s pečovatelskou službou. Senioři je objednávají ve velkém a nedají na jejich svéráznou chuť dopustit. A jaká tedy je?

Jemně slano-sladká, typicky rýžová. Samotné vosy trochu připomínají připálené rozinky, dodávají hořké a kyselé chuťové tóny. V jedné sušence tak zažijete komplexní chuťové spektrum. Suchá blanitá křídla, která se umí nepříjemně lepit na patro a zachytávat mezi zuby, jsou jen drobnou komplikací.

„Musíte je prostě nechat rozpustit v ústech,“ radí Torao Kayatsu, stávající předseda klubu milovníků hmyzích sušenek. „Zjistíte, že vosí sušenky jsou trochu mastnější než klasické sójové a lépe kloužou do krku.“

Krmení pro rybičky a seniory

Jak připouští testeři ze zahraničí, navzdory prvnímu odpudivému dojmu vlastně nejsou sušenky Jibachi senbei vůbec špatné. „Balení jsem otevíral s kbelíkem na zvratky v pohotovosti, ale co jsem snědl celé balení, jsem změnil názor,“ píše foodblogger Soran. „Ne, asi bych si je znovu nedal, ale nemůžu říct, že by byly špatné. Jen je lepší se nedívat, co se vlastně pokoušíte pozřít.“ Zarážející je snad jen jejich vůně, která nápadně připomíná odér sušeného krmiva pro akvarijní rybičky.

I když jsou sušenky se zapečenými těly vos pro společnost Omachi jasný úspěch, z hlediska marketingu zůstávají pořád trochu záhadou. Ve stejnou dobu jako Jibachi senbei byly na trh uvedeny i sušenky se zalisovanými stejnonožci a brambůrky s příchutí těl mořských ježků.

Z hlediska výrobního procesu je to prakticky totožná receptura, ale nedosahuje ani zlomku popularity vosí pochoutky.

Ochutnali byste sušenky s vosami?

Ano
Ano 68
Ne
Ne 57
Autoři:
Témata: sušenka, Ómači
  • Nejčtenější

Funguje, nebo klame? Studie prověřila, co víme o Wim Hofově metodě

15. března 2024

Uhranula svět, propadl díky ní terapii chladem a dýchacím technikám. Její popularita dala vyrůst...

VIDEO: Ano, měla jsem teď dost práce, usmívá se britská pornohvězda Camilla

12. března 2024

„Naše ultrarealistické panny mají stejné otvory jako klasická žena,“ pochlubil se manažer prodejce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Radši naživo. Lidé jsou unavení z online seznamek, vrací se rychlé randění

16. března 2024  9:14

Jako zvonové džíny nebo stříbrné šperky, i další trend z počátku tisíciletí se aktuálně vrací do...

Více sexu, méně touhy. Tradiční genderové role plodí paradoxní intimitu

18. března 2024

Premium Jak častý je sex. Jak hluboká je sexuální vášeň, touha, přitažlivost. Jak konzervativní je přístup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve špatnou dobu na špatném místě. Pachatel vraždil ze sebelítosti a frustrace

17. března 2024

Premium Holí nadzvedával smrkové větve a hlavu skláněl skoro až k zemi. Ten den se mu nedařilo. Na dně...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Farmářský Frankenstein. Stařík 10 let ilegálně křížil obří ovce. Pro lovce

19. března 2024

Byl to troufalý počin. V jeho centru stál gigantický druh pamírské ovce, cílem bylo ji replikovat –...

Zloděj ukradl kočárek, natočila ho kamera. Policie po neznámém muži pátrá

18. března 2024  12:56

Pražští policisté pátrají po neznámém muži, který v polovině ledna ukradl z chodby bytového domu v...

Více sexu, méně touhy. Tradiční genderové role plodí paradoxní intimitu

18. března 2024

Premium Jak častý je sex. Jak hluboká je sexuální vášeň, touha, přitažlivost. Jak konzervativní je přístup...

Ve špatnou dobu na špatném místě. Pachatel vraždil ze sebelítosti a frustrace

17. března 2024

Premium Holí nadzvedával smrkové větve a hlavu skláněl skoro až k zemi. Ten den se mu nedařilo. Na dně...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...