Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Extrémní gastronomie: sušenky pro důchodce jsou plné zapečených vos

Japonské mládeži se oškliví, senioři je zbožňují. A jak zdejší populace stárne, narůstají i obraty společnosti Omachi, hlavního výrobce Jibachi senbei. Rýžových sušenek se zapečenými vosami.
Japonská kuchyně zná celou řadu sušenek. Na snímku jsou klasické, docela...

Japonská kuchyně zná celou řadu sušenek. Na snímku jsou klasické, docela obyčejné. Tamním důchodcům však zachutnaly ty s vosami. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Společensky žijících vos je na světě jen pár desítek druhů. Mezi ně patří i naše poněkud nepopulární vosa obecná. Samotářsky žijících druhů je výrazně více, kolem 75 tisíc druhů. A právě mezi nimi se nachází štíhlopasé kutilkovité vosy, které lidé ve městě Ómači sbírají pro výrobu sušenek.

Hmyz na talíři

Tradice je to relativně mladá, první šarže sušenek s nefalšovanou hmyzí příchutí tu vyrábí od osmdesátých let minulého století. Pro dotyčnou potravinářskou společnost je to propojený byznys. Materiál na výrobu, tedy dlouhé v zemi hnízdící hrabavé vosičky, totiž loví a do sběren skladů dodávají nejčastěji místní důchodci. A právě senioři jsou rovněž největší zákaznickou skupinou.

Chytit pár takových vosiček vyžaduje alespoň minimální cvik a um. Chce to v terénu vypozorovat, kde se v půdě nacházejí jejich díry, a s pomocí polní lopatky nebo malé pasti z igelitového sáčku exemplář odchytit. Jeho přežití není podmínkou, ale členové Omachi Jibachi Aikokai, tedy klubu milovníků vosích sušenek, se shodují na tom, že živé jsou lepší. Vydatněji se prý zachová jejich aromatická povaha.

Nachytané vosy jsou usmrceny v páře, uzavřeny v sítu nad vodní lázní. Teprve pak nastává fáze jejich sušení. Znalci se opět budou přít o tom, zda lepší je sušení na slunci, na topení nebo například v troubě. Vůně unikající z pootevřeného plátěného pytlíku plného šustivě suchých hmyzích tělíček by však mohla být jistou nápovědou o kvalitě.

Kompletní chuťové spektrum a křídla navíc

Tu zkontrolují experti na přísady v sušenkárně Omachi, kteří ochotně platí za každý vosí gram. Dál už je to prosté, připravenou směs na výrobu rýžových sušenek doplní zaměstnanci o hmyzí posyp. Těla vos se překrásně zapečou dovnitř a na konci výrobního procesu jsou sušenky v baleních po dvaceti. Na místě vás vyjdou v přepočtu asi na osmdesát korun.

Extrémní gastronomie

Zásoby jsou omezené, polovina produkce jde na export do zahraničí, o druhou část se podělí japonské domovy důchodců a domy s pečovatelskou službou. Senioři je objednávají ve velkém a nedají na jejich svéráznou chuť dopustit. A jaká tedy je?

Jemně slano-sladká, typicky rýžová. Samotné vosy trochu připomínají připálené rozinky, dodávají hořké a kyselé chuťové tóny. V jedné sušence tak zažijete komplexní chuťové spektrum. Suchá blanitá křídla, která se umí nepříjemně lepit na patro a zachytávat mezi zuby, jsou jen drobnou komplikací.

„Musíte je prostě nechat rozpustit v ústech,“ radí Torao Kayatsu, stávající předseda klubu milovníků hmyzích sušenek. „Zjistíte, že vosí sušenky jsou trochu mastnější než klasické sójové a lépe kloužou do krku.“

Krmení pro rybičky a seniory

Jak připouští testeři ze zahraničí, navzdory prvnímu odpudivému dojmu vlastně nejsou sušenky Jibachi senbei vůbec špatné. „Balení jsem otevíral s kbelíkem na zvratky v pohotovosti, ale co jsem snědl celé balení, jsem změnil názor,“ píše foodblogger Soran. „Ne, asi bych si je znovu nedal, ale nemůžu říct, že by byly špatné. Jen je lepší se nedívat, co se vlastně pokoušíte pozřít.“ Zarážející je snad jen jejich vůně, která nápadně připomíná odér sušeného krmiva pro akvarijní rybičky.

I když jsou sušenky se zapečenými těly vos pro společnost Omachi jasný úspěch, z hlediska marketingu zůstávají pořád trochu záhadou. Ve stejnou dobu jako Jibachi senbei byly na trh uvedeny i sušenky se zalisovanými stejnonožci a brambůrky s příchutí těl mořských ježků.

Z hlediska výrobního procesu je to prakticky totožná receptura, ale nedosahuje ani zlomku popularity vosí pochoutky.

Ochutnali byste sušenky s vosami?

Ano
Ano 68
Ne
Ne 57
Autoři:
Témata: sušenka, Ómači
  • Nejčtenější

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

19. dubna 2024

Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

Chlapy ničí poměřování pindíků. Pak jdou za mnou, říká trenér a mentor

21. dubna 2024

Jeho klienti netouží po obřích svalech, mají spíše už dost neustálého „poměřování pindíků“. Tlaku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

18. dubna 2024

Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

Zpívá o kancelářských svorkách i majonéze. Génius se živí hudebním spamem

25. dubna 2024

Premium Zpívá o věcech. Od toaletní mísy po pracovní nástroje. O jídle, o mrtvých zvířatech,...

OBRAZEM: Porno a sedmdesátky. Projděte si plakáty z pikantní Ameriky

24. dubna 2024

Vstoupilo do kin, dostávalo se mu pochvalných recenzí seriózního tisku. A především uhranulo...

Ztroskotali, ale nechovali se tak. Kurážní Angličané zamotali Španělům hlavy

23. dubna 2024

Premium Přišel o loď, skončil se svou posádkou na ostrově. Jenže se nechoval jako muž v potížích. Kapitán...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...