Sobota 28. ledna 2023, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 28. ledna 2023 Otýlie

Extrémní gastronomie: po džusu z žáby vám bude do skoku

Má být životabudičem a afrodiziakem, a to díky rozmixované žábě. Kromě ní však do džusu Peruánci přidávají i koku, takže za povzbuzující účinky nejspíš nápoj Jugo de Rana nevděčí jen obojživelníkovi.

Džus z žáby je podle prodejců dobrý na stres, anémii, ale i na sexuální život. | foto: commons.wikimedia.org/Jorge Gobbi CC-BYCreative Commons

Žáby známe například z francouzské kuchyně. Jenže místo elegantního přístupu Francouzů k masu grenouille, pocházejícího nejčastěji ze skokanů ostronosých, dali Peruánci přednost civilnější formě přípravy a žábě Telmatobius culeus.

Její české jméno vodnice posvátná jí předpovídá nevšední původ. Domovem této v dospělosti až 250 gramů vážící žáby jsou vysokohorská jezera v Andách. Především pak Titicaca, které hraje v mytologii domorodých obyvatel mimořádně důležitou roli. Jenže samotné žábě z jezera se nadpřirozené ochrany božstev nedostává, a tak je už minimálně po dvě staletí považována za vynikající skákající životabudič. Pravděpodobně mnohem déle, ale zprávy o využití žab v peruánské medicíně přinesli až první misionáři.

Lékaři žábám nevěří

Dokud v její léčivou sílu věřili jen obyvatelé horských úbočí, nikoho osud vodnice příliš netrápil. Jenže v posledních letech jsou žáby odchytávány ve velkém, aby i lidé z měst mohli ochutnat posilující nápoj Jugo de Rana. Jde o rostlinnou šťávu, chcete-li smoothie, která je dochucena rozmixovanou žábou. A v druhém největším peruánském městě Arequipu nežije mnoho obyvatel, kteří by o povzbuzujících účincích tohoto drinku pochybovali.

I proto počty žab v jezeře Titicaca za posledních 15 let poklesly o 80 procent a výrobci nápoje musí stále častěji sahat k dalším náhražkám z řad obojživelníků. Na chuti to prý nepoznáte, nejspíš ani na efektu.

Zatímco horalové konzumovali posvátnou žábu jako dostupnou medicínu na snižování teplot a dušnosti, v údolích se dnes rozmixovaná žába podává coby afrodiziakum. Peruánští lékaři však oba tyto účinky zpochybňují jako neprokazatelné. Lidová tradice si však žije vlastním životem.

Žába, ovšem s listy koky

„Působí preventivně proti astmatu, zánětům průdušek, chudokrevnosti,“ vyjmenovávají zasvěceně místní, když se schází na svůj pravidelný dopolední drink. Nechybí u toho ani matky s dětmi, které myslí na zdraví svých ratolestí. „Dodá vám energii. I v posteli,“ poznamenávají stranou s úsměvem.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červi
  • Někteří přitom užívají Jugo de Rana i dvacet let a žabím džusem si vysvětlují své železné zdraví. Kouzlo pravidelné konzumace nápoje však bude možná ležet spíše v rostlinných složkách mixované šťávy. Syrové listy aloe pravé, léčivý kořen maka (řeřicha peruánská), vařené bílé fazole, nakvašený ječmenný slad nebo bobule vína asi nebudou zákaznickou popularitu nápoje zvyšovat tak jako nezbytná poctivá porce listů koky. Těmi se dá vysvětlit, že pokud pravidelní konzumenti musí Jugo de Rana na čas vysadit, „nestojí pak jejich rána za nic“.

    Než zabzučí mixér

    Pokud se chcete správně peruánsky nastartovat, připravte si zhruba dva dolary. Asi tolik pochoutka na tržištích stojí. Připravit vám ji mohou i v restauracích, ale není to ono. Neúčastníte se totiž procesu výroby, a tak jste ochuzeni o celkový efekt.

    Kuchař nebo barman nejprve rozmixuje hutnou rostlinnou směs a ochutí ji několika lžícemi medu. Poté před vámi z akvária nebo kbelíku vyloví žábu, uchopí ji za zadní nohy a hlavou jí klepne o hranu stolu. Otázka, zda je mrtvá, nebo jen omráčená, záhy pozbude smyslu. Žába ihned putuje na rozpálenou pánev, kde se během pár vteřin decentně prohřeje. S obdivuhodnou zručností ji pak připravující svleče z kůže (je to nezbytné, nápoj by jinak zhořkl) a celou, včetně kostiček a vnitřností, přihodí do mixéru.

    Dosud převážně zelený nápoj tím získá lehce nahnědlou barvu. Z nádržky mixéru pak Jugo de Rana zamíří přes sítko do vaší sklenice. Turisté se shodují na tom, že chuti nápoje dominuje přítomnost řeřichy a že v ní kromě barvy nenachází „nic skutečně žabího“. Ani kostičky. Textura nápoje není zcela hladká a připomíná spíše míchaný koktejl. 

    Okusili byste žabí džus?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 15. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

    Ne 207
    Ano 70
    Autoři:

    Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

    To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

    VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

    Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

    Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

    Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

    Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

    Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

    Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

    Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

    Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

    Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

    Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

    Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

    Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

    • Nejčtenější

    Najednou je problém procházka i pití kávy. Reportér si zkusil život s kily navíc

    Premium Zkratka STOB znamená stop obezitě. Označuje se jí společnost odborníků na změnu životního stylu. Lékaři, psychologové,...

    Poklady pod Prahou. Město dělili na část pro živé a pro mrtvé, líčí archeolog

    Premium Archeolog a ředitel ústavu Archaia Vojtěch Kašpar už přes třicet let jezdí po místech, kde mají vyrůst nové stavby, aby...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Existují případy, kdy se sám dorovnal prst, popisuje biolog lidskou regeneraci

    Premium Čolkovi doroste utržená noha nebo vypíchnutá čočka v oku, rybám dorůstají ploutve. Profesor Jaroslav Petr popisuje, že...

    Kořeny antisemitismu. Covid neskončil, ale už za něj mohou Židé, říká expert

    Premium Na 27. ledna připadá Mezinárodní den památky obětí holokaustu. Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát při té...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Několik lidí se dostalo na dotyk ke klenotům. Hrad je označil za odborníky

    Premium Zatímco jiní mrzli v několikahodinových frontách venku před katedrálou svatého Víta, aby z několika metrů spatřili na...

    Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

    Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

    Fotbal se mění, Slavia také. Trpišovský exkluzivně o trendech i návratu Stancia

    Premium Když se ve chvilce volna vyrazil projít po pískovcových útesech a díval se, jak do skal narážejí mořské vlny, hlavou mu...

    OBRAZEM: Kladiny a nacionalismus. Turnverein míchaly sport a politiku

    Pečovaly o silná a mrštná těla, pěstovaly kult kamarádství, učily vytrvalosti a disciplíně. Jenže nejen to. Německé...

    Pět minut proti stresu. Naučte se cyklické dýchání

    Je pomocníkem do uspěchané doby plné tlaku na výkon, spěchu a napětí. Zlepšuje náladu, uklidňuje, stabilizuje. Je...

    Malý penis, silné auto. Není to klišé, máme důkaz, říká studie

    Premium Není to jen stereotypní urážlivé klišé. Mezi touhou po drahých, rychlých, silných sportovních vozech a obavou z...

    Slepice za první linií. Měly být pojistkou spouště jaderných zbraní

    Naprosto bizarní nápad byl odrazem doby, počátků studené války. Nastražené nukleární miny měly zpomalit postup...

    Klamatéři: Byznysu se zranitelností snadno podlehnete i vy
    Klamatéři: Byznysu se zranitelností snadno podlehnete i vy

    Podvodníci dávno neprodávají jen předražené hrnce. Nyní na to jdou ještě rafinovaněji a nachytat mohou kohokoliv z nás. Upozorňuje na ně unikátní...

    Evropu čeká nemovitostní zvrat, varují experti. Hrozí potíže s financemi

    Problémy s financováním exkluzivních staveb v evropských metropolích naznačují, že by Evropu mohl na realitním trhu...

    Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

    Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

    Z šestnáctileté dívky se vlivem vzácného onemocnění stala stařenka

    Raizel Grace Calago z Filipín se ještě před dvěma lety účastnila soutěže krásy. Dnes ale vypadá jako padesátiletá žena...

    Největší zlo jsou cukry, tuky tělo potřebuje, říká výživový specialista

    Premium Výživová doporučení se mění. Dokonce i tuky, které bývaly na černé listině, už jsou brány na milost a staly se součástí...

    „Nadzvukový strategický bombardér“ Mjasiščev M-50 byl falešným strašákem

    V roce 1959 vzlétl prototyp vizuálně zajímavého stroje Mjasiščev M-50. Sověti chtěli nadzvukový letoun pro dopravu...