Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

aktualizováno 
Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální, slouží pouze jako transportní prostředek omáček. Je velmi populární v jihovýchodní Asii. Neobejdou se bez něj v malajském Sarawaku a Sabahu a regionální jedničkou na jídelním lístku je i v Bruneji.

Hluboký talíř nebo mísa naplněná gelovitou nebo slizkou hmotou, v barvě někdy průzračné a jindy bílé. Čas od času má polotuhou lepidlovitou konzistenci, jindy spíše polotekutou. Tak vypadá hotový ambuyat v celé své prosté kráse. Chybět samozřejmě nemohou nejrůznější dochucující omáčky na rybí, krevetí nebo ostré chilli bázi a kousky opražené zeleniny, případně masa či rybích hlav.

Fotogalerie

Na vás je jediné, s pomocí propojených dřevěných hůlek chandas navinout optimální množství opaleskujícího lepidla, namáčet ho do rozmanitých příloh a vychutnávat si při vřelém rozhovoru s hostiteli jednotlivé tóny. Obojí vyžaduje trochu cviku, aby se celé posezení neslo v duchu jisté společenské nenucenosti. A ještě maličkost, k ambuyat se nečichá. Ne, nepáchne, sám o sobě nemá žádnou vůni, gesto by však bylo považováno za nezdvořilost.

Různé barvy, různá konzistence

Poněkud exoticky vypadající ambuyat je velmi výživný. Aby ne, je prakticky výhradně tvořen škrobovitým práškem. Jeho zdrojem bývá především ságo, vydlabané z kmenů ságových palem. Místní kuchaři znalí svého řemesla ho občas doplní o podíl tapioky, podobné škrobové substance získané z manioku jedlého, případně z cykasů. To proto, aby získali průzračnější vzhled pokrmu.

V případě, že preferují spíše nažloutlou barvu, pracují s bramborovým škrobem. Zásadní však je pro výslednou barvu a konzistenci proces výroby a ředění. Sypký škrob je totiž zapotřebí smíchat s malým množstvím vody a důsledně ho ručně promíchat.

Jakou měl asi kuchař náladu?

Je to prý víc než jen fyzická činnost. „Při promíchávání se musíte zdržet negativních myšlenek, protože jinak byste své problémy zanesli do jídla. Čirý a nezkalený ambuyat značí spokojeného kuchaře,“ zmiňují místní.

Extrémní gastronomie

Důsledným promnutím bobtnajícího škrobového základu vytvoříte hladkou hmotu bez hrudek a přidáváním další, teď už horké vody, a rozmícháváním vytváříte požadovanou konzistenci. Výsledkem je velmi jemná hmota, která neznalého strávníka zaráží jen tím, jak vypadá. Chuťově je naprosto neutrální. V zásadě tu není co ke kousání, tento kulinářský produkt můžete z hůlek lehce srkat a polykat v kuse.

Jak asi chutná papír?

Záleží jen na vás, zda bude ve vašich ústech spíše sladko-kyselá, pokud využijete omáčku binjai cacah, křupavá po zelenině ulam-ulaman nebo silně aromatická po tempoyak, fermentovaných plodech durianu. Škrobová hmota prostě slouží pouze k transportu vámi zvolené chuti.

„To je asi hlavním kladem ambuyat,“ prozrazují cestovatelé. „Chutná jen tak, jak chcete vy sami.“ Ne každý strávník toto nadšení sdílí. Známé je i malé společenské faux pas, jehož se v roce 2008 dopustil tehdejší americký vyslanec Justin Friedman. „Víte, jak chutná papírmaš? Tak toto je velice podobné,“ prohlásil bezohledně.

Otrava? V Malajsii spíše nepravděpodobná

Jediné komplikace, kromě toho, že se ambuyatu snadno přejíte, vyvstanou tehdy, když domorodý kuchař neodhadne množství „dobarvujícího“ a o poznání levnějšího cykasového sága. I to je stravitelné a výživné, ale problém může působit občasná zvýšená koncentrace glykosidu cykasinu a látky BMAA v nevhodně a narychlo zpracovaném škrobu. A ty jsou hepatotoxické, neurotoxické a karcinogenní.

Projevy mírné otravy pak třesem trochu připomínají pokročilá stádia Parkinsonovy choroby, i proto se o postižených hovoří jako o lidech „kteří mají chleba v hlavě“. Podobný nepříjemný zážitek vás však může potkat spíše na Guamu než v Malajsii, kde je pravý ambuyat doma.

Ochutnali byste ambuyat?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 31. března 2019. Anketa je uzavřena.

Ano 197
Ne 73
Autoři:

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: v Mexiku si na fotbale dáte místo klobásy kobylky

Jíst se dají kobylky i jen tak, rovnou na ulici ze sáčku.

Delikátně křupou a zásobí vás náloží proteinů. Pojídají se jako chipsy, slouží jako předkrm, jsou...

Extrémní gastronomie: Kvůli himálajské viagře se vraždí. Má cenu zlata

Poptávka a pověra, že zlepšuje sexuální výkonnost, přivedla houbu...

Díky zájmu Západu a její reputaci jako sexuálního povzbuzovacího prostředku kolem ní vypukla zlatá...

Nejčtenější

Příliš přeexponovaná realita. Příběhy, které tají slavné fotky

Slavná fotka, ovšem skutečnost si přibarvila.

Tají se vám nad ní dech. Obdivujete pevné nervy dělníků zocelených prací ve výškách, nechcete ani pomyslet, co by se...

Zfilmovala bych svůj sex s expřítelem, směje se MOgirl Nurse

Ke spokojenosti mi stačí obyčejná pohoda, říká MOgirl Nurse.

Příliš neplánuje, je spontánní, ale též akční a trochu chaotická. „Líbí se mi, že nikdy nevím, co bude zítra,“ říká...

Jen si popovídat. Muži předstírají nezájem, aby se jim dostalo sexu

Nezájem? Dost možná je hraný. Podle norské studie muži při náhodných...

Taktizování, předstírání, skrývání opravdových představ, tužeb a cílů. Přinejmenším jde-li o sex. Aktuální studie...

U nás bude pivo, básnil zajatý Američan. Čtyřicet nacistů se mu vzdalo

Takto zachytil americké námořníky s pivem dokumentární film The Fighting Lady z...

I lži, sliby a prázdné výhrůžky dokážou vyhrát bitvy a zvrátit konflikty. Povedlo se to famóznímu Skotovi Tommymu...

Porno zobrazuje sex realisticky, věří jeho nábožensky založení uživatelé

Pornoprůmysl tuší, na koho se zaměřit. Věřící lidé mají tendenci utrácet za...

Méně reálného sexu, více placené pornografie. Server xHamster se ve své analýze zaměřil na své uživatele, kteří se...

Další z rubriky

VIDEO: Kopání, exhumace mrtvol i pohřeb. Zkusili jsme práci hrobníka

Reportér Matěj Smlsal si zkusil drsnou práci hrobníka. Musel i exhumovat...

Kopání hrobu, otevírání rakve, v níž už více než osmdesát let leží žena, jejíž kosti je potřeba ručně vybrat a vložit...

Nenosil zbraň, četl verše. Slavný soukromý detektiv bořil mýtus

Soukromý detektiv David Fechheimer vyšel z prostředí dětí květin a k práci...

Černí panteři, rasistický terorista, pomocník Tálibánu, miliardářští podnikatelé, celebrity. Různá obvinění, odlišná...

U nás bude pivo, básnil zajatý Američan. Čtyřicet nacistů se mu vzdalo

Takto zachytil americké námořníky s pivem dokumentární film The Fighting Lady z...

I lži, sliby a prázdné výhrůžky dokážou vyhrát bitvy a zvrátit konflikty. Povedlo se to famóznímu Skotovi Tommymu...

Najdete na iDNES.cz