Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

aktualizováno 
Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální, slouží pouze jako transportní prostředek omáček. Je velmi populární v jihovýchodní Asii. Neobejdou se bez něj v malajském Sarawaku a Sabahu a regionální jedničkou na jídelním lístku je i v Bruneji.

Hluboký talíř nebo mísa naplněná gelovitou nebo slizkou hmotou, v barvě někdy průzračné a jindy bílé. Čas od času má polotuhou lepidlovitou konzistenci, jindy spíše polotekutou. Tak vypadá hotový ambuyat v celé své prosté kráse. Chybět samozřejmě nemohou nejrůznější dochucující omáčky na rybí, krevetí nebo ostré chilli bázi a kousky opražené zeleniny, případně masa či rybích hlav.

Fotogalerie

Na vás je jediné, s pomocí propojených dřevěných hůlek chandas navinout optimální množství opaleskujícího lepidla, namáčet ho do rozmanitých příloh a vychutnávat si při vřelém rozhovoru s hostiteli jednotlivé tóny. Obojí vyžaduje trochu cviku, aby se celé posezení neslo v duchu jisté společenské nenucenosti. A ještě maličkost, k ambuyat se nečichá. Ne, nepáchne, sám o sobě nemá žádnou vůni, gesto by však bylo považováno za nezdvořilost.

Různé barvy, různá konzistence

Poněkud exoticky vypadající ambuyat je velmi výživný. Aby ne, je prakticky výhradně tvořen škrobovitým práškem. Jeho zdrojem bývá především ságo, vydlabané z kmenů ságových palem. Místní kuchaři znalí svého řemesla ho občas doplní o podíl tapioky, podobné škrobové substance získané z manioku jedlého, případně z cykasů. To proto, aby získali průzračnější vzhled pokrmu.

V případě, že preferují spíše nažloutlou barvu, pracují s bramborovým škrobem. Zásadní však je pro výslednou barvu a konzistenci proces výroby a ředění. Sypký škrob je totiž zapotřebí smíchat s malým množstvím vody a důsledně ho ručně promíchat.

Jakou měl asi kuchař náladu?

Je to prý víc než jen fyzická činnost. „Při promíchávání se musíte zdržet negativních myšlenek, protože jinak byste své problémy zanesli do jídla. Čirý a nezkalený ambuyat značí spokojeného kuchaře,“ zmiňují místní.

Extrémní gastronomie

Důsledným promnutím bobtnajícího škrobového základu vytvoříte hladkou hmotu bez hrudek a přidáváním další, teď už horké vody, a rozmícháváním vytváříte požadovanou konzistenci. Výsledkem je velmi jemná hmota, která neznalého strávníka zaráží jen tím, jak vypadá. Chuťově je naprosto neutrální. V zásadě tu není co ke kousání, tento kulinářský produkt můžete z hůlek lehce srkat a polykat v kuse.

Jak asi chutná papír?

Záleží jen na vás, zda bude ve vašich ústech spíše sladko-kyselá, pokud využijete omáčku binjai cacah, křupavá po zelenině ulam-ulaman nebo silně aromatická po tempoyak, fermentovaných plodech durianu. Škrobová hmota prostě slouží pouze k transportu vámi zvolené chuti.

„To je asi hlavním kladem ambuyat,“ prozrazují cestovatelé. „Chutná jen tak, jak chcete vy sami.“ Ne každý strávník toto nadšení sdílí. Známé je i malé společenské faux pas, jehož se v roce 2008 dopustil tehdejší americký vyslanec Justin Friedman. „Víte, jak chutná papírmaš? Tak toto je velice podobné,“ prohlásil bezohledně.

Otrava? V Malajsii spíše nepravděpodobná

Jediné komplikace, kromě toho, že se ambuyatu snadno přejíte, vyvstanou tehdy, když domorodý kuchař neodhadne množství „dobarvujícího“ a o poznání levnějšího cykasového sága. I to je stravitelné a výživné, ale problém může působit občasná zvýšená koncentrace glykosidu cykasinu a látky BMAA v nevhodně a narychlo zpracovaném škrobu. A ty jsou hepatotoxické, neurotoxické a karcinogenní.

Projevy mírné otravy pak třesem trochu připomínají pokročilá stádia Parkinsonovy choroby, i proto se o postižených hovoří jako o lidech „kteří mají chleba v hlavě“. Podobný nepříjemný zážitek vás však může potkat spíše na Guamu než v Malajsii, kde je pravý ambuyat doma.

Ochutnali byste ambuyat?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 31. března 2019. Anketa je uzavřena.

Ano 197
Ne 73
Autoři:

KVÍZ: Jak dobře znáte pokrmy extrémní gastronomie?

Pavouka a podobnou havěť byste nikdy nevzali do úst? Gastronomie však zná i...

Některé vynikají velmi nestandardními ingrediencemi, jiné jsou výzvou pro specifickou přípravu....

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu...

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

Nejčtenější

Jsem hravá a výstřední, přátelská a nekonfliktní, říká MOgirl Loo

Den zlepší i pouhý úsměv, říká Mogirl Loo.

Jejím dětským snem bylo prý užívat si život a mít kolem sebe přátele. „Zatím mi to jde,“ usmívá se MOgirl Loo.

Za radostí a rozkoší. Řádová sestra uprchla z klášterní nudy, říká archiv

Svůj život v benediktinském klášteře středověká Johanka ukončila v roce 1318...

Není to jen příběh o touze po tělesném chtíči. Je to příběh o vzdoru, nepřizpůsobivosti, síle. V době, kdy si ženy...

Mával jsem mačetou a uvěřil na vúdú, říká český dědic trůnu v Nigérii

Vymoci si v Nigérii postavení a reputaci nebylo snadné ani pro královského...

Tátou kluka z Bruntálu byl nigerijský král. Poprvé se viděli, když bylo Obonetu Ubamovi 15 let. Po otcově smrti se...

I láska k přírodě prochází žaludkem. Invazivní druhy končí v USA na talíři

Enviromentální gastronomie. Nebo gastronomický enviromentalismus? Ochrana...

Symbolem ochrany přírody se stalo vegetariánství. V mnoha ohledech právem. Konzumaci masa však není třeba zavrhovat....

OBRAZEM: Tady všude jsem byla mrtvola. Britka fotí anti-selfie

Byl, byla jsem tady, říkají módní selfie. I tady jsem jakoby umírala, říkají...

Byl, byla jsem tady, říkají módní selfie. I tady jsem jakoby umírala, říkají anti-selfie britské umělkyně Stephanie...

Další z rubriky

Oslavoval sex, pil. Orgasmus je lidské právo, hlásal bývalý mnich

Život a dílo Gendüna Čhöphela je dokladem, že kritická osobnost si prosadí...

Zběhl od mnišského života, aby četl staré indické texty a měl co nejvíc sexu. A bujarý, smyslný život zaměřený na...

VIDEO: Cítím stud, mrazení, vzrušení, popisuje pocity exhibicionistka

Modelka Irena si libuje ve svazování

Ráda se vystavuje nahá a ráda předvádí, jak je objektem hrátek s dominancí a podřízeností. „Nejsem však ryzí...

KVÍZ: Jak dobře znáte pokrmy extrémní gastronomie?

Pavouka a podobnou havěť byste nikdy nevzali do úst? Gastronomie však zná i...

Některé vynikají velmi nestandardními ingrediencemi, jiné jsou výzvou pro specifickou přípravu. Další překračují etické...

Najdete na iDNES.cz