Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Exotická gastronomie: koza se vycpe žhavými kameny a peče zevnitř

Mongolská kuchyně je praktická a prostá. Vybrousil ji tak kočovný život. Trávíte-li většinu času putováním pod širým nebem, nemáte příliš možností zabývat se pilováním kulinářského umění. Dokladem účelnosti tamní gastronomie je slavnostní pokrm boodog.
Mongolští pastevci vykuchávají kozy. Boodog ale vyžaduje před pečením...

Mongolští pastevci vykuchávají kozy. Boodog ale vyžaduje před pečením specifickou úpravu. | foto: Profimedia.cz

V zemi o rozloze dvacetinásobku České republiky žije jen něco kolem tří milionů obyvatel a většina z nich mimo osídlené městské oblasti. Vše potřebné pro obživu jim dávají stáda ovcí, koz, koňů a jaků, o které celoročně pečují. Mongolský život je prostý a s tamní kuchyní to není jiné.

Nedostupné koření částečně nahrazují volně rostoucí aromatické bylinky, sůl zůstává drahou komoditou a čerstvá zelenina je povětšinou luxusem. Donedávna v zemi prakticky neexistovaly ledničky a chladicí zařízení, což vedlo kočovníky k vývoji originálních způsobů skladování potravin, trvanlivost se zajišťovala fermentací (zkvašením). Jogurty, polotekuté sýry a kvašený kumys dokázaly Mongolům dodávat energii na dlouhých cestách stepními pustinami.

Déletrvající zastávka na letních pastvinách pak byla důvodem k oslavě, na které se často podával právě boodog nebo jeho variace chorchog.

Pozor, aby koza nevybouchla

Boodog se vyrábí z odrostlejší, dvouleté kozy, která je na budoucí hostinu dopředu speciálně vykrmována. Maso totiž musí být tučné a prorostlé, aby po únavném cestování dodalo energii. Před vlastní přípravou je zapotřebí na malém ohništi alespoň hodinu předem prohřát hromadu oválných hladkých kamenů různé velikosti. Jejich čas však teprve přijde.

Extrémní gastronomie

Nejprve je nutné zbavit kozu hlavy, a tím i života. Řez se vede až u samé hrudi, protože díra v místě krku vytvoří hlavní manipulační prostor pro zručného kuchaře. Vzniklou dutinou bude vytahovat odkrojené vnitřnosti, z nichž některé (ledviny, játra, srdce) ponechá stranou. Práce je to krvavá a vyžaduje při manipulaci s nožem velké zkušenosti, protože propíchnutí kůže by znehodnotilo celou přípravu. Následuje zalamování končetin v kloubech a vytažení kostí. Někteří kuchaři preferují kompletní vykostění. Výsledkem je chlupatý splasklý kožnatý vak, který byl ještě před hodinou mečící kozou.

Poté je nezbytné vyplnit kozí dutinu rozpálenými kameny. Ty nejmenší oblázky se vysypávají do vychlípenin končetin, velké placáky vyplňují prostor bývalého žaludku a plic. Mezi tyto větší kameny umístíte i odložené vnitřnosti. Pokud máte cibuli a česnek, je na ně ten správný okamžik právě teď.

Pak je vše třeba pečlivě utěsnit. Blátem, kůží. Koza touto přípravou přibere přes dvacet kilo na váze, další kroky proto musí absolvovat vícero kuchařů. Proč? Následně je totiž nad silným ohněm ožehnuta srst z kůže a s celým boodogem je přitom zapotřebí svižně otáčet, aby se úplně nepropálil.

Nad skomírajícími plamínky a žhavými uhlíky se posléze zvolna otáčí i zavěšený boodog. V závislosti na intenzitě plamene, zásobě palivového dřeva a zručnosti kuchaře trvá tato fáze přibližně 90 minut. Koza se díky aplikaci rozpálených kamenů peče zevnitř, vnější zdroj tepla zajišťuje důkladné propečení masa.

Chorchog

Lokální a nákladnější variací receptu je chorchog, který rovněž využívá efektu prohřátých kamenů v tělní dutině, tentokrát však ovce. Dovnitř je kromě nasekaných vnitřností přidána i zelenina a spousta kapusty a cibule.
Nemusíte se však omezit jen na konzumaci domácího skotu. Populární a řádově levnější možností je tepelná úprava vyvrhnutých svišťů. Pro jednoho strávníka počítejte zhruba s třemi hlodavci na porci. Jenže pozor, Mezinárodní společnost pro infekční choroby (ISID) uvádí, že tito hlodavci přenášejí blechy, které v 15. století zanesly do Evropy morovou nákazu, a že promořenost mongolské volně žijící bleší populace je nemalá.

„Tepelná úprava vyžaduje kuchařskou praxi a zkušenost, protože vnitřní i vnější teplota musí být vyvážená,“ varuje mongolská kuchařka. Proč? Proces dušení uvnitř kozy uvolňuje velké množství páry a může také dojít k explozi koženého kotle. Tradované historky o smrtelných zraněních způsobených vymetenými žhavými kameny jsou pochopitelně nezbytnou součástí uvolněné konverzace během vlastní přípravy.

Řád si uchovává i finální servírování. Nejprve jsou vyjmuty horké kameny, obalené mastnotou a tukem, a rozdávají se stolovníkům, kteří je promnou mezi dlaněmi. Teprve pak se zevnitř vlastní kozy doluje maso, jí se buď s obilnými plackami nebo, a to častěji, bez přílohy. Konzumace boodog je společenskou událostí a jedna koza bohatě zasytí pět až šest jedlíků.

Autor:
Témata: Zubštejn, kuchyně
  • Nejčtenější

Masturbace má duševní přínos, a klitoris speciálně, říká studie

Byla tabuizovaná, ještě dnes se s ní nese stigma. Především v ženském podání. Masturbace má však přitom přínosné účinky, které sexuální vzrušení překračují. Dokládá to aktuální studie ze Švýcarska....

15. července 2024

Už to není, co dřív. Ta hyperkorektnost mě celkem štve, říká sedmdesátník Jahelka

Premium

Poslyšte baladu o mladíkovi, který kdysi coby student práv vzal do ruky kytaru, zrýmoval jeden kuriózní soudní případ a zazpíval ho lidem. Bylo to originální, vtipné, s vybroušenou pointou. Ten...

17. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejvyšší jihokorejskou horu ničí polévka. Park vyhlásil ramenu boj

Je působivou štítovou sopkou, v kráteru na jejím vrcholku se rozprostírá jezero s poetickým názvem „Místo, kam chodí pít bílí jeleni“. Jenže nejvyšší jihokorejská hora Halla-san bojuje s docela...

17. července 2024

Důkaz našli až po otevření hrobu. Do jídla dával manželce jed kvůli milence

Premium

Starší žena seděla na služebně VB v České Třebové a poněkud nervózně vysvětlovala důvod své návštěvy. „Víte, ona Anežka byla sice nemocná, ale já si myslím, že jí do hrobu pomohl on.“ Tím „oním“ měl...

15. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak posílit přesezený zadek. Věda našla tři nejlepší cviky

Je na něm vůbec největší sval našeho těla, už jen proto si zasluhuje speciální ohledy. Též proto, že bývá první obětí sedavého životního stylu. Pro posílení zadku si můžete vybírat z dlouhého seznamu...

18. července 2024

Správce dělníkovi nakládal práci. Ten zosnoval krutou pomstu, chystal ji rok

Premium

Dva výstřely proťaly lesní ticho. Mladá žena chytla instinktivně svého syna za ruku. Vzápětí se od areálu pionýrského tábora ozval mužský hlas: „Já vám ukážu!“ a následoval třetí výstřel. Po něm...

20. července 2024

Pěkně vybarvení mafiáni. Historické snímky představují tváře zločinu

John Dillinger proslul bankovními loupežemi – se svým gangem jich provedl čtyřiadvacet – přepady policejních stanic a odvážnými útěky z vězení. Nakonec padl do léčky, zrazen společníky, byl zastřelen...

20. července 2024

Milovala převleky a záhrobí, nesnášela švindl. Slečna Rose lovila spiritisty

Premium

Věci ze záhrobí ji lákaly, ale bavilo ji odhalovat spiritistické švindlíře. Rose Mackenbergová se proti nim rozhodla bojovat. S pomocí důvtipných převleků se v Americe stala postrachem podvodných...

19. července 2024

Jak posílit přesezený zadek. Věda našla tři nejlepší cviky

Je na něm vůbec největší sval našeho těla, už jen proto si zasluhuje speciální ohledy. Též proto, že bývá první obětí sedavého životního stylu. Pro posílení zadku si můžete vybírat z dlouhého seznamu...

18. července 2024

Kompletní péče o pleť v jedné tyčince? Podle Manufaktury to jde
Kompletní péče o pleť v jedné tyčince? Podle Manufaktury to jde

Na cestách může být péče o pleť a pokožku náročná. Abyste s sebou nemusela neustále nosit denní a noční krém, sérum, balzám či masku, přišla...

Za celosvětový kolaps IT systémů může nečekaně absurdní chyba

Nepovedená aktualizace bezpečnostního softwaru společnosti Crowdstrike způsobila pád počítačů a serverů s operačním...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů,...

Zemřela Shannen Doherty. Hvězda Beverly Hills 90210 podlehla rakovině

Po téměř deseti letech boje s rakovinou zemřela americká herečka Shannen Doherty, informují média. Proslavil ji seriál...

Princezna Kate přišla s dcerou na Wimbledon, setkala se i s Krejčíkovou

Princezna Kate (42) přišla na mužské finále letošního Wimbledonu spolu se svou dcerou Charlotte (9). V zákulisí se...

Piju každý den. Dřív nebo později se upiju k smrti, líčí bývalý fotbalista Fenin

Fotbalista Martin Fenin (37) neprožívá nejlepší období. Nejen, že mu nevyšlo manželství s policistkou Beatou, se kterou...