Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Exotická gastronomie: koza se vycpe žhavými kameny a peče zevnitř

Mongolská kuchyně je praktická a prostá. Vybrousil ji tak kočovný život. Trávíte-li většinu času putováním pod širým nebem, nemáte příliš možností zabývat se pilováním kulinářského umění. Dokladem účelnosti tamní gastronomie je slavnostní pokrm boodog.
Mongolští pastevci vykuchávají kozy. Boodog ale vyžaduje před pečením...

Mongolští pastevci vykuchávají kozy. Boodog ale vyžaduje před pečením specifickou úpravu. | foto: Profimedia.cz

V zemi o rozloze dvacetinásobku České republiky žije jen něco kolem tří milionů obyvatel a většina z nich mimo osídlené městské oblasti. Vše potřebné pro obživu jim dávají stáda ovcí, koz, koňů a jaků, o které celoročně pečují. Mongolský život je prostý a s tamní kuchyní to není jiné.

Nedostupné koření částečně nahrazují volně rostoucí aromatické bylinky, sůl zůstává drahou komoditou a čerstvá zelenina je povětšinou luxusem. Donedávna v zemi prakticky neexistovaly ledničky a chladicí zařízení, což vedlo kočovníky k vývoji originálních způsobů skladování potravin, trvanlivost se zajišťovala fermentací (zkvašením). Jogurty, polotekuté sýry a kvašený kumys dokázaly Mongolům dodávat energii na dlouhých cestách stepními pustinami.

Déletrvající zastávka na letních pastvinách pak byla důvodem k oslavě, na které se často podával právě boodog nebo jeho variace chorchog.

Pozor, aby koza nevybouchla

Boodog se vyrábí z odrostlejší, dvouleté kozy, která je na budoucí hostinu dopředu speciálně vykrmována. Maso totiž musí být tučné a prorostlé, aby po únavném cestování dodalo energii. Před vlastní přípravou je zapotřebí na malém ohništi alespoň hodinu předem prohřát hromadu oválných hladkých kamenů různé velikosti. Jejich čas však teprve přijde.

Extrémní gastronomie

Nejprve je nutné zbavit kozu hlavy, a tím i života. Řez se vede až u samé hrudi, protože díra v místě krku vytvoří hlavní manipulační prostor pro zručného kuchaře. Vzniklou dutinou bude vytahovat odkrojené vnitřnosti, z nichž některé (ledviny, játra, srdce) ponechá stranou. Práce je to krvavá a vyžaduje při manipulaci s nožem velké zkušenosti, protože propíchnutí kůže by znehodnotilo celou přípravu. Následuje zalamování končetin v kloubech a vytažení kostí. Někteří kuchaři preferují kompletní vykostění. Výsledkem je chlupatý splasklý kožnatý vak, který byl ještě před hodinou mečící kozou.

Poté je nezbytné vyplnit kozí dutinu rozpálenými kameny. Ty nejmenší oblázky se vysypávají do vychlípenin končetin, velké placáky vyplňují prostor bývalého žaludku a plic. Mezi tyto větší kameny umístíte i odložené vnitřnosti. Pokud máte cibuli a česnek, je na ně ten správný okamžik právě teď.

Pak je vše třeba pečlivě utěsnit. Blátem, kůží. Koza touto přípravou přibere přes dvacet kilo na váze, další kroky proto musí absolvovat vícero kuchařů. Proč? Následně je totiž nad silným ohněm ožehnuta srst z kůže a s celým boodogem je přitom zapotřebí svižně otáčet, aby se úplně nepropálil.

Nad skomírajícími plamínky a žhavými uhlíky se posléze zvolna otáčí i zavěšený boodog. V závislosti na intenzitě plamene, zásobě palivového dřeva a zručnosti kuchaře trvá tato fáze přibližně 90 minut. Koza se díky aplikaci rozpálených kamenů peče zevnitř, vnější zdroj tepla zajišťuje důkladné propečení masa.

Chorchog

Lokální a nákladnější variací receptu je chorchog, který rovněž využívá efektu prohřátých kamenů v tělní dutině, tentokrát však ovce. Dovnitř je kromě nasekaných vnitřností přidána i zelenina a spousta kapusty a cibule.
Nemusíte se však omezit jen na konzumaci domácího skotu. Populární a řádově levnější možností je tepelná úprava vyvrhnutých svišťů. Pro jednoho strávníka počítejte zhruba s třemi hlodavci na porci. Jenže pozor, Mezinárodní společnost pro infekční choroby (ISID) uvádí, že tito hlodavci přenášejí blechy, které v 15. století zanesly do Evropy morovou nákazu, a že promořenost mongolské volně žijící bleší populace je nemalá.

„Tepelná úprava vyžaduje kuchařskou praxi a zkušenost, protože vnitřní i vnější teplota musí být vyvážená,“ varuje mongolská kuchařka. Proč? Proces dušení uvnitř kozy uvolňuje velké množství páry a může také dojít k explozi koženého kotle. Tradované historky o smrtelných zraněních způsobených vymetenými žhavými kameny jsou pochopitelně nezbytnou součástí uvolněné konverzace během vlastní přípravy.

Řád si uchovává i finální servírování. Nejprve jsou vyjmuty horké kameny, obalené mastnotou a tukem, a rozdávají se stolovníkům, kteří je promnou mezi dlaněmi. Teprve pak se zevnitř vlastní kozy doluje maso, jí se buď s obilnými plackami nebo, a to častěji, bez přílohy. Konzumace boodog je společenskou událostí a jedna koza bohatě zasytí pět až šest jedlíků.

Autor:
Témata: Zubštejn, kuchyně

Nejčtenější

Sex dvacetkrát týdně. Každá milenecká láska je jiná, říká studie

Přelomová, průkopnická. Nad novou studií zkoumající mileneckou lásku, v době začátku vztahu, létají superlativy. Má být vůbec první, která čistě empiricky dokládá, že univerzální milenecká partnerská...

Vlastnil harém, obchodoval s drogami i zbraněmi. Nakonec se však přepočítal

Premium

V době, kdy jen hrstka lidí tušila, co je počítačový virus, naprogramoval John McAfee antivirový program a během pár let díky němu vydělal závratné jmění. Stal se jednou z prvních známých osobností...

Netušil, že hostí svého vraha. Z mladého souseda se vyklubal psychopat

Premium

Ubírala se po úzké pěšině, kterou zasypal sníh. Nebylo moc lidí, kteří tudy chodili. Na jejím konci stál domek. Byl stejně osamělý jako jeho majitel Ján K., pětašedesátiletý důchodce. Právě jemu...

Zbraň jako investice. Veletrh nabídl pistoli za 50 tisíc eur

Nástup zbrojovek z Číny i Turecka, inovace v kategorii pistolí pro skryté nošení, novinky mezi krátkými zbraněmi s optikou. Norimberský veletrh IWA OutdoorClassics byl výletem do aktuálních trendů ve...

Haló, tady rozpustilá příroda. Fotosoutěž otevírá další ročník

Vyhlížejí zlomyslně, dobrácky, přihlouple, zaskočeně. Komicky. Také láskyplně. Fotky soutěže Comedy Wildlife nabízejí obdobné emoce. Vždycky však pobaví. Rovněž oslavují divokou přírodu, upozorňují...

Herr Leutnant, to není Dijon! Jak luftwaffe bombardovala Německo

Premium

První velký nálet na západní frontě, který ospravedlnil pozdější ničení měst, si omylem provedli Němci sami sobě. Netrefili se „jen“ o 180 kilometrů a hned to hodili na Brity.

16. března 2025

Vlastnil harém, obchodoval s drogami i zbraněmi. Nakonec se však přepočítal

Premium

V době, kdy jen hrstka lidí tušila, co je počítačový virus, naprogramoval John McAfee antivirový program a během pár let díky němu vydělal závratné jmění. Stal se jednou z prvních známých osobností...

15. března 2025

Poslal manželku za potrat na smrt. Jindřich VIII. byl králem žen i poprav

Premium

Na počátku to vypadalo nadějně, takový milý král... Jeho krutost jej však záhy předcházela. Přece jen – kdo dokáže nechat popravit ženu, se kterou sdílí lože. Anglický král Jindřich VIII. to udělal...

15. března 2025

Zbraň jako investice. Veletrh nabídl pistoli za 50 tisíc eur

Nástup zbrojovek z Číny i Turecka, inovace v kategorii pistolí pro skryté nošení, novinky mezi krátkými zbraněmi s optikou. Norimberský veletrh IWA OutdoorClassics byl výletem do aktuálních trendů ve...

15. března 2025

Ve skutečnosti chtějí pekáč buchet. AI zjišťovala, proč lidé cvičí

Nabízejí se zásadní motivace, zejména zdravotní. Rovněž ty povrchnější, marnivá snaha o krásné tělo. Co konkrétně nás vede k pravidelnému cvičení, prověřovala izraelská studie. Zkoumala též, co nám...

14. března 2025

Haló, tady rozpustilá příroda. Fotosoutěž otevírá další ročník

Vyhlížejí zlomyslně, dobrácky, přihlouple, zaskočeně. Komicky. Také láskyplně. Fotky soutěže Comedy Wildlife nabízejí obdobné emoce. Vždycky však pobaví. Rovněž oslavují divokou přírodu, upozorňují...

13. března 2025

Cvičení a sport v těhotenství: Jak zůstat fit a podpořit zdraví miminka
Cvičení a sport v těhotenství: Jak zůstat fit a podpořit zdraví miminka

Těhotenství není důvodem k úplnému omezení pohybu, pravidelné a přiměřené cvičení může pomoci udržet fyzickou kondici, zmírnit některé nepříjemné...

DoReMi v rukou šarlatánů. Frekvence Solfeggio měly opravovat DNA

Premium

Byl to svérázný příspěvek zapáleného šarlatánského nevzdělance do hudební teorie. Odhaloval, že za slabikami označujícími výšku tónů diatonické stupnice stojí božské vnuknutí. Proto mělo mít ono...

12. března 2025

Pomsta aztéckého boha. Poslední císař předpověděl pád dobyvateli Cortésovi

Premium

Hernán Cortés, španělský dobyvatel zodpovědný za zánik Aztécké říše, ho nechal před 500 lety popravit. Poslední aztécký vládce Cuauhtémoc, svým lidem považovaný za božské vtělení, však přežil...

11. března 2025

Pozor, epidemie. Obezita a nadváha postihne do roku 2050 většinu dospělých

Ona zpráva volá po změně kurzu. Během nadcházejících dvaceti pěti let bude na světě většina dospělých trpět nadváhou, nebo dokonce obezitou. Stejně tak třetina dětí, popisuje magazín The Lancet....

11. března 2025

Sex dvacetkrát týdně. Každá milenecká láska je jiná, říká studie

Přelomová, průkopnická. Nad novou studií zkoumající mileneckou lásku, v době začátku vztahu, létají superlativy. Má být vůbec první, která čistě empiricky dokládá, že univerzální milenecká partnerská...

10. března 2025

Netušil, že hostí svého vraha. Z mladého souseda se vyklubal psychopat

Premium

Ubírala se po úzké pěšině, kterou zasypal sníh. Nebylo moc lidí, kteří tudy chodili. Na jejím konci stál domek. Byl stejně osamělý jako jeho majitel Ján K., pětašedesátiletý důchodce. Právě jemu...

9. března 2025

Z tajných sejfů: Ten lepší Kennedy padl roku 1944 v předchůdci dronu

Premium

Byl to vlastně velký staromódní dron. Onen letoun byl jednou velkou bombou, napěchovaný více než deseti tunami trhaviny. Seděl v něm Joe Kennedy. Skončilo to tragédií, která nakonec nasměrovala chod...

9. března 2025