Pátek 2. prosince 2022, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 2. prosince 2022 Blanka

Exotická gastronomie: koza se vycpe žhavými kameny a peče zevnitř

Mongolská kuchyně je praktická a prostá. Vybrousil ji tak kočovný život. Trávíte-li většinu času putováním pod širým nebem, nemáte příliš možností zabývat se pilováním kulinářského umění. Dokladem účelnosti tamní gastronomie je slavnostní pokrm boodog.

Mongolští pastevci vykuchávají kozy. Boodog ale vyžaduje před pečením specifickou úpravu. | foto: Profimedia.cz

V zemi o rozloze dvacetinásobku České republiky žije jen něco kolem tří milionů obyvatel a většina z nich mimo osídlené městské oblasti. Vše potřebné pro obživu jim dávají stáda ovcí, koz, koňů a jaků, o které celoročně pečují. Mongolský život je prostý a s tamní kuchyní to není jiné.

Nedostupné koření částečně nahrazují volně rostoucí aromatické bylinky, sůl zůstává drahou komoditou a čerstvá zelenina je povětšinou luxusem. Donedávna v zemi prakticky neexistovaly ledničky a chladicí zařízení, což vedlo kočovníky k vývoji originálních způsobů skladování potravin, trvanlivost se zajišťovala fermentací (zkvašením). Jogurty, polotekuté sýry a kvašený kumys dokázaly Mongolům dodávat energii na dlouhých cestách stepními pustinami.

Déletrvající zastávka na letních pastvinách pak byla důvodem k oslavě, na které se často podával právě boodog nebo jeho variace chorchog.

Pozor, aby koza nevybouchla

Boodog se vyrábí z odrostlejší, dvouleté kozy, která je na budoucí hostinu dopředu speciálně vykrmována. Maso totiž musí být tučné a prorostlé, aby po únavném cestování dodalo energii. Před vlastní přípravou je zapotřebí na malém ohništi alespoň hodinu předem prohřát hromadu oválných hladkých kamenů různé velikosti. Jejich čas však teprve přijde.

Extrémní gastronomie

Nejprve je nutné zbavit kozu hlavy, a tím i života. Řez se vede až u samé hrudi, protože díra v místě krku vytvoří hlavní manipulační prostor pro zručného kuchaře. Vzniklou dutinou bude vytahovat odkrojené vnitřnosti, z nichž některé (ledviny, játra, srdce) ponechá stranou. Práce je to krvavá a vyžaduje při manipulaci s nožem velké zkušenosti, protože propíchnutí kůže by znehodnotilo celou přípravu. Následuje zalamování končetin v kloubech a vytažení kostí. Někteří kuchaři preferují kompletní vykostění. Výsledkem je chlupatý splasklý kožnatý vak, který byl ještě před hodinou mečící kozou.

Poté je nezbytné vyplnit kozí dutinu rozpálenými kameny. Ty nejmenší oblázky se vysypávají do vychlípenin končetin, velké placáky vyplňují prostor bývalého žaludku a plic. Mezi tyto větší kameny umístíte i odložené vnitřnosti. Pokud máte cibuli a česnek, je na ně ten správný okamžik právě teď.

Pak je vše třeba pečlivě utěsnit. Blátem, kůží. Koza touto přípravou přibere přes dvacet kilo na váze, další kroky proto musí absolvovat vícero kuchařů. Proč? Následně je totiž nad silným ohněm ožehnuta srst z kůže a s celým boodogem je přitom zapotřebí svižně otáčet, aby se úplně nepropálil.

Nad skomírajícími plamínky a žhavými uhlíky se posléze zvolna otáčí i zavěšený boodog. V závislosti na intenzitě plamene, zásobě palivového dřeva a zručnosti kuchaře trvá tato fáze přibližně 90 minut. Koza se díky aplikaci rozpálených kamenů peče zevnitř, vnější zdroj tepla zajišťuje důkladné propečení masa.

Chorchog

Lokální a nákladnější variací receptu je chorchog, který rovněž využívá efektu prohřátých kamenů v tělní dutině, tentokrát však ovce. Dovnitř je kromě nasekaných vnitřností přidána i zelenina a spousta kapusty a cibule.
Nemusíte se však omezit jen na konzumaci domácího skotu. Populární a řádově levnější možností je tepelná úprava vyvrhnutých svišťů. Pro jednoho strávníka počítejte zhruba s třemi hlodavci na porci. Jenže pozor, Mezinárodní společnost pro infekční choroby (ISID) uvádí, že tito hlodavci přenášejí blechy, které v 15. století zanesly do Evropy morovou nákazu, a že promořenost mongolské volně žijící bleší populace je nemalá.

„Tepelná úprava vyžaduje kuchařskou praxi a zkušenost, protože vnitřní i vnější teplota musí být vyvážená,“ varuje mongolská kuchařka. Proč? Proces dušení uvnitř kozy uvolňuje velké množství páry a může také dojít k explozi koženého kotle. Tradované historky o smrtelných zraněních způsobených vymetenými žhavými kameny jsou pochopitelně nezbytnou součástí uvolněné konverzace během vlastní přípravy.

Řád si uchovává i finální servírování. Nejprve jsou vyjmuty horké kameny, obalené mastnotou a tukem, a rozdávají se stolovníkům, kteří je promnou mezi dlaněmi. Teprve pak se zevnitř vlastní kozy doluje maso, jí se buď s obilnými plackami nebo, a to častěji, bez přílohy. Konzumace boodog je společenskou událostí a jedna koza bohatě zasytí pět až šest jedlíků.

Autor:
Témata: Zubštejn, kuchyně
  • Nejčtenější

Seznamte se s múzami kalendáře Pirelli, jejich krásou a příběhy

Jsou zosobněním krásy, též nositelkami síly, dovednosti, poznání, pokory. Kalendář Pirelli pro rok 2023 nese název...

Pohřbili ho jako upíra. Po více než 200 letech mu vědci dali tvář

Několik let po jeho smrti do jeho hrobu vnikli sousedé. Mrtvole odsekli lebku, položili ji na hrudník, spolu se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mají větší sexuální pud muži, nebo ženy? Velká studie vynesla verdikt

Premium Zajímalo je, kdo myslí na sex, poddává se sexuálním fantaziím, cítí touhu a masturbuje častěji. Prozkoumali kvůli tomu...

SOUTĚŽNÍ KVÍZ: Vyhrajte knihu o egyptologii

Před dvěma stovkami let rozluštil Jean-François Champollion egyptské hieroglyfy. Otevřel tím dveře k pochopení dávné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bez objevu hieroglyfů by měl smůlu i Tutanchamon. Nikdo by ho nenašel

Premium Před 100 lety objevil Howard Carter hrobku Tutanchamona. Ovšem kdyby o 100 let dřív Champollion nerozluštil hieroglyfy,...

Rozsáhlé zotročování lidí v Česku. Gang vydělal na práci bezdomovců miliony

Premium Na Ústecku roky mizeli bezdomovci a sociálně slabí žijící na ulici, jako by dostali „druhou šanci“. Končili v domě na...

Janečkova zpověď: vězení, alkohol, život bez domova. A kam zmizel Maradonův dres?

Premium Když ho konečně doženete, musíte zbystřit, jestli vás smysly neklamou. Jak může člověk, který se už patnáct let...

Vydělali za covidu, nakupují nemovitosti. Pandemie zrodila nové milionáře

Premium Zatímco většině podnikatelů v Česku způsobil covid ztráty, některým naopak poskytl životní příležitost ke zbohatnutí....

Metro v plamenech. Londýnská tragédie odhalila nový fyzikální jev

Metro patří k nejbezpečnějším dopravním prostředkům na světě. Přesto ani jemu se nevyhnou nehody s desítkami mrtvých....

Zrzek v šedém baloňáku. Seniorku zabil z frustrace a nenávisti k ženám

Premium Plačící děvčátko, které přiběhlo z domku Boženy S., chlácholila sousedka a její muž utíkal ke stavení, odkud se...

E.T. čeká na aukci. Prodat se má až za tři miliony dolarů

Je konstruktérskou perlou i význačným artefaktem moderní kinematografie, neschází mu přitom roztomilost, pro mnohé...

Kurz přežití na vlastní kůži. Reportér si vyzkoušel zabalit evakuační zavazadlo

Premium Jednotlivé položky evakuačního zavazadla, které jsem rozkramařil, musím dát zpátky. Přitom se mi podaří udělat jednu...

Ivan Trojan si s manželkou vypořádal majetek, bulvár spekuluje o rozvodu

Ivan Trojan (58) a Klára Pollertová-Trojanová (51) si v září podle veřejně dostupných dokumentů vypořádali společný...

Žena už nemohla vystát obří ňadra, rozhodla se pro operativní zmenšení

Kylie Perkinsová, čtyřiadvacetiletá dvojnásobná matka z Aljašky, podstoupila zmenšení poprsí, aby se zbavila...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Otec zavelel, šetříme! Rodina vypnula elektřinu a topí jednou týdně

Zvyšování cen energií nutí lidi k nečekaným rozhodnutím. Jedna rodina z Londýna se rozhodla vrátit do minulosti. Šetří,...

Žena je pro mnohé příliš sexy, bývalí učitelé její odhalování nechápou

Říká si Ona Artist a na internetu pravidelně zveřejňuje sexy snímky. Pro mnohé už je to přehnané a především její...