Pondělí 26. července 2021, svátek má Anna
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 26. července 2021 Anna

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm bedlivých očí vzbuzuje u leckoho paniku. Pavouci většinu lidí prostě děsí. Obyvatelé několika kontinentů se však nebrání nechat si naservírovat osminohé opečené či fritované tělo na talíři nebo špejli.

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii. | foto: Profimedia.cz

Přesto se v řadě zemí světa na tyto mimořádné bezobratlé lovce pohlíží úplně jinou a pro nás Středoevropany nepochopitelnou optikou. V jihovýchodní Asii, Africe, australské buši nebo Jižní Americe jsou zpestřením jídelníčku. A všude tu platí, že čím je pavouk větší a masitější, tím je lepší. Vše je otázkou přístupu. Když spočteme počet obyvatel exotických zemí, kde ke konzumaci pavouků přistupují s chutí, musíme připustit, že na světě je více lidí, kteří mají pavouky na talíři rádi. Jako předkrm nebo zákusek. A to navzdory tomu, že právě v těchto zemích narazíme na ty nejjedovatější, nejrychlejší a největší exempláře vůbec.

Fotogalerie

Pokud se k ochutnávce někdy odvážíte, nenechejte se zmást turistickým pozlátkem a uměle propagovanou exotikou. Takové kambodžské město Skuon je dnes sice celoroční širokou nabídkou fritovaných a restovaných pavouků pro adrenalinové výletníky proslavené, ale s nějakou tradicí to má jen pramálo společného. Ještě před čtyřiceti lety by tu nikdo z místních dobrovolně pavouky nejedl. Období jejich kulinářské slávy zde totiž nastalo až s nástupem teroru Rudých Khmérů (1974 až 1979) a následného hladomoru.

Pochoutka v podobě listového sklípkana Haplopelma albostriatum, kterého zde pod názvem a-ping seženete za necelých 300 rielů (tedy necelé dvě koruny), se vám může zatraceně prodražit. Problémem je „sériová výroba“ celého produktu. Pavouci jsou hromadně sbíráni v širokém okolí města, na půdách plných netopýřího trusu, v kanalizačních propustích, ve stájích a chlévech. Jejich jemná srst je nejrůznějších zvířecích a lidských exkrementů plná. O čerstvosti nemůže být řeč, protože z venkova putují živí i mrtví sklípkani několik dní.

Pan obr. Sklípkan největší (Theraphosa blondi) je na talíři pořádnou porcí.

Pan obr. Sklípkan největší (Theraphosa blondi) je na talíři pořádnou porcí.

Pouliční prodavačka nabízí v kambodžském Phnompenhu smažené tarantule.

Pouliční prodavačka nabízí v kambodžském Phnompenhu smažené tarantule.

Negativní výsledek pak završí finální úprava, během níž jsou pavoukům zmáčknuty a naklepány končetiny a celý kus je pak ponořen do dochucující tresti. Ta obsahuje sůl, česnek, glutamát sodný, pálivou omáčku... a rozkládající se zbytky předchozích pavouků, včetně obsahu jejich střev, vajíček a rozkládajících se orgánů. To vše pochopitelně v hygienickém standardu rušného východoasijského tržiště v horkých tropech, kde tato kaše na slunci uzrává několik dlouhých dní. Názory odvážných konzumentů na samotnou chuť se příliš neliší. Kvůli fritování ve starém oleji chutnají upražení pavouci jako... strouhanka ve starém oleji.

Sklípkan na přírodní způsob

Extrémní gastronomie

Kam tedy vyrazit za skutečně dobrým a čerstvým pavoukem? Milovníkům této nekonvenční stravy je dnes zasvěcena Venezuela. Ve zdejších pralesích si je můžete volně nalovit a upravit podle chuti. Jen je ze země nesmíte vyvážet. A který druh si vybrat? Domorodci z kmene Piraoa směle doporučují zástupce Theraphosa blondi, kterého čeští chovatelé znají jako sklípkana největšího. Název vůbec nepřehání: s rozpětím nohou přesahuje třicet centimetrů (hlavohruď a zadeček měří 12 centimetrů) a s čtvrtkilovou váhou je současně i nejtěžším známým pavoukem na světě.

Ulovit tohoto goliáše, který je schopen „sundat“ neopatrného ptáka, ještěrku nebo hlodavce, vyžaduje trochu cviku. Ale nebojte, na jeho odchyt se tu specializují už malé děti, které za denního světla klacíky vydráždí sklípkana schovaného v dutině, poté ho přimáčknou k zemi a zalomením nožiček ho znehybní. S odchytem jsou spojena dvě rizika: bolestivé kousnutí umocněné jedem (který ale „funguje“ jen na živočichy do zhruba půlkilové váhy) a palčivá vyrážka či akutní zánět spojivek, který způsobí jemné chloupky z pavoučího zadečku. Tento únikový a obraný reflex sklípkanů ostatně důvěrně znají naši chovatelé.

A dál? Není třeba kazit si chuť pravého pavoučího těla umělými přísadami. Lidé z Piraoa nabodnuté sklípkany jen opékají nad mírným ohněm, aby je zbavili ochlupení. Když uslyšíte pískavý zvuk, který je způsoben vzduchem unikajícím z pavoučích kloubů, je svačina hotová. Připečené „maso“ z nožiček má lehce vodnatou konzistenci a svou specifickou chutí mírně evokuje nesolená tresčí játra.

Autor:

Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých.

Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou...

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

  • Nejčtenější

Mlčeti zlato. Profesionální vyjednavač vysvětluje, jak jednat s dětmi či šéfem

Premium Každý člověk vyjednává v průměru pětkrát za den. Doma s partnerem, s dětmi, v práci se šéfem, s podřízenými. Radim...

Pohřbení zaživa, obžerství. Tyto rekordy již Guinessova kniha neuzná

Dokázala ocenit extrémní odpírání si spánku i ukládání se zaživa do rakve pod zem, rekordy přiznávala pijáckým kouskům,...

Kvíz: Znáte hlavní města? A co vše o nich víte?

Jejich jména mají kreativnější i méně nápadité osudy, z některých známe jen zkrácená pojmenování. Přezkoušejte své...

Dvojí život. Americké gay porno impérium vedli nenápadní manželé

Premium Onen obchod byl kultovním místem. Po sedmatřicet let poskytoval útočiště homosexuálním i dalším menšinám, prodával...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sex, bordely, drogy a pařby první republiky. Jak se hřešilo za Masaryka

Premium Sex a nemoci. Drogy a pašeráci. Opojení a sebevraždy. Bohatství a bída. Gangy a kriminalisté. Podsvětí a paláce...

Mlčeti zlato. Profesionální vyjednavač vysvětluje, jak jednat s dětmi či šéfem

Premium Každý člověk vyjednává v průměru pětkrát za den. Doma s partnerem, s dětmi, v práci se šéfem, s podřízenými. Radim...

Tajemství letu z Prahy do Tokia: kryli sportovce před přísnou izolací?

Premium Ten let už zaujal japonská média, napsali o něm třeba i v Indii a podrobnosti v pátek zjišťoval také americký Wall...

Český vlk z Wall Street jde k soudu. Hlavní roli v kauze Via Chem má miliardář Sisák

Premium Schyluje se k dlouho očekávané soudní bitvě, v níž je hlavní postavou známý český finančník a miliardář Petr Sisák...

  • Další z rubriky

Rád tě vidím! Na věci s lidským výrazem reaguje náš mozek jako na lidi

Rozpoznat lidský obličej, seznat, zda je přátelský, nebo ne, je pro člověka nezbytná potřeba. A náš mozek to zvládne...

Cibule do naší tortilly patří, shodla se většina Španělů

Vášnivá, hlasitá, leckdy zlobná španělská debata se zdá být rozřešená. Souzní totiž jasná většina žen i mužů, shoda...

Léčka alkoholu. Může prospět, ale kde je správná míra? Vysvětlují lékaři

Premium Alkohol škodí, slyšíme pořád. Někteří lékaři však tvrdí, že zcela zdravá není ani abstinence. Rozumné pití prý...

OBRAZEM: Duchy lákala Eva C. jako médium perverzitami a pornografií

Ve svých spiritistických vystoupeních se svou milenkou uváděla publikum do extatického stavu záměrným využitím...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Holanová: Rozvod s Šípem? Do vztahu se nám vloudila mlaďounká chybička

Rozhovor s Marcelou Holanovou vznikal v Chateau Šanov na soustředění s finalisty soutěže Muž roku 2021. Zpěvačka, která...

Královská rodina znovu pohromadě. Palác ukázal společné foto

Členové švédské královské rodiny se po delší době opět setkali. Snímek, na kterém je král Carl XVI. Gustaf (75) s...

Pornoherečka se zastřelila kvůli rakovině. Její kolega se zabil na motorce

Americká pornoherečka Dahlia Sky spáchala sebevraždu. Měla rakovinu prsu a podle lékařů poslední fáze nemoci provázely...

Dabéři Naked Attraction: Byli jsme v šoku, že něco takového může vůbec existovat

Nahota je televizní evergreen a stále dokáže diváky přikovat u obrazovek. Počátkem devadesátých let to bylo Tutti...

Opravdová vesmírná turistika začala. Bezos s hosty strávili minuty v kosmu

O něco málo více než deset minut trvala celá cesta od startu do přistání pro čtyři vesmírné turisty, kteří se v úterý...