Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

aktualizováno 
Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm bedlivých očí vzbuzuje u leckoho paniku. Pavouci většinu lidí prostě děsí. Obyvatelé několika kontinentů se však nebrání nechat si naservírovat osminohé opečené či fritované tělo na talíři nebo špejli.

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii. | foto: Profimedia.cz

Přesto se v řadě zemí světa na tyto mimořádné bezobratlé lovce pohlíží úplně jinou a pro nás Středoevropany nepochopitelnou optikou. V jihovýchodní Asii, Africe, australské buši nebo Jižní Americe jsou zpestřením jídelníčku. A všude tu platí, že čím je pavouk větší a masitější, tím je lepší. Vše je otázkou přístupu. Když spočteme počet obyvatel exotických zemí, kde ke konzumaci pavouků přistupují s chutí, musíme připustit, že na světě je více lidí, kteří mají pavouky na talíři rádi. Jako předkrm nebo zákusek. A to navzdory tomu, že právě v těchto zemích narazíme na ty nejjedovatější, nejrychlejší a největší exempláře vůbec.

Fotogalerie

Pokud se k ochutnávce někdy odvážíte, nenechejte se zmást turistickým pozlátkem a uměle propagovanou exotikou. Takové kambodžské město Skuon je dnes sice celoroční širokou nabídkou fritovaných a restovaných pavouků pro adrenalinové výletníky proslavené, ale s nějakou tradicí to má jen pramálo společného. Ještě před čtyřiceti lety by tu nikdo z místních dobrovolně pavouky nejedl. Období jejich kulinářské slávy zde totiž nastalo až s nástupem teroru Rudých Khmérů (1974 až 1979) a následného hladomoru.

Pochoutka v podobě listového sklípkana Haplopelma albostriatum, kterého zde pod názvem a-ping seženete za necelých 300 rielů (tedy necelé dvě koruny), se vám může zatraceně prodražit. Problémem je „sériová výroba“ celého produktu. Pavouci jsou hromadně sbíráni v širokém okolí města, na půdách plných netopýřího trusu, v kanalizačních propustích, ve stájích a chlévech. Jejich jemná srst je nejrůznějších zvířecích a lidských exkrementů plná. O čerstvosti nemůže být řeč, protože z venkova putují živí i mrtví sklípkani několik dní.

Pan obr. Sklípkan největší (Theraphosa blondi) je na talíři pořádnou porcí.

Pan obr. Sklípkan největší (Theraphosa blondi) je na talíři pořádnou porcí.

Pouliční prodavačka nabízí v kambodžském Phnompenhu smažené tarantule.

Pouliční prodavačka nabízí v kambodžském Phnompenhu smažené tarantule.

Negativní výsledek pak završí finální úprava, během níž jsou pavoukům zmáčknuty a naklepány končetiny a celý kus je pak ponořen do dochucující tresti. Ta obsahuje sůl, česnek, glutamát sodný, pálivou omáčku... a rozkládající se zbytky předchozích pavouků, včetně obsahu jejich střev, vajíček a rozkládajících se orgánů. To vše pochopitelně v hygienickém standardu rušného východoasijského tržiště v horkých tropech, kde tato kaše na slunci uzrává několik dlouhých dní. Názory odvážných konzumentů na samotnou chuť se příliš neliší. Kvůli fritování ve starém oleji chutnají upražení pavouci jako... strouhanka ve starém oleji.

Sklípkan na přírodní způsob

Extrémní gastronomie

Kam tedy vyrazit za skutečně dobrým a čerstvým pavoukem? Milovníkům této nekonvenční stravy je dnes zasvěcena Venezuela. Ve zdejších pralesích si je můžete volně nalovit a upravit podle chuti. Jen je ze země nesmíte vyvážet. A který druh si vybrat? Domorodci z kmene Piraoa směle doporučují zástupce Theraphosa blondi, kterého čeští chovatelé znají jako sklípkana největšího. Název vůbec nepřehání: s rozpětím nohou přesahuje třicet centimetrů (hlavohruď a zadeček měří 12 centimetrů) a s čtvrtkilovou váhou je současně i nejtěžším známým pavoukem na světě.

Ulovit tohoto goliáše, který je schopen „sundat“ neopatrného ptáka, ještěrku nebo hlodavce, vyžaduje trochu cviku. Ale nebojte, na jeho odchyt se tu specializují už malé děti, které za denního světla klacíky vydráždí sklípkana schovaného v dutině, poté ho přimáčknou k zemi a zalomením nožiček ho znehybní. S odchytem jsou spojena dvě rizika: bolestivé kousnutí umocněné jedem (který ale „funguje“ jen na živočichy do zhruba půlkilové váhy) a palčivá vyrážka či akutní zánět spojivek, který způsobí jemné chloupky z pavoučího zadečku. Tento únikový a obraný reflex sklípkanů ostatně důvěrně znají naši chovatelé.

A dál? Není třeba kazit si chuť pravého pavoučího těla umělými přísadami. Lidé z Piraoa nabodnuté sklípkany jen opékají nad mírným ohněm, aby je zbavili ochlupení. Když uslyšíte pískavý zvuk, který je způsoben vzduchem unikajícím z pavoučích kloubů, je svačina hotová. Připečené „maso“ z nožiček má lehce vodnatou konzistenci a svou specifickou chutí mírně evokuje nesolená tresčí játra.

Autor:

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

To je mi úlovek! Alison Brierleyová patří mezi průkopnice pojídání sražených...

Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V...

Nejčtenější

Podvrh s nahou fotkou kongresmanky neprošel. Odhalili ho fetišisté

Alexandria Ocasio-Cortezová je konzervativní Americe trnem v oku. Provokatéři...

Ona fotografie měla zdiskreditovat mladou levicovou americkou kongresmanku. Ale ukázalo se, že nahé nožky ve vaně a...

Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů....

Vyhazovače dělám občas dál, adrenalin neškodí, říká MMA bojovník Martínek

Neporažený MMA fighter Michal Blackbeard Martínek

V zápasech organizace Oktagon je neporaženým šampionem těžké váhy. Začínal docela odzdola, místo rehabilitace...

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů....

Když silvestr, tak s pijáckými hrami: passatella, jiuling a královna

Passatellu zachytil na obrazu v roce 1831 Bartolomeo Pinelli.

Stará italská pijácká passatella může být zajímavou terapií, čínský jiuling rozdistribuuje opilost, britská hra...

Bitva o Sidney Street: obří přestřelku v Londýně provází fáma o Stalinovi

Skotská garda zaujala pozice a zvrátila situaci, které do té doby kralovali...

Modernizovala policejní zbraně, zastavila imigraci do země a ukázala, jakou podívanou dokážou nabídnout média....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz