Extrémní recepty: polévka z mravenčích vajíček je jemná a pikantní

aktualizováno 
Je ideální pro teplé měsíce. Svěží a mírně pálivá. Nesmí vám však vadit, že podstatnou část krémovité sezónní thajské polévky Tom Kati Kai Mod Daeng tvoří tisícovky mravenčích vajíček, které musel kuchtík sesbírat z listů chráněných kusadly nazlobených mravenců.

Mravenčí vajíčka si nenašla cestu jen do asijské kuchyně. V podniku Bar Don Chon v hlavním městě se servírují například s chryzantémami. | foto: Profimedia.cz

Pokud se chcete postavit východoasijské kuchyni čelem, musíte porušit snad všechna myslitelná turistická gastro doporučení a rady hygieniků. Pustit se do konzumace syrového masa nejistého původu, ďábelsky pálivých dochucovadel a tepelně neupravených mléčných produktů pro vás může znamenat několikadenní kolaps. Anebo také dokonalý zážitek chuťové harmonie. A kdo nic neriskuje, málokdy může něco získat. V případě Thajci a Laosany milovaných pokrmů s divokými mravenci to platí dvojnásob.

Extrémní gastronomie

Polévka Tom Kati Kai Mod Daeng je fenomenální v mnoha ohledech, ale stranou bychom rozhodně neměli ponechat fakt, že sám název je současně i dokonalým popisem celého receptu. Nevěříte? Přeložme si slova jejího názvu: Tom (vařený) Kati (kokosové mléko) Kai (vajíčka) Mod (mravenci) Daeng (červený).

Pokusit se o stejný rozbor u naší zemlbáby nebo španělského ptáčka by zjevně nebylo tak snadné. Na druhé straně, pokud v končinách Trangu v jižním Thajsku vedou ve vytříbenosti popisných názvů, při vlastní výrobě si s naší kuchyní v ničem nezadají. Mravenčí polévka je totiž dokonalou ukázkou přístupu „co dům dal“. Poloprázdnou spíž či ledničku nahrazuje venkovní zahrada.

Na té thajské totiž není problém najít cibuli šalotku, pikantní listí keře Yot Kaeng, divoký česnek nebo planě rostoucí pórek. To vše ve stínu kokosových palem, z nichž získáte kokosové mléko a také nastrouhaný čerstvý kokos. Sůl, cukr a nezbytné dochucovadlo v podobě vděčného glutamanu sodného je už jen malou třešničkou na dortu.

Souboj o vajíčka

Stále nám však chybí to nejpodstatnější: mravenčí vajíčka. Ideální čas na jejich sběr je krátce po rojení, v období od března do června. Pokud jde o konkrétní druh mravenců, v Thajsku si s tím hlavu moc nelámou. Vajíčka mravence krejčíka (Oecophylla smaragdina) jsou sice pro kuchyňskou úpravu vybírána nejčastěji, ale je to dáno spíše jeho hojným rozšířením. Obvykle se sbírá směs všech momentálně dostupných druhů mravenců. Platí jen, že čím „červenější“ a divočejší druh je, tím lepší bude i výsledek.

Fotogalerie

Pro nezkušeného však sběr základní suroviny do pokrmu představuje nemalý problém. Ideální je totiž sbírat vajíčka mravenců z kokonů na mangových plantážích. Jenže nakladenou snůšku zabalenou v listech mravenci nadopovaní přírodními cukry zuřivě brání. Jejich oblíbenou obrannou technikou je „koncentrovaný výsadek“, při kterém na narušitele – ať už ještěra, ptáka nebo člověka – najednou spadne několik stovek kousajících obránců. Proto se doporučuje odlamovat celé větve i se zavinutými listovými hnízdy, ukládat je do igelitového pytle s trochou rýžové mouky na dně a mravence poté jednoduše utopit ve vodě. Vajíčka červených mravenců z plantáží gumovníku (fíkovníku pryžodárného) jsou tuhá, ta z obtížně dostupných kokosových palem se zase chlubí dřevitou chutí.

Díky zuřivému souboji se sběračem a smrtelné agónii vodou hubených mravenců získají vajíčka velmi pikantní odér po koncentrované kyselině mravenčí. Jen pozor, při doteku s lidskou kůží tato látka leptá, intoxikace vás dokonce může na desítky minut zbavit nejen citu v prstech, ale i hlasu a dechu.

Sběr mravenčích vajíček je však naštěstí jediným kritickým bodem přípravy. Poté už stačí z nastrouhaného kokosu a vody, případně šťávy nezralých ořechů, vyrobit kokosové mléko. Přefiltrujete ho do hrnce, přidáte zeleninový základ, dochutíte a po pěti minutách varu přidáte tři až čtyři hrnky mravenčích vajíček, v závislosti na tom, jak hustou polévku si přejete.

Bílá vajíčka už dále nevaříte, v základu se jen krátce prohřejí a celé dílo můžete servírovat. Komplikace mohou nastat jen v případě, že trpíte alergií na mravence. Jinak vás rychlé a výživné jídlo, plné snadno stravitelných proteinů, příjemně zasytí. Polévka je výrazně sladké chuti, smetanové jemnosti, s lehce pálivým dozvukem kyseliny mravenčí.

Autoři:

KVÍZ: Jak dobře znáte pokrmy extrémní gastronomie?

Pavouka a podobnou havěť byste nikdy nevzali do úst? Gastronomie však zná i...

Některé vynikají velmi nestandardními ingrediencemi, jiné jsou výzvou pro specifickou přípravu....

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

Na Jávě mají skokani dlouhá stehýnka.

Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i...

Nejčtenější

Zbožňuji jídlo, mohla bych jíst celý den, říká MOgirl Libuška

Na svém životě bych nic neměnila, říká MOgirl Libuška.

Svědomitá, sarkastická, romantická, impulzivní a silná osobnost. Právě tak se vidí MOgirl Libuška. A též se doznává k...

Dlouhodobý lidský fyzický výkon má hranice. Vědci je nalezli

Anton Krupicka patří mezi nejlepší světové ultra-běžce. Prolomil by limit,...

Limity jsou jen v hlavě, říká se v extrémních sportech, které testují hranice lidského výkonu. Není to celá pravda. O...

Kdo má vanu, ten má ránu, směje se MMA zápasník Petrášek

Postavu má Miloš Petrášek jako kulturista. V kleci to však není výhoda.

Má téměř kulturistickou postavu, proto bylo pro laiky nepochopitelné, že jej dvakrát porazil Jeremy Kimball, jehož...

Váleční hrobaři jako hrdinové bitvy o Normandii, o nichž se nemluvilo

Identifikace obětí byla jedním z úkolů příslušníků Graves Registration Service....

Těla padlých k válce patří. Pro armády však představují problém, vojenský, morální, technický, logistický. Při...

Zlepšete si erekci, cvičit ji můžete i při čekání na zastávce

Nikdo to nepozná. Kvůli cvikům na lepší erekci nemusíte chodit do posilovny....

Problémy s erekcí se dají porazit a nemusíte sahat po pilulkách ani spoléhat na změnu životního stylu. Stačí posilovat...

Další z rubriky

Velkolepé útěky z vězení: na svobodu odnášejí trestance i helikoptéry

Policie přezdívá Nordinu Benallalovi „Úhoř“. Z vězení se mu podařilo...

Je rekordmanem i proto, že kromě drzosti se pyšnil též věrností metodě. Pascal Payet se účastnil celkem tří útěků z...

Váleční hrobaři jako hrdinové bitvy o Normandii, o nichž se nemluvilo

Identifikace obětí byla jedním z úkolů příslušníků Graves Registration Service....

Těla padlých k válce patří. Pro armády však představují problém, vojenský, morální, technický, logistický. Při...

Pan Nedotknutelný. Harlemského mafiána musel dostat do vězení prezident

Prodával drogy, vydával příkazy k vraždám, podplácel policisty, vysmíval se...

Jeho životní veletoč nemohl být větší. Býval drogovým lordem, všemocným vládcem Harlemu. Druhou část života strávil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz