Pátek 2. prosince 2022, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 2. prosince 2022 Blanka

Extrémní recepty: polévka z mravenčích vajíček je jemná a pikantní

Je ideální pro teplé měsíce. Svěží a mírně pálivá. Nesmí vám však vadit, že podstatnou část krémovité sezónní thajské polévky Tom Kati Kai Mod Daeng tvoří tisícovky mravenčích vajíček, které musel kuchtík sesbírat z listů chráněných kusadly nazlobených mravenců.

Mravenčí vajíčka si nenašla cestu jen do asijské kuchyně. V podniku Bar Don Chon v hlavním městě se servírují například s chryzantémami. | foto: Profimedia.cz

Pokud se chcete postavit východoasijské kuchyni čelem, musíte porušit snad všechna myslitelná turistická gastro doporučení a rady hygieniků. Pustit se do konzumace syrového masa nejistého původu, ďábelsky pálivých dochucovadel a tepelně neupravených mléčných produktů pro vás může znamenat několikadenní kolaps. Anebo také dokonalý zážitek chuťové harmonie. A kdo nic neriskuje, málokdy může něco získat. V případě Thajci a Laosany milovaných pokrmů s divokými mravenci to platí dvojnásob.

Extrémní gastronomie

Polévka Tom Kati Kai Mod Daeng je fenomenální v mnoha ohledech, ale stranou bychom rozhodně neměli ponechat fakt, že sám název je současně i dokonalým popisem celého receptu. Nevěříte? Přeložme si slova jejího názvu: Tom (vařený) Kati (kokosové mléko) Kai (vajíčka) Mod (mravenci) Daeng (červený).

Pokusit se o stejný rozbor u naší zemlbáby nebo španělského ptáčka by zjevně nebylo tak snadné. Na druhé straně, pokud v končinách Trangu v jižním Thajsku vedou ve vytříbenosti popisných názvů, při vlastní výrobě si s naší kuchyní v ničem nezadají. Mravenčí polévka je totiž dokonalou ukázkou přístupu „co dům dal“. Poloprázdnou spíž či ledničku nahrazuje venkovní zahrada.

Na té thajské totiž není problém najít cibuli šalotku, pikantní listí keře Yot Kaeng, divoký česnek nebo planě rostoucí pórek. To vše ve stínu kokosových palem, z nichž získáte kokosové mléko a také nastrouhaný čerstvý kokos. Sůl, cukr a nezbytné dochucovadlo v podobě vděčného glutamanu sodného je už jen malou třešničkou na dortu.

Souboj o vajíčka

Stále nám však chybí to nejpodstatnější: mravenčí vajíčka. Ideální čas na jejich sběr je krátce po rojení, v období od března do června. Pokud jde o konkrétní druh mravenců, v Thajsku si s tím hlavu moc nelámou. Vajíčka mravence krejčíka (Oecophylla smaragdina) jsou sice pro kuchyňskou úpravu vybírána nejčastěji, ale je to dáno spíše jeho hojným rozšířením. Obvykle se sbírá směs všech momentálně dostupných druhů mravenců. Platí jen, že čím „červenější“ a divočejší druh je, tím lepší bude i výsledek.

Pro nezkušeného však sběr základní suroviny do pokrmu představuje nemalý problém. Ideální je totiž sbírat vajíčka mravenců z kokonů na mangových plantážích. Jenže nakladenou snůšku zabalenou v listech mravenci nadopovaní přírodními cukry zuřivě brání. Jejich oblíbenou obrannou technikou je „koncentrovaný výsadek“, při kterém na narušitele – ať už ještěra, ptáka nebo člověka – najednou spadne několik stovek kousajících obránců. Proto se doporučuje odlamovat celé větve i se zavinutými listovými hnízdy, ukládat je do igelitového pytle s trochou rýžové mouky na dně a mravence poté jednoduše utopit ve vodě. Vajíčka červených mravenců z plantáží gumovníku (fíkovníku pryžodárného) jsou tuhá, ta z obtížně dostupných kokosových palem se zase chlubí dřevitou chutí.

Díky zuřivému souboji se sběračem a smrtelné agónii vodou hubených mravenců získají vajíčka velmi pikantní odér po koncentrované kyselině mravenčí. Jen pozor, při doteku s lidskou kůží tato látka leptá, intoxikace vás dokonce může na desítky minut zbavit nejen citu v prstech, ale i hlasu a dechu.

Sběr mravenčích vajíček je však naštěstí jediným kritickým bodem přípravy. Poté už stačí z nastrouhaného kokosu a vody, případně šťávy nezralých ořechů, vyrobit kokosové mléko. Přefiltrujete ho do hrnce, přidáte zeleninový základ, dochutíte a po pěti minutách varu přidáte tři až čtyři hrnky mravenčích vajíček, v závislosti na tom, jak hustou polévku si přejete.

Bílá vajíčka už dále nevaříte, v základu se jen krátce prohřejí a celé dílo můžete servírovat. Komplikace mohou nastat jen v případě, že trpíte alergií na mravence. Jinak vás rychlé a výživné jídlo, plné snadno stravitelných proteinů, příjemně zasytí. Polévka je výrazně sladké chuti, smetanové jemnosti, s lehce pálivým dozvukem kyseliny mravenčí.

Autoři:

Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

Milbenkäse: podmanivou chuť dávají německému sýru roztoči

Sýr je potřeba průběžně obalovat v mouce, jinak by ho roztoči vyjedli.

Za exotikou na talíři nemusíte nutně vyrážet až na konec světa. Sýr Milbenkäse ji nabízí jen kousek...

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu...

  • Nejčtenější

Seznamte se s múzami kalendáře Pirelli, jejich krásou a příběhy

Jsou zosobněním krásy, též nositelkami síly, dovednosti, poznání, pokory. Kalendář Pirelli pro rok 2023 nese název...

Pohřbili ho jako upíra. Po více než 200 letech mu vědci dali tvář

Několik let po jeho smrti do jeho hrobu vnikli sousedé. Mrtvole odsekli lebku, položili ji na hrudník, spolu se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mají větší sexuální pud muži, nebo ženy? Velká studie vynesla verdikt

Premium Zajímalo je, kdo myslí na sex, poddává se sexuálním fantaziím, cítí touhu a masturbuje častěji. Prozkoumali kvůli tomu...

SOUTĚŽNÍ KVÍZ: Vyhrajte knihu o egyptologii

Před dvěma stovkami let rozluštil Jean-François Champollion egyptské hieroglyfy. Otevřel tím dveře k pochopení dávné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bez objevu hieroglyfů by měl smůlu i Tutanchamon. Nikdo by ho nenašel

Premium Před 100 lety objevil Howard Carter hrobku Tutanchamona. Ovšem kdyby o 100 let dřív Champollion nerozluštil hieroglyfy,...

Rozsáhlé zotročování lidí v Česku. Gang vydělal na práci bezdomovců miliony

Premium Na Ústecku roky mizeli bezdomovci a sociálně slabí žijící na ulici, jako by dostali „druhou šanci“. Končili v domě na...

Janečkova zpověď: vězení, alkohol, život bez domova. A kam zmizel Maradonův dres?

Premium Když ho konečně doženete, musíte zbystřit, jestli vás smysly neklamou. Jak může člověk, který se už patnáct let...

Vydělali za covidu, nakupují nemovitosti. Pandemie zrodila nové milionáře

Premium Zatímco většině podnikatelů v Česku způsobil covid ztráty, některým naopak poskytl životní příležitost ke zbohatnutí....

Nic jim nevymlouváme. Francouzská ves umožňuje lidem s Alzheimerem volně žít

Premium Mohou vstát uprostřed noci a začít si uklízet pokoj. Mohou si ze svých domků bez zamčených dveří vyjít s deštníkem,...

SOUTĚŽNÍ KVÍZ: Vyhrajte knihu o egyptologii

Před dvěma stovkami let rozluštil Jean-François Champollion egyptské hieroglyfy. Otevřel tím dveře k pochopení dávné...

Bez objevu hieroglyfů by měl smůlu i Tutanchamon. Nikdo by ho nenašel

Premium Před 100 lety objevil Howard Carter hrobku Tutanchamona. Ovšem kdyby o 100 let dřív Champollion nerozluštil hieroglyfy,...

Maso z laboratoře má zelenou. Ve Spojených státech padl přelomový verdikt

Premium Je přátelské k životnímu prostředí, je etické, má být šancí pro lidstvo. Zatím se však maso z laboratoře mohlo prodávat...

Ivan Trojan si s manželkou vypořádal majetek, bulvár spekuluje o rozvodu

Ivan Trojan (58) a Klára Pollertová-Trojanová (51) si v září podle veřejně dostupných dokumentů vypořádali společný...

Žena už nemohla vystát obří ňadra, rozhodla se pro operativní zmenšení

Kylie Perkinsová, čtyřiadvacetiletá dvojnásobná matka z Aljašky, podstoupila zmenšení poprsí, aby se zbavila...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Otec zavelel, šetříme! Rodina vypnula elektřinu a topí jednou týdně

Zvyšování cen energií nutí lidi k nečekaným rozhodnutím. Jedna rodina z Londýna se rozhodla vrátit do minulosti. Šetří,...

Žena je pro mnohé příliš sexy, bývalí učitelé její odhalování nechápou

Říká si Ona Artist a na internetu pravidelně zveřejňuje sexy snímky. Pro mnohé už je to přehnané a především její...