První místo: středomořská dieta
Spousta ryb a mořských plodů, přinejmenším dvakrát týdně, denně nesmí scházet zelenina, luštěniny, oříšky, ovoce, celozrnné potraviny, zdravé tuky, střídmě se může drůbeží maso, vejce, sýr, jogurt. Vyhýbat se je třeba cukru, červenému masu. Pilíře středomořské diety jsou jasné.
Stejně tak její přednosti, udělaly z ní ostatně celkového vítěze stravovacího žebříčku U.S. News & World Report již posedmé v řadě. Hold jí vzdává studie za studií. Poprvé její přednosti zdokumentovala práce, která mapovala vztah mezi jídelníčkem a srdečním zdravím 13 tisíc mužů v letech 1958 až 1999. Od oné doby jídelníček, který v modifikacích najdete nejen v Řecku, ale též například v Chorvatsku, Turecku, Španělsku nebo Maroku, velebí studie za studií.
Kromě celkového vítězství se středomořská strava umístila na prvním místě i v kategoriích „dieta, která se nejsnadněji dodržuje“, nejlepší rodinná dieta, nejlepší dieta pro zdravé srdce, pro zdravé kosti a klouby, nejlepší dieta ohledně cukrovky a nejzdravější dieta ohledně optimálního příjmu živin.
Server CNN Health vypočítává, že středozemní strava snižuje riziko cukrovky, vysokého cholesterolu, demence, ztráty paměti, deprese, rakoviny prsu. Jak jsme již připomněli, může vylepšit i sex.