Třetí místo: MIND
Od první dvou příček se příliš neliší bronzový výherce. Dieta MIND oba předchozí stravovací programy vlastně spojuje, přidává jen specifické cílení, jejím terčem je správné fungování mozku. Stravou se snaží bojovat proti riziku mentálního úpadku, jejím původním posláním bylo snížit nebezpečí Alzheimerovy choroby.
Autorkou diety je Martha Clare Morrisová, studie z roku 2015 přitom prokázala, že lidé, kteří parametry diety MIND dodržovali nejpoctivěji, měli o 53 procent nižší riziko, že Alzheimerovou chorobou onemocní. Pozdější výzkumy připsaly dietě MIND další pozitivní dopady na kognitivní kondici. Podle vědeckých důkazů pomáhá též zdravému srdci, je prevencí před cukrovkou druhého typu a některými druhy rakoviny.
Důraz klade na konzumaci listové zeleniny, dopřávat bychom si jí měli denně jeden šálek, každý den něco oříšků, pětkrát týdně půl šálku bobulí. Samozřejmě fandí extra panenskému olivovému oleji, toho je třeba zkonzumovat dvě polévkové lžíce denně. Podrobněji jsme o ní psali tady.
Platí však, že první tři místa ovládla strava, jejímž základem je středomořská dieta. Konkurentkám nechala až následné pozice.