Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cuy chactado: morče naplacato už v Peru nedrtí kameny

Oběd, nebo kamarád? Když přijde na morčata, má většina obyvatel Ekvádoru, Peru, Kolumbie nebo Chile jasno. Sympatický barevně osrstěný hlodavec může s přehledem zastat obě role současně. Morče je místními považováno za vynikající pokrm.
Peruánská klasika. Rýže, brambory, pálivá tomatová omáčka... a morče.

Peruánská klasika. Rýže, brambory, pálivá tomatová omáčka... a morče. | foto: Profimedia.cz

Historie konzumace morčat se v Jižní Americe táhne tisíce let nazpět a je věcí dodnes široce rozšířenou. Kečuánští indiáni nazývali tato zvířátka cuy, název cui-cui pro ně měli obyvatelé zpod vrcholků And a cabiai jim zase říkali divocí domorodci Galibové na území dnešní Francouzské Guyany. Tady všude se morčata pravidelně objevovala na jídelníčku místních. Tedy alespoň do doby, než se misionáři postarali o dočasné utlumení této kulinářské praxe v kombinaci s přísunem jiných zdrojů masa z Evropy.

Hloubku vztahu Peruánců k morčatům jako důstojnému hlavnímu chodu zase odráží i mistrovská malba kečuánského indiána Marcose Zapaty na katedrále v Cuzcu. Ježíše Krista s apoštoly během poslední večeře vymaloval do všech detailů a neopomněl jim na stůl naservírovat pečené morče.

Misionáři si stejně jako španělští a portugalští dobyvatelé na konzumaci morčat prostě zvyknout museli. Ostatně, i do hovorové španělštiny se rychle vžilo zvukomalebné pojmenování tohoto tvorečka cui-cui, podle jeho typických pískavých hlasových projevů.

Za zmínku ještě stojí, že to nebyl jediný název. Původní pojmenování pokrmu z pečených morčat totiž bylo conejilo de Indias (králík po indiánsku). První Španělé totiž údajně po dlouhá léta sami netušili, že oblíbené domácí morče, se kterým si děti indiánů ještě ráno hrály, je tím samým živočichem, které jim jejich otcové po večerech nabízejí na talíři.

Chutný zdroj kvalitního masa

A dnes? Obyvatelé jihoamerického kontinentu nedají na morčata dopustit. Jen pro představu, v roce 2005 žilo v Peru 27 milionů obyvatel a snědlo se tu 65 milionů morčat. Více než dva kusy na každého muže, ženu či dítě.

V okolních zemích je situace podobná a poptávka se rozhodně netenčí. Z hlodavců se dokonce stává zajímavý vývozní artikl. Ale i tady platí známé úsloví o jiných krajích a jiných mravech. Zatímco v Kolumbii se nad pečeným hlodavcem nikdo neošívá, v Kalifornii je ze zákona jako domácí mazlíčky konzumovat nesmíte. Ve státě New York ano, ale jen mimo území hlavního město. Do Kanady morčata jako syrové maso nesmí, ale dovézt si živá a sníst je doma klidně můžete.

A z čeho vlastně pramení současná obliba morčat? Například z toho, že jejich kvalitní maso vyniká lehkostí a nízkým obsahem cholesterolu. Vede nad hovězím, vepřovým i kuřecím. Obsahuje 21 procent proteinů a jen 8 procent tuku, na což milovníci zdravé stravy po celém světě slyší. Morče je navíc krajně nenáročným chovancem a vykrmit si ho můžete až do macka o hmotnosti tři a půl kilogramu.

Odhlédneme-li od zdejších kulturních norem, zdá se to jako efektivní zdroj masa. Produkce živočišných bílkovin se odehrává lokálně, přímo doma, bez nadbytečných odpadů a náročných energetických výdajů. Během roku můžete průběžně zásobit celou rodinu dobrým masem. Z jedné chovné skupiny dvou samců a dvaceti samic „vyrobíte“ 160 až 200 „porcí“ do roka.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Vařený kaloň - barbarská příprava a nebezpečná kontumace
  • Jihoamerický kontinent onu výzvu přijímá a pokrm, „na kterém si pochutnávali Inka i bohové“, tu nabízí řada restaurací i specializovaných podniků rychlého občerstvení, zvaných cuyerías. Mezi nejoblíbenější způsoby přípravy pak patří cuy chactado, které je ale přeci jen lepší nechat v rukou odborníků.

    Dvouměsíční morče je nejprve zapotřebí nechat přirozenou cestou vyprázdnit. Minimálně patnáct hodin hladovění tak zajistí, aby střeva hlodavce nebyla znečištěna závadným obsahem. Zvíře je poté usmrceno nožem, jeho kůže se nařízne a tělo se ponoří na 20 sekund do téměř vařící vody. Spaření výrazně usnadní odstraňování husté srsti. Pak už záleží na konkrétním kuchaři, jak maso upraví dále. Někteří například z estetických důvodů hned odstraňují hlavu, což jiní považují za znevážení celého jídla.

    Považují ji totiž za „královský kousek“, který bývá servírován nejváženějšímu nebo nejstaršímu hostovi u stolu. Zbavit morče hlavy také může podle tradice přinášet smůlu. V hlavičce se totiž nachází kůstka Peruánci zvaná atuqcha (malá lištička), která náhodnému nálezci přináší štěstí.

    S hlavou, nebo bez je následně tělíčko morčete zbaveno vnitřností a smáčknuto naplacato vylomením kloubů. Mimochodem, původní chactado, tedy „naplacato“, se provádělo jednoduše: rozdrcením živého morčete mezi dvěma těžkými kameny. Tento žaludek dráždící kousek doprovázený žalostným pištěním už naštěstí většinou nevidíte ani v těch nejzapadlejších končinách.

    Pak už stačí morče obalit ve směsi kukuřičné mouky, vajec, zeleného pepře a bylinek a celý „řízek“ z hlodavce usmažit. Obvyklými přílohami jsou vařená kukuřice, žluté brambory a omáčka salsa criolla, případně středně pálivá ají huacatay. V Limě vás v lepší restauraci vyjde jedna porce na přibližně 45 peruánských soles, tedy asi 400 korun. Ale peněz rozhodně litovat nemusíte, chuť masa, jemností ne nepodobná kuřecímu, vás příjemně překvapí. Při jídle se neostýchejte používat ruce místo příboru, drobné polámané kostičky by vám mohly chuťový zážitek znepříjemnit.

    Dali byste si k jídlu morče?

    Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 31. července 2016. Anketa je uzavřena.
    Autoři:

    Nejčtenější

    Sex dvacetkrát týdně. Každá milenecká láska je jiná, říká studie

    Přelomová, průkopnická. Nad novou studií zkoumající mileneckou lásku, v době začátku vztahu, létají superlativy. Má být vůbec první, která čistě empiricky dokládá, že univerzální milenecká partnerská...

    Vlastnil harém, obchodoval s drogami i zbraněmi. Nakonec se však přepočítal

    Premium

    V době, kdy jen hrstka lidí tušila, co je počítačový virus, naprogramoval John McAfee antivirový program a během pár let díky němu vydělal závratné jmění. Stal se jednou z prvních známých osobností...

    Netušil, že hostí svého vraha. Z mladého souseda se vyklubal psychopat

    Premium

    Ubírala se po úzké pěšině, kterou zasypal sníh. Nebylo moc lidí, kteří tudy chodili. Na jejím konci stál domek. Byl stejně osamělý jako jeho majitel Ján K., pětašedesátiletý důchodce. Právě jemu...

    Zbraň jako investice. Veletrh nabídl pistoli za 50 tisíc eur

    Nástup zbrojovek z Číny i Turecka, inovace v kategorii pistolí pro skryté nošení, novinky mezi krátkými zbraněmi s optikou. Norimberský veletrh IWA OutdoorClassics byl výletem do aktuálních trendů ve...

    Haló, tady rozpustilá příroda. Fotosoutěž otevírá další ročník

    Vyhlížejí zlomyslně, dobrácky, přihlouple, zaskočeně. Komicky. Také láskyplně. Fotky soutěže Comedy Wildlife nabízejí obdobné emoce. Vždycky však pobaví. Rovněž oslavují divokou přírodu, upozorňují...

    Herr Leutnant, to není Dijon! Jak luftwaffe bombardovala Německo

    Premium

    První velký nálet na západní frontě, který ospravedlnil pozdější ničení měst, si omylem provedli Němci sami sobě. Netrefili se „jen“ o 180 kilometrů a hned to hodili na Brity.

    16. března 2025

    Vlastnil harém, obchodoval s drogami i zbraněmi. Nakonec se však přepočítal

    Premium

    V době, kdy jen hrstka lidí tušila, co je počítačový virus, naprogramoval John McAfee antivirový program a během pár let díky němu vydělal závratné jmění. Stal se jednou z prvních známých osobností...

    15. března 2025

    Poslal manželku za potrat na smrt. Jindřich VIII. byl králem žen i poprav

    Premium

    Na počátku to vypadalo nadějně, takový milý král... Jeho krutost jej však záhy předcházela. Přece jen – kdo dokáže nechat popravit ženu, se kterou sdílí lože. Anglický král Jindřich VIII. to udělal...

    15. března 2025

    Zbraň jako investice. Veletrh nabídl pistoli za 50 tisíc eur

    Nástup zbrojovek z Číny i Turecka, inovace v kategorii pistolí pro skryté nošení, novinky mezi krátkými zbraněmi s optikou. Norimberský veletrh IWA OutdoorClassics byl výletem do aktuálních trendů ve...

    15. března 2025

    Ve skutečnosti chtějí pekáč buchet. AI zjišťovala, proč lidé cvičí

    Nabízejí se zásadní motivace, zejména zdravotní. Rovněž ty povrchnější, marnivá snaha o krásné tělo. Co konkrétně nás vede k pravidelnému cvičení, prověřovala izraelská studie. Zkoumala též, co nám...

    14. března 2025

    Haló, tady rozpustilá příroda. Fotosoutěž otevírá další ročník

    Vyhlížejí zlomyslně, dobrácky, přihlouple, zaskočeně. Komicky. Také láskyplně. Fotky soutěže Comedy Wildlife nabízejí obdobné emoce. Vždycky však pobaví. Rovněž oslavují divokou přírodu, upozorňují...

    13. března 2025

    DoReMi v rukou šarlatánů. Frekvence Solfeggio měly opravovat DNA

    Premium

    Byl to svérázný příspěvek zapáleného šarlatánského nevzdělance do hudební teorie. Odhaloval, že za slabikami označujícími výšku tónů diatonické stupnice stojí božské vnuknutí. Proto mělo mít ono...

    12. března 2025

    Pomsta aztéckého boha. Poslední císař předpověděl pád dobyvateli Cortésovi

    Premium

    Hernán Cortés, španělský dobyvatel zodpovědný za zánik Aztécké říše, ho nechal před 500 lety popravit. Poslední aztécký vládce Cuauhtémoc, svým lidem považovaný za božské vtělení, však přežil...

    11. března 2025

    Pozor, epidemie. Obezita a nadváha postihne do roku 2050 většinu dospělých

    Ona zpráva volá po změně kurzu. Během nadcházejících dvaceti pěti let bude na světě většina dospělých trpět nadváhou, nebo dokonce obezitou. Stejně tak třetina dětí, popisuje magazín The Lancet....

    11. března 2025

    Sex dvacetkrát týdně. Každá milenecká láska je jiná, říká studie

    Přelomová, průkopnická. Nad novou studií zkoumající mileneckou lásku, v době začátku vztahu, létají superlativy. Má být vůbec první, která čistě empiricky dokládá, že univerzální milenecká partnerská...

    10. března 2025

    Netušil, že hostí svého vraha. Z mladého souseda se vyklubal psychopat

    Premium

    Ubírala se po úzké pěšině, kterou zasypal sníh. Nebylo moc lidí, kteří tudy chodili. Na jejím konci stál domek. Byl stejně osamělý jako jeho majitel Ján K., pětašedesátiletý důchodce. Právě jemu...

    9. března 2025

    Z tajných sejfů: Ten lepší Kennedy padl roku 1944 v předchůdci dronu

    Premium

    Byl to vlastně velký staromódní dron. Onen letoun byl jednou velkou bombou, napěchovaný více než deseti tunami trhaviny. Seděl v něm Joe Kennedy. Skončilo to tragédií, která nakonec nasměrovala chod...

    9. března 2025