Pondělí 13. července 2020, svátek má Markéta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 13. července 2020 Markéta

Mladé studentky umějí kávu a čaj připravit tak, že bodují na soutěžích

  8:07aktualizováno  8:07
Dva roky trénuje sedmnáctiletá Nicola Carajiová, jak připravit tu nejlepší kávu, a už dvakrát obsadila druhé místo v celoroční soutěži Nejlepší barista roku junior (pro roky 2017 a 2018), již vyhlašuje Česká barmanská asociace.

Nicola Carajiová se zaměřuje na přípravu dobré kávy, v soutěži Nejlepší barista roku junior pro roky 2017 a 2018 skončila dvakrát druhá. | foto: Miloš Bednář

Česká barmanská asociace zaštiťuje i soutěž v přípravě čajů. A těm se úspěšně věnuje osmnáctiletá Dominika Hoffmannová, spolužačka Nicoly Carajiové. Ačkoliv začala s tréninkem teprve před rokem, podařilo se jí v celkovém hodnocení Nejlepší teatender roku 2018 junior získat první místo.

„Za vším jsou desítky hodin tréninků, které nikdo nevidí. Soutěže jsou i o štěstí, můžete být perfektně připravení, ale pak záleží i na rozlosování nebo momentálním rozpoložení poroty,“ zmiňují shodně obě studentky třetího ročníku mostecké hotelové školy Bukaschool.

Fotogalerie

Jako studentky hotelové školy máte ke gastronomii hodně blízko a k ní patří káva či čaj. Jak jste se ale dostaly k soutěžení?
Nicola: Za všechno může náš pan učitel techniky obsluhy a služeb Miloš Bednář, který mě před dvěma lety přemluvil, zda bych to nechtěla zkusit. Hned na první soutěži jsem získala druhé místo necelý bod za prvním, za loňský rok jsem v baristických soutěžích opět obhájila druhé místo.
Dominika: Z naší školy jsem byla první, kdo se zúčastnil čajových soutěží. Jsem soutěživý typ, tak na prvním místě, když mě pan učitel oslovil, bylo dokázat sobě i okolí, že to zvládnu. Větší zájem o samotný čaj a čajovou kulturu přišel až později. Tím, že jsem uspěla hned na začátku, tak mě to hodně nakoplo. Čaj byl ještě před rokem pro mě velká neznámá, ale teď jsem mu úplně propadla.

O co jde v čajové a kávové soutěži

Barista či teatender roku

  • V průběhu roku pořádá Česká barmanská asociace v různých sekcích jednotlivé soutěže. Mezi nimi je i soutěž v přípravě kávy nebo čaje. Soutěžící v nich získávají body, které se postupně sčítají. Ten, kdo jich má celkově nejvíce, obdrží i ocenění roku ve svém oboru.

Teatender, odborník na čaj a čajovou kulturu

  • V soutěžích, jež úspěšně objíždí i Dominika Hoffmannová z mostecké hotelové školy, musí účastníci podle chuti, vůně a vzhledu rozpoznat druh čaje i jeho historii a způsob přípravy. Dalším úkolem je profesionálně uvařit čaj, znát správnou teplotu vody, způsob přípravy či servírování. Na závěr připravuje teatender volný nápoj na bázi čaje.

Barista, odborník na přípravu kávy, zejména espressa

  • V jedné části klání musí soutěžící nastavit v časovém limitu mlýnek na kávu. Hodnotí se preciznost práce, spotřebované množství kávy, chuť a vzhled připraveného nápoje. Soutěžní úkol spočívá v přípravě dvou porcí cappuccina a espressa a dvou porcí libovolného koktejlu s použitím kávy. V této kategorii boduje studentka mostecké hotelovky Nicola Carajiová.

V čem spočívá princip kávových nebo čajových soutěží?
Nicola: U mě soutěžní úkol spočívá v přípravě dvou porcí cappuccina a espressa a dvou porcí libovolného nápoje z kávy. V druhé části musím nastavit mlýnek na kávu v určeném časovém limitu. Hodnotí se i preciznost či spotřebované množství kávy. Druhy kávy dodává na soutěž pořadatel, ale už předem nás informuje, jaký druh bude použit, abychom věděli, jak bude káva chutnat, protože i podle toho vymýšlíme složení koktejlu. Nebo si už dopředu zkouším, jaký bude pro daný druh kávy nejlepší způsob mletí. Hodnotí se samozřejmě chuť a vzhled.
Dominika: Já před soutěží dostanu portfolio osmi druhů čajů. Musím se naučit jejich chuť a také i jejich historii a způsob přípravy. V soutěži pak podle chuti, vůně a vzhledu poznáváme, o jaký čaj se jedná. Nejtěžší bývá rozeznat zelené čaje, které mají velmi podobný vzhled a často i chuť. Není to úplně jednoduché a musím se neustále učit. Dalším úkolem je profesionálně uvařit čaj, znát správnou teplotu vody či způsob přípravy či servírování. Stejně jako u kávy připravujeme volný nápoj na bázi čaje. Na poslední soutěži v Brně, která se konala o tomto víkendu a kterou jsem vyhrála, jsem měla například připravený koktejl z jasmínového čaje, okurky, bazalky a růžového pepře.

Ve svých kategoriích patříte k juniorské špičce. Příští rok vás obě čeká maturita. Jaké máte plány do budoucna?
Nicola: Zabojovat v soutěžním ročníku 2019 o první místo. Při závodech jsem velká trémistka, tak si říkám, že už je čas se uvolnit a napotřetí už to první místo získat. Pak bych chtěla ještě studovat dál na vysoké škole, opět obor gastronomie a hotelnictví. A hlavně cestovat. Můj sen je dostat se na kávové plantáže v Jižní Americe a vidět přímo na místě kávovníky, sběr kávových zrn a vlastně celý proces cesty kávy do kavárny. Mít kavárnu někde v Praze a v ní si míchat vlastní směsi kávy by mě také bavilo. V severních Čechách teď zůstat nechci. Tady zatím poptávka po opravdu kvalitní kávě není.
Dominika: V květnu se zrovna koná velká mezinárodní soutěž Tea Masters Cup, kdo vyhraje kvalifikační kolo, tak se dostane na mistrovství do Číny. To je teď taková moje motivace. Tím, že nejsem úplně studijní typ, tak se chci po škole věnovat hned gastronomii. Spousta dobrých čajoven je v Praze, takže bych chtěla zamířit asi tam. Nechci být ani majitel čajovny, to už je spíš o obchodu, ale ten, kdo bude čaj připravovat a lidem servírovat. Mám totiž moc ráda přímý kontakt s lidmi.

Pochutnáte si ještě na kávě nebo čaji, když jste s nimi dennodenně v tak úzkém v kontaktu?
Nicola: Kávu mám moc ráda, piju ji určitě každý den, ale doma už si ji nedávám. Do kavárny s kamarády také zajdu, ale musím se přiznat, že většinou zjišťuji, že káva není moc dobře připravená. Zatím jsem ale kávu nikdy nevrátila a zakázala jsem si ji i v duchu hodnotit.
Dominika: Příprava čaje je pro mě příjemný relax. Čaji a čajové kultuře věnuji celý svůj volný čas. Když si chci dát opravdu dobrý čaj, tak nejdu nikdy do kavárny, ale opravdu do čajovny. I rodinu jsem naučila doma vařit čaj jedině sypaný, sáčkový jsem zakázala.

  • Nejčtenější

Propanbutanová láhev sloužila trafikantovi jako skrýš, odhalil ji pes

Služební pes Indy pomohl policistům odhalit několik zajímavých skrýší, v kterých prodejce před zraky celníků ukrýval...

Řidič auta s vozíkem udělal na dálnici „hodiny“ před policejní kamerou

Řidič osobního vozu s naloženým přívěsným vozíkem nezvládl předjížděcí manévr na dálnici D8. Nebezpečnou situaci, která...

Mladý muž jel na elektrokoloběžce, nepřežil srážku s autem

Jeden lidský život si vyžádala dopravní nehoda osobního auta a elektrokoloběžky na Litoměřicku. Stala se v sobotu kolem...

Přátelé hokejisty Buchtely, který bojuje s rakovinou srdce, žádají o pomoc

Hokejisté, ale i kamarádi a fanoušci se skládají na pomoc pro obránce Ondřeje Buchtelu, který zápasí se zhoubným...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kamion vyjel ze silnice a srazil ženu na chodníku a jel dál

Na frekventované silnici u Teplic srazil kamion ženu, která šla po chodníku. Z dosud nezjištěných příčin náhle vybočil...

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

Hasiči zachraňovali polomrtvé labutě. Pak dlouho sháněli, kdo se ptáků ujme

Hasiči z Chlumce na Ústecku vyjížděli tento týden hned dvakrát na místní rybník, aby pomohli labutím ve vážném stavu....

Sloupky s ocelovými lany u pastvin zůstanou, podle úřadu je to ohradník

Betonové sloupky s ocelovými lany kolem pastvin, proti kterým protestovaly stovky lidí z krušnohorských obcí na...

Řidič auta s vozíkem udělal na dálnici „hodiny“ před policejní kamerou

Řidič osobního vozu s naloženým přívěsným vozíkem nezvládl předjížděcí manévr na dálnici D8. Nebezpečnou situaci, která...

Klášterní ticho vystřídají hlasy mladých herců. Roudnice hostí festival

Gotické prostory augustiniánského kláštera v Roudnici nad Labem letos opět zaplní mladí herci a jejich nevšední...

SNAŽÍTE SE O MIMINKO? Funkce vaječníků s věkem klesá, pomoci může asistovaná reprodukce
SNAŽÍTE SE O MIMINKO? Funkce vaječníků s věkem klesá, pomoci může asistovaná reprodukce

S prodlužujícím se věkem a poněkud hektickým způsobem života přibývá žen, které mateřství odkládají. Těhotenství po čtyřicítce dnes proto není výjimkou. Vaječníky ale obelstít nejde, na řadu pak přicházejí reprodukční kliniky, které mají řešení.

Nejjasnější kometa za třináct let. Na obloze ji uvidíte i bez dalekohledu

Oficiálně se jmenuje C/2020 F3, ale má také civilnější pojmenování Neowise. Po dlouhé době je to tak jasná kometa, že...

Maďarka tvrdí, že nemůže pracovat, protože je příliš sexy

Plastiky dvaadvacetiletou Barbie Barbaru Lunu Siposovou z Maďarska stály v přepočtu přes tři miliony korun. Nyní nemůže...

Výpovědi už se nevyhnete. Nový zákoník práce přinese i spravedlivější dovolenou

Premium Poslední velká novela zákoníku práce za uplynulých devět let začne z podstatné části platit od začátku příštího roku, v...

Úspěšný šéf Škody po pěti letech náhle končí, prohrál boj o moc

Mladoboleslavská Škoda Auto oznámila, že Bernhard Maier po téměř pěti letech v čele společnosti opustí k 31. červenci...

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...