Zaklechtaná slepice se špeclemi chutná jako od babičky a není pracná

  0:23aktualizováno  0:23
Připravte si lahodný nedělní oběd podle receptu Lindy a Kateřiny z kuchařského Herbáře. Pokud se pochlubíte svým milovaným receptem se slepičím nebo kuřecím masem, můžete vyhrát jejich kuchařku.

Linda Rybová s Kateřinou Winterovou se ve třetím díle Herbáře věnují problémům, které momentálně trápí mnohé z nás - bolavým krkům, plným nosům a nachřáplým hlasům způsobeným podzimním nachlazením. Na pomoc si samozřejmě nevezmou nic jiného než bylinky a další přírodní pomocníky.

Začnou mátovým a bezovo-mátovým sirupem. Kromě cukru sirupy dosladí také stévií, která je mnohem sladivější než cukr a neobsahuje žádné kalorie. K příjemnému popíjení v době chřipkových onemocnění se hodí i lipové víno, které Linda připraví z lipových květů a citronu podle receptu své maminky.

Inhalace, nanuky a domácí antibiotika

Společně s dědkem kořenářem pak Kateřina připraví inhalační směs. Kombinace máty, mateřídoušky, anděliky, tymiánu, saturejky, dobromyslu, izopu, heřmánku a mladých jehliček smrku stříbrného by se měla inhalovat přibližně 5 až 20 minut nosem nebo ústy (podle toho, co dělá větší neplechu), má příznivé účinky i na pročištění pleti. 

Fotogalerie

Pokud vás nemoc zasáhne hodně nepříjemně, je dobré mít v zásobě silnější kalibr z přírodní apatyky. Při anginových onemocněních vám uleví nanuky z kořenu echinacey, zázvoru, odvaru z šalvěje, feferonky a čerstvého ovoce, to vše s kapkou alkoholu.

Opravdová síla jsou pak Katčina „domácí antibiotika“ z česneku, zázvoru, vína a 70% alkoholu, která se po odstátí užívají po kapkách.

Klasikou na nachlazení je samozřejmě silný slepičí vývar, Linda s Katkou válejí slepici mezi zeleninou čtyři hodiny. Z měkkého uvařeného masa a slepičího vývaru si pak nachystají recept našich babiček - zaklechtanou slepici a k ní bylinkové špecle podle receptů níže. 

Pošlete svůj domácí recept a vyhrajte kuchařku

Jak nejraději připravujete slepičí maso? Nebo dáváte přednost kuřecímu masu před slepicí? Pošlete nám svůj oblíbený recept ze slepice nebo kuřete a vyhrajte kuchařku Herbáře. Recepty s fotkou nahrávejte do čtvrtka 30. října ZDE. Minulou výherkyní se stala Kristína Boubínová se svým receptem na dýňový chlebíček, který najdete zde. Blahopřejeme!

Zaklechtaná slepice

Porce pro 4 až 6 osob
Doba přípravy 1 - 1,5 hodiny

Zaklechtaná slepice s bylinkovými špeclemi
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • slepičí vývar
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • 5 snítek hladkolisté petržele
  • sůl
  • obrané maso ze slepice

 

  1. Připravíme jíšku – rozehřejeme máslo, jakmile začne hnědnout, vmícháme mouku a zhruba minutu pražíme, ochutíme muškátovým oříškem a podlijeme vývarem. Přivedeme k varu a necháme na mírném plameni vařit zhruba hodinu. 
  2. V zakysané smetaně rozkvedláme žloutek a jemně nakrájenou petržel, osolíme a vmícháme do husté omáčky. Přidáme naporcované maso a necháme prohřát.

Bylinkové špecle

Porce pro 4 až 6 osob
Doba přípravy 30 minut

  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 120 ml mléka
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • 1 hrst hladkolisté petržele, nasekané nadrobno

 

  1.  Z mouky, vejce, mléka a másla vypracujeme těsto, vmícháme petrželku a do vařící osolené vody jej propasírujeme přes cedník nebo odkrajujeme lžičkou malé noky. 
  2. Vaříme, až špecle vyplavou. Poté je slijeme, propláchneme studenou vodou a podáváme.

.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější
Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta vyzkoušela snad všechny diety a metody na hubnutí, i...

Premium

Jak nejíst nekvalitní jídlo? Dietoložka Slimáková má jednoduchou radu

Rady, co jíst a co nejíst, už se ve virtuálním světě slily v jeden velký nepřehledný zmatek, v němž se orientujeme jen...

Peněženku si před synem raději schovej, varoval manžel náhradní ženu

Rodiče z panelákového dvoupokojového bytu v Novém Sedle jsou v podmínce. Jejich patnáctiletý syn chodí za školu. Kromě...

Premium

Chemie lásky a chtíče. Když molekuly DNA řeknou: pozvi ji na rande

Co může za to, že se zamilujeme? Kde najdeme odvahu oslovit hezkého muže nebo ženu, a odkud se v nás bere chtíč? Podle...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Dějiny čtvrcení v Praze. Nejděsivější případy rozřezaných těl

Děsivé kriminální případy. O těchto čtyřech vraždách mluvila celá republika. Brutální a hrůzostrašné „kouskování“...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Bleskurychlé špagety carbonara

Na večeře v týdnu není příliš času a tak vám přinášíme tip na bleskurychlé špagety carbonara.

RECEPT DNE: Salát z obilovin a zelených listů s grilovaným sýrem

Pořádnou nálož vitaminů a minerálů vám zajistí tento skvělý salát z obilovin a zelených listů s grilovaným sýrem.

RECEPT DNE: Hruškový koláč z Bretaně

Je čas hrušek a tak si k víkendové kávě upečte náš hruškový koláč z Bretaně.

RECEPT DNE: Pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou

Připravte si podle našeho receptu k nedělnímu obědu vynikající pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou na orientální...

TIPY NA PODZIM: Knížky, které vám zpříjemní chladné večery
TIPY NA PODZIM: Knížky, které vám zpříjemní chladné večery

Knížka, deka, čaj... zní to jako klišé, ale pořád jde o jednu z nejlepších trojic, se kterými můžete strávit podzimní večer.

Najdete na iDNES.cz