Jste polívkoví? Vyzkoušejte polévky z ráje podle Kateřiny a Lindy a vyhrajte

  0:46aktualizováno  0:46
Češi polévky milují a nedají na ně dopustit, obzvlášť pokud se venku žení všichni čerti. Vyzkoušejte recept na nejoblíbenější jednoduchou polévku Kateřiny Winterové nebo bohatou minestrone s lososem podle Lindy Rybové. Za svůj polívkový poklad pak můžete vyhrát kuchařku Herbáře.

V pátém díle kuchařského Herbáře připraví Kateřina s Lindou některé recepty, jejichž původním domovem byly kláštery. Prvním je polévka z ráje podle sestry Kateřiny, postup na tuto minimalistickou polévku hotovou za pár minut najdete ve videoreportáži. Z kláštera je i recept na víno podle abatyše Hildegardy, který je starý více než tisíc let a díky obsahu petržele je dobrý na krevní tlak. 

Fotogalerie

Jehněčí kotlety pravděpodobně ve středověkých klášterech na bylinkách nemarinovali, takto labužnický recept by se pro asketické jeptišky nehodil. Ke kotletkách si Linda s Katkou udělaly tabouleh - salát z bulguru okořeněný koriandrem a citronem. 

Zapomenuté ovoce

Linda s Kateřinou rády listují ve starých kuchařkách a znovuobjevují polozapomenuté recepty i suroviny. Tentokrát jsou to dva druhy ovoce - mišpule a kdoule, které u nás bývaly běžné. Kdoule se také nazývá Venušiným jablkem a právě z ní se vyráběla původní marmeláda (v portugalštině je kdoule marmelo). Mišpule je malý hnědý plod, který se sklízí až po prvních mrazících, jinak má nakyslou chuť. Z obojího si domácí kuchařky připraví pyré a kdoule také zavaří. 

Máte rádi polévky? Vyhrajte za polévkový recept

Jakou polévku máte nejraději? Dáváte přednost rychlým a jednoduchým receptům v duchu cibulačky a česnečky, máte raději bohatou bujabézu nebo nedáte dopustit na českou klasiku jako rajská, kulajda a vývar s játrovými knedlíčky?

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte za něj kuchařku Herbáře. Recept i s fotkou nahrávejte ZDE do 13.listopadu.

Vítězkou minulého kola se stala Zorka Horáčková s receptem na svatomartinské loupáčky. Blahopřejeme!

Polévka z ráje podle Lindy

Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 35 minut

Na závěr nasype do nevroucí úolévky misku parmazánu.
  • 5 rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 4 mrkve, nakrájené na drobné kostičky
  • 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
  • 1 střední cuketa, nakrájená na drobné kostičky
  • 1,5 l vody
  • 1 kostka bio zeleninového vývaru
  • 250 g lososa, nakrájeného na kousky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 citron, šťáva a strouhaná kůra
  • 1 hrst čerstvého špenátu nebo mangoldu
  • 1 malá hrst hladkolisté petržele, nasekané nahrubo
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 h na ČT1.

  1. Rajčata spaříme v horké vodě, vyjmeme, nařízneme do kříže, oloupeme a rozmačkáme.
  2. V hrnci na oleji zprudka osmažíme cibuli, zasypeme paprikou, promícháme, přidáme mrkev, řapíkatý celer a cuketu. Podlijeme vroucí vodou, rozdrobíme do ní zeleninový vývar, promícháme, přidáme lososa a rozmačkaná rajčata a zhruba 20 minut vaříme.
  3. Dochutíme solí a pepřem, strouhanou citronovou kůrou a šťávou a do talířů rozdělíme špenát nebo mangold, přelijeme polévkou a posypeme petrželkou a parmazánem. Skvěle chutná s parmazánovým chlebem.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Premium

Potraviny: Co škodí a jak. Žijeme v době jedové, říká autorka bestsellerů

Svými názory provokuje mnohé odborníky. Často jde proti letitým pravdám lékařů, expertů z potravinářského průmyslu i...

Proč mají ženy prsa a děsí nás hadi? 11 otázek a odpovědí kolem evoluce

I když občas evoluci fušujeme do řemesla a snažíme se ji vlastními civilizačními pravidly vzdorovat, kdesi hluboko v...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Krampol o Belmondovi: Když on točil Zvíře, já hrál traktoristu

Přes třicet let promlouvá na české diváky božský Bébel, jak Jean-Paul Belmondovi v rodné Francii přezdívají, hlasem...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Bounty řezy

Máte rádi kokos? Pak rozhodně vyzkoušejte náš recept na Bounty řezy.

Brambory nejsou jen příloha. Zkuste koláč s cibulí, lokše či štrachandu

Zvykli jsme si používat bramborové hlízy jako poměrně nudnou surovinu pro přípravu kaše, „šťouchaček“ nebo hranolek....

RECEPT DNE: Hruškový koláč z Bretaně

Je čas hrušek a tak si k víkendové kávě upečte náš hruškový koláč z Bretaně.

RECEPT DNE: Roláda z červené řepy a kozího sýra

Červená řepa je stále oblíbenější zeleninou. Je plná vitaminů a minerálů a právě na podzim je její čas. Vyzkoušejte náš...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz