Doporučujeme

Minestrone, tajine nebo mexická pánev. Oslavte den veganů světově

  • 10
V pátek je světový den veganů, a tak vám nabízíme speciality z celého světa, pro jejichž přípravu nebudete potřebovat žádné živočišné produkty. Toto menu je sice dárkem pro zapřisáhlé vegany, ovšem vyzkoušet ho mohou i milovníci masa, vajíček nebo sýrů.
Polévka Minestrone

Polévka minestrone

Ingredience:

  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 100 g celeru
  • 2 brambory
  • 100 g veganského salámu (nemusí být)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 g sekaných sterilovaných rajčat
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 g malých bezvaječných těstovin
  • 100 g pórku
  • ¼ malé kapusty
  • 300 g sterilovaných fazolí 
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce bazalkového pesta

Pracovní postup:

  1. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno a očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kousky, stejně jako veganský salám. V hrnci na rozehřátém oleji restujeme zhruba 5 minut nakrájenou zeleninu se salámem. 
  2. Poté přidáme sekaná rajčata, tymián, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Následně vsypeme těstoviny a vaříme asi 8 minut.
  3. Na konci vaření přidáme pórek, kapustu a scezené propláchnuté fazole. Polévku vaříme ještě další dvě minuty, pak dochutíme solí, pepřem a bazalkovým pestem.  
Marocký zeleninový tajine

Marocký zeleninový tajine

Ingredience:

  • 3 velké mrkve
  • 1 lilek
  • 2 střední cukety
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • kayenský pepř dle chuti
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • uvařený kuskus k podávání
  • lístky petrželky na ozdobu

Pracovní postup:

Tři báječné recepty, díky kterým si zamilujete veganskou kuchyni

  1. Mrkev očistíme, rozpůlíme a poté nakrájíme na klínky. Je lepší nakrájet mrkev na větší kousky, aby se během dušení nerozvařila. Lilek a cukety omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a cibuli osmahneme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a přisypeme zázvor, skořici a pepř. Za stálého míchání vše pár minut restujeme. 
  3. Do základu vložíme nakrájenou zeleninu a dalších několik minut ji smažíme, aby se obalila kořením s olejem a lehce změkla.
  4. Do hrnce přidáme rajčata a cizrnu, podlijeme směs vývarem a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu, poté teplotu stáhneme na minimum a přiklopené necháme probublávat asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. V ideálním případě by si zelenina měla zachovat barvu a mrkev by měla být uvařená na skus. 
  5. Hotový tajine podáváme s kuskusem, zdobíme lístky petrželky.
Mexická pánev s quinoou

Mexická pánev s quinoou

Ingredience:

  • 3 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 1 červená paprika
  • 200 g quinoy
  • 1 konzerva červených fazolí
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • špetka římského kmínu
  • asi 400 ml zeleninového vývaru
  • 150 g mražené kukuřice
  • 1 zralé avokádo
  • 1 citron
  • 4 snítky hladkolisté petrželky
  • sůl a mletý černý pepř

Pracovní postup:

Stala se vegankou a po letech se zbavila nepříjemného ekzému

  1. Česnek oloupeme, chilli papričky zbavíme semínek a obojí nasekáme nadrobno. Očištěnou červenou papriku nakrájíme na kostičky. Quinou nasypeme do hustého sítka a několikrát ji propláchneme horkou vodou, aby se zbavila hořké chuti. Z fazolí slijeme nálev a necháme je okapat.
  2. V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme česnek s chilli papričkou a kmínem. Pak přidáme nakrájenou papriku a společně vše osmahneme. Přisypeme okapanou quinou, směs zalijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni necháme asi 20 minut dusit. Zhruba 5 minut před koncem dušení přimícháme ke směsi fazole s kukuřicí.
  3. Petrželku opláchneme a nasekáme. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostičky, které pokapeme citronovou šťávou. Až bude quinoa měkká, dochutíme vše solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec jemně vmícháme avokádo s petrželkou. Pánev odstavíme, směs rozdělíme do talířů a podáváme.
Ledové mango

Ledové mango

Ingredience:

  • 2 manga + na ozdobu
  • 4 grepy
  • 100 ml griotky (nebo 40 ml malinové šťávy)
  •  ledová tříšť

 Pracovní postup:

  1. Obě manga oloupeme a vykrájíme z nich malé kuličky. Zbylou dužninu rozmixujeme. Z grepů vymačkáme šťávu a smícháme s rozmixovaným mangem.
  2. Do sklenek na dno nalijeme griotku nebo šťávu. Pak opatrně dolijeme nápojem.
  3. Přidáme ledovou tříšť a ozdobíme mátou a mangem.

  • Vybrali jsme pro Vás