Polévka minestrone
Ingredience:
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 100 g celeru
- 2 brambory
- 100 g veganského salámu (nemusí být)
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g sekaných sterilovaných rajčat
- 2 snítky tymiánu
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 g malých bezvaječných těstovin
- 100 g pórku
- ¼ malé kapusty
- 300 g sterilovaných fazolí
- sůl a pepř
- 2 lžíce bazalkového pesta
Pracovní postup:
- Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno a očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kousky, stejně jako veganský salám. V hrnci na rozehřátém oleji restujeme zhruba 5 minut nakrájenou zeleninu se salámem.
- Poté přidáme sekaná rajčata, tymián, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Následně vsypeme těstoviny a vaříme asi 8 minut.
- Na konci vaření přidáme pórek, kapustu a scezené propláchnuté fazole. Polévku vaříme ještě další dvě minuty, pak dochutíme solí, pepřem a bazalkovým pestem.
Marocký zeleninový tajine
Ingredience:
- 3 velké mrkve
- 1 lilek
- 2 střední cukety
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- kayenský pepř dle chuti
- 1 plechovka sterilovaných rajčat
- 1 plechovka sterilované cizrny
- 300 ml zeleninového vývaru
- sůl
- uvařený kuskus k podávání
- lístky petrželky na ozdobu
Pracovní postup:
Tři báječné recepty, díky kterým si zamilujete veganskou kuchyni |
- Mrkev očistíme, rozpůlíme a poté nakrájíme na klínky. Je lepší nakrájet mrkev na větší kousky, aby se během dušení nerozvařila. Lilek a cukety omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.
- Ve větším hrnci rozehřejeme olej a cibuli osmahneme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a přisypeme zázvor, skořici a pepř. Za stálého míchání vše pár minut restujeme.
- Do základu vložíme nakrájenou zeleninu a dalších několik minut ji smažíme, aby se obalila kořením s olejem a lehce změkla.
- Do hrnce přidáme rajčata a cizrnu, podlijeme směs vývarem a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu, poté teplotu stáhneme na minimum a přiklopené necháme probublávat asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. V ideálním případě by si zelenina měla zachovat barvu a mrkev by měla být uvařená na skus.
- Hotový tajine podáváme s kuskusem, zdobíme lístky petrželky.
Mexická pánev s quinoou
Ingredience:
- 3 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 1 červená paprika
- 200 g quinoy
- 1 konzerva červených fazolí
- 4 lžíce rostlinného oleje
- špetka římského kmínu
- asi 400 ml zeleninového vývaru
- 150 g mražené kukuřice
- 1 zralé avokádo
- 1 citron
- 4 snítky hladkolisté petrželky
- sůl a mletý černý pepř
Pracovní postup:
Stala se vegankou a po letech se zbavila nepříjemného ekzému |
- Česnek oloupeme, chilli papričky zbavíme semínek a obojí nasekáme nadrobno. Očištěnou červenou papriku nakrájíme na kostičky. Quinou nasypeme do hustého sítka a několikrát ji propláchneme horkou vodou, aby se zbavila hořké chuti. Z fazolí slijeme nálev a necháme je okapat.
- V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme česnek s chilli papričkou a kmínem. Pak přidáme nakrájenou papriku a společně vše osmahneme. Přisypeme okapanou quinou, směs zalijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni necháme asi 20 minut dusit. Zhruba 5 minut před koncem dušení přimícháme ke směsi fazole s kukuřicí.
- Petrželku opláchneme a nasekáme. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostičky, které pokapeme citronovou šťávou. Až bude quinoa měkká, dochutíme vše solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec jemně vmícháme avokádo s petrželkou. Pánev odstavíme, směs rozdělíme do talířů a podáváme.
Ledové mango
Ingredience:
- 2 manga + na ozdobu
- 4 grepy
- 100 ml griotky (nebo 40 ml malinové šťávy)
- ledová tříšť
Pracovní postup:
- Obě manga oloupeme a vykrájíme z nich malé kuličky. Zbylou dužninu rozmixujeme. Z grepů vymačkáme šťávu a smícháme s rozmixovaným mangem.
- Do sklenek na dno nalijeme griotku nebo šťávu. Pak opatrně dolijeme nápojem.
- Přidáme ledovou tříšť a ozdobíme mátou a mangem.