Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je někdo, kdo maso prostě nejí. Stále více lidí se přiklání k vegan trendu, který odmítá živočišné produkty. Pojďme tedy tentokrát grilovat trochu jinak.

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou | foto: Profimedia.cz

Hned na začátku je dobré si říct, že bezmasé grilování neznamená, že si nemůžete pochutnat. Tajemstvím skvělé chuti totiž zdaleka není jen živočišný tuk, ale také kvalitní suroviny a rafinovaně zvolené koření a další dochucovadla.

Dokonce i ti, kdo tvrdí, že jedí zeleninu výhradně přefiltrovanou přes pašíka, se možná budou divit, jak si pochutnají. Stačí jen pro jednou zahodit předsudky a nechat se zlákat vůní grilované zeleniny.

Marinované zeleninové špízy

Ingredience na 4 porce:

Marinované zeleninové špízy

  • 2 menší cukety
  • svazek cherry rajčátek
  • 4 menší cibule
  • 1 lilek
  • 1 stroužek česneku
  • grilovací koření
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme marinádu. Česnek oloupeme a podrtíme v lisu na česnek. V misce smícháme několik lžic olivového oleje, grilovací koření, nadrcený česnek, sůl a čerstvě mletý pepř.
  2. Ve vzniklé marinádě „vykoupeme“ cherry rajčátka a dáme je stranou.
  3. Cukety, lilek a cibuli nakrájíme na podobně velké kousky. Přelijeme je v míse marinádou, promícháme a necháme čtvrt hodiny marinovat.
  4. Pak napichujeme všechnu zeleninu střídavě na grilovací jehly nebo špejle, které jsme předtím nechali chvíli namočené ve vodě.
  5. Hotové špízy grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu, průběžně můžeme potírat zbylou marinádou.
  6. Podáváme s čerstvým pečivem a grilovacími omáčkami.

Tip: Zkuste na špejle nabodnout také třeba žampiony nebo jiné oblíbené houby. Kdo není vegan, může přidat také kostičky grilovacího sýra halloumi.

Salát z grilované zeleniny s kozím sýrem

Ingredience na 4 porce:

Salát z grilované zeleniny s kozím sýrem
  • 1/2 dýně hokkaidó
  • 1 cuketa
  • 1 červená řepa
  • 2 zelené papriky
  • 150 g čerstvého kozího sýra
  • olivový olej
  • listy čerstvého salátu (polníček, rukola, lollo biondo)
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce vinného octa
  • česneková bageta k podávání

Pracovní postup:

  1. Dýni zbavte části se semínky a nakrájejte ji na půlměsíce. Řepu oloupejte a nakrájejte na plátky. Cuketu nakrájejte na silnější kolečka. Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na větší kusy.
  2. Všechnu zeleninu rozložte na plech, ze všech stran osolte a opepřete a pokapejte olivovým olejem. Nechte asi hodinu odležet.
  3. Na rozpáleném grilu zeleninu opečte z obou stran. Na talíři ji poklaďte listy salátu, posypejte rozdrobeným sýrem a pokapejte vinným octem.
  4. Podávejte s rozpečenou česnekovou bagetou.

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou

Ingredience pro 4 osoby:

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 konzerva fazolí ve slaném nálevu (400 g)
  • 100 g strouhanky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 bulky na hamburger
  • salátové listy
  • 2 rajčata
  • 1/2 salátové okurky
  • domácí rajčatový kečup
  • sojanéza (nemusí být)
  • bramborové hranolky k podávání

Na salsu:

  • 4 rajčata
  • 1/2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce avokádového oleje
  • několik lístků bazalky
  • několik lístků máty
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Chia semínka zalijeme v misce trochou vody, promícháme a necháme asi hodinu stát.
  2. Pak si připravíme salsu. Rajčata, oloupanou cibuli a česnek nasekáme najemno. Zakápneme avokádovým olejem, přidáme nasekané lístky bazalky a máty, citronovou šťávu a sůl i čerstvě mletý pepř. Promícháme a dáme odležet do chladu.
  3. Jednu cibuli oloupeme a nasekáme najemno (druhou nakrájíme na kolečka a necháme na ozdobu), česnek oloupeme a podrtíme.
  4. Na lžíci oleje orestujeme cibuli, přidáme koření, aby se rozvonělo a podrcený česnek. Asi minutu opékáme.
  5. V hlubokém talíři nebo větší misce pomačkáme fazole vidličkou, vmícháme k nim orestovanou cibuli s kořením, přidáme nabobtnalá chia semínka a trochu strouhanky. Rukama propracujeme v hustší těstíčko a vytvarujeme z něj čtyři placičky a potřeme je olivovým olejem.
  6. Opékáme na žulovém kameni nebo na grilu na alobalovém tácku z obou stran asi 4 minuty.
  7. Chvíli před tím, než jsou burgery hotové, dáme na gril opéct také přeříznuté bulky.
  8. Bulky potřeme domácím kečupem a sojanézou, obložíme listem salátu a na burger ještě položíme nakrájenou zeleninu.
  9. Podáváme s bramborovými hranolky a rajčatovou salsou.
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...