Jamajské pikantní konopné pirožky
podle receptu Hany Myslivcové
Ingredience na 4 porce
Konopí v kuchyniOlejnaté semínko konopí obsahuje esenciální mastné kyseliny, vlákninu i proteiny. Nejlépe je tělo využije již vyloupané z tvrdých slupek. Podobně tomu je s konopným olejem, který se ze semínek lisuje. Neobsahuje kontroverzní psychoaktivní látku THC, která je obsažena jen v zelených částech rostliny. Povolena je odrůda cannabis sativa, tedy technické konopí, kde je obsah THC i v zelených částech maximálně do výše 0,3 procenta. |
Těsto:
- 200 g hladké pšeničné celozrnné mouky
- 100 g konopné mouky
- 150 g konopného másla
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička kurkumy
- cca 100 ml studené vody (podle vláčnosti těsta)
- sůl
Náplň:
- 1 vetší cibule
- 1 čerstvá chilli paprička
- 50 g mrkve
- 50 g brambor
- 50 g kukuřice
- 50 g pastiňáku
- 1 lžíce konopného oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- čerstvý koriandr
- sůl
- pepř
Postup:
- Smícháme veškeré ingredience na těsto a vypracujeme. Dáme odpočinout alespoň na hodinu do chladu.
- Mezitím si uděláme náplň. Nadrobno pokrájenou cibuli s česnekem orestujeme na oleji, přidáme na malé kostičky pokrájenou mrkev, brambory, pastiňák a dusíme do měkka. Až zelenina změkne, přidáme kukuřici, pokrájenou chilli papričku a koriandr se lžičkou čerstvého zázvoru a dochutíme solí a pepřem.
- Z těsta vyválíme asi 3 mm silnou placku a rádélkem vyřežeme čtverce o velikosti 10 cm.
- Směsí naplníme a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 180 °C.
Konopné pesto
Podle receptu Jiřího Stably z Carun Pharmacy
Ingredience:
- 100 g piniových semínek (můžete je nahradit vlašskými ořechy)
- 50 g konopných semínek
- 50 g lístků čerstvé bazalky
- 3 stroužky česneku
- 75 g strouhaného parmezánu
- 100 ml konopného oleje
- špetka soli
- lžíce olivového oleje
Postup:
- Konopná semínka orestujeme na olivovém oleji cca minutu, aby dostala oříškovou chuť.
- Všechny ingredience kromě soli dáme do jedné nádoby a ponorným mixérem rozmixujeme na pastu. Podle chuti přidáme nakonec sůl. Uskladníme do uzavíratelné nádoby a přidáváme do salátů a těstovin.
Papriky plněné konopím a houbami
Podle receptu Hany Myslivcové pro Carun Pharmacy
Základ:
- 4 velké houby (přibližně 140 g)
- 20 g konopného másla nebo neztuženého margarínu
- 4 velké papriky
Nádivka:
- 1⁄2 až 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 velká nasekaná cibule (cca 110g)
- 1 střední houba nakrájená na kostičky (cca 50g)
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 1 polévková lžíce celozrnné strouhanky
- 2 čajové lžičky čerstvého nasekaného nebo sušeného tymiánu
- 50 g loupaných konopných semínek
- 2 rajčata hodinu namočená v olivovém oleji
- 25 g nasekaných vlašských ořechů (nejsou nutné)
- 1⁄2 čajové lžičky soli
- černý pepř nebo paprika na ochucení
Postup:
- Z paprik odřízneme vršky a odstraníme semínka. V předehřáté troubě upečeme při 180 stupních Celsia na tuku houby, nebo je smažíme 5 až 10 minut v těžké pánvi. Papriky vaříme 5 až 10 minut v páře do změknutí.
- V těžké pánvi rozehřejeme olej. Do horkého oleje vhodíme cibuli a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přidáme houby, mícháme další minutu a nasypeme česnek. Zmírníme příkon tepla. Ochutíme tymiánem, solí a pepřem.
- V misce smícháme loupaná konopná semínka a smaženou směs. Přidáme strouhanku, rajčata a podle chuti vlašské ořechy. Nádivka by měla být poměrně suchá, ale jen tak, aby se nám z ní podařilo vytvořit kouli, aniž by se drobila. Naplníme jí papriky, přiklopíme vršky a vložíme do pekáče.
- Pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi deset minut. Vedle paprik položíme houby a pokryjeme je zbývající nádivkou. Ozdobíme jemně nasekaným česnekem a podle přání též olivami. Pečeme deset minut a déle. Podáváme s houbovou nebo chřestovou omáčkou, či novými bramborami a salátem.
Steaky z tuňáka s olivovo-konopnou tapenádou
Podle receptu Hany Myslivcové
Ingredience na 4 porce:
- 800 g tuňáka
- 50 ml panenského konopného oleje
Tapenáda:
- 200 g zelených oliv bez pecky
- 80 g konopných semínek
- 100 ml suchého bílého vína
- sůl
- pepř
- 1/2 citronu
Postup:
- Filety osušíme a opečeme dvě minuty z obou stran na rozpáleném konopném oleji. Vyjmeme z pánve a necháme odpočinout.
- Mezitím orestujeme na zbylém oleji z tuňáka nadrobno pokrájené olivy, přidáme konopná semínka, osolíme, opepříme a zalijeme vínem a podusíme.
- Tapenádu vršíme na steaky a zakápneme šťávou z citronu.
Čokoládovo-mandlový dort
Pekla Radka Havránková pro Carun
Ingredience:
- 100 g tmavé čokolády
- 225 g másla
- 200 g cukru krupice
- 35 g kakaa
- 1 vejce
- 6 žloutků
- 6 bílků
- 90 g hladké mouky
- 100 g mandlové mouky
- 50 g umletých konopných semínek
Čokoládový krém:
- 200 g mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 30 g medu
- 420 g kvalitní čokolády
- 120 g másla
Postup:
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, zchladlou ji přimícháme do změklého másla a vyšleháme do pěny.
- V jiné misce šleháme celé vejce, žloutky a 50 g cukru do husté pěny.
- V další misce ušleháme z bílků a zbylého cukru (150 g) tuhý sníh.
- Spojíme čokoládové máslo se žloutkovou pěnou. Pak stejným způsobem po částech zapracujeme sníh z bílků. Nakonec do hmoty prosejeme mouku, kakao, mandlovou a konopnou mouku a opatrně promícháme, až se vše pěkně spojí.
- Dáme do vymazané a vysypané formy a upečeme asi 40 minut při 170 °C.
- Na krém si do misky připravíme čokoládu. Do kastrůlku dáme mléko, smetanu a med a přivedeme k varu. Jakmile začíná směs vřít, nalijeme ji na čokoládu.
- Ručním šlehačem šleháme směs na nejnižší rychlost až do jejího vychladnutí a nakonec do ní zašleháme změklé máslo. Krém je poměrně řídký, tak ho necháme ještě chladnout, čímž zhoustne.
- Dort dvakrát prokrojíme, pláty pomažeme krémem a opět spojíme dohromady. Zbylým krémem natřeme dort celý kolem dokola. Celý dort ozdobíme jahodami a konopnými semínky. Dáme do lednice zatuhnout.