Doporučujeme

Vánoční cukroví pro vegany, celiaky i ty, kteří chtějí zhubnout

  • 18
Sváteční mlsání je pro většinu z nás hříšné potěšení, ovšem pro ty, kteří drží třeba bezlepkovou či v poslední době oblíbenou keto dietu nebo se rozhodli vynechat z jídelníčku živočišné produkty, mohou být plné talíře cukroví spíš peklem. Máte-li někoho s dietním omezením v rodině, překvapte ho.
Pusinky s oříškovou moukou a kakaovým krémem

Bez lepku: Pusinky s oříškovou moukou a čokoládovým krémem

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 250 g krupicového cukru
  • 2 lžíce lískooříškové mouky
  • 150 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 3 lžíce kvalitního kakaa + na poprášení
  • 1 lžička rumu

Pracovní postup:

  1. Bílky vyklepneme do vyšší nádoby a pomocí elektrického šlehače z nich vyšleháme tuhý sníh. 
  2. Pak do něj zašleháme cukr a oříškovou mouku. 
  3. Vzniklou směs pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku nanášíme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 140 °C spíše sušíme asi 20 minut nebo o trochu déle.
  4. V misce utřeme máslo s cukrem, kakaem a rumem, až vznikne hladký krém. Tím spojujeme vychladlé pusinky a nakonec je poprášíme kakaem.

SOUTĚŽ

Vyhrajte pomocníky Tescoma pro vaše vánoční pečení.

Posílejte své rodinné recepty na vánoční cukroví - formulář najdete ZDE.

Autoři deseti nejlepších uveřejněných receptů získají vykrajovátka na linecké cukroví Delicia nebo soupravu pro přípravu perníkové hvězdy na stromeček.

Souprava na výrobu perníkové hvězdy
Vykrajovátka na linecké
Oříškovo-čokoládové kuličky

Keto dieta: Ořechovo-čokoládové kuličky

Ingredience:

  • 250 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
  • 70% čokoláda 
  • máslo
  • rumové aroma
  • čekankový sirup
  • kakao se skořicí nebo strouhaný kokos

Pracovní postup:

  1. Mleté ořechy nasypeme do mísy, přidáme rozehřátou čokoládu i rozpuštěné máslo, rumové aroma a čekankový sirup. 
  2. Vypracujeme kompaktní těsto a tvoříme z něj kuličky.
  3. Obalujeme je v kakau smíchaném se skořicí nebo strouhaném kokosu.

Tip: Část ořechů můžete v receptu nahradit mletými mandlemi.

Veganské išlské dortíčky

Veganské išlské dortíčky

Ingredience:

  • 210 g hladké špaldové mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 140 g rostlinného tuku
  • 40 g mletých ořechů nebo mandlí
  • 3 lžíce kakaa
  • nakyslejší marmeláda (rybíz, višně, kdoule aj.)
  • čokoláda na vaření
  • vlašské ořechy nebo mandle na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Všechny suché ingredience a nakrájený rostlinný tuk rukama nebo v robotu spojíme v kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové fólie a odložíme na několik hodin do chladničky.
  2. Na pomoučené pracovní desce těsto vyválíme a vykrájíme z něj kolečka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 8 až 10 minut. 
  3. Necháme vychladnout a spojujeme marmeládou. Nakonec dortíčky namáčíme v čokoládě, kterou jsme rozehřáli v horké vodní lázni. Pro větší lesk do ní můžeme dát trochu rostlinného tuku. Zdobíme polovinami ořechů nebo mandlemi.

Vyzkoušejte také


  • Vybrali jsme pro Vás