Zdravé cukroví: upečte letos bez hory hladké mouky a bílého cukru

  0:49aktualizováno  0:49
Vyzkoušejte letos cukroví, jehož základem nejsou náhražky, polotovary a jiná chemie a vašemu tělu namísto prázdných kalorií dodá prospěšné látky. Výživová poradkyně Jana Vašáková už léta při pečení nepoužívá hladkou mouku a bílý cukr byste v její kuchyni marně hledali. A tady je jejích pět osvědčených receptů.

Perníčky z žitné mouky. | foto: Archiv

Perníčky z žitné mouky

Perníčky z žitné mouky.

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10 minut

* 250 g hladce namleté žitné mouky
* 50 g másla
* 1 celé vejce
* 3 polévkové lžíce medu nebo agáve sirupu
* 2 lžíce mléka
* 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátu
* 1 lžička kůry z nechemicky ošetřeného citronu
* špetka namletého hřebíčku a skořice

1. Změklé máslo utřeme s medem nebo sirupem, mlékem a celým vejcem. Přidáme mouku smíchanou s kořením, citronovou kůrou a s práškem do pečiva.
2. Vypracujeme v hladké těsto. Vložíme do svačinového sáčku a necháme v chladu uležet do druhého dne, minimálně však dvě hodiny.
3. Z těsta vyválíme 3-5 mm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary.
4. Pečeme na pečicím papíru v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 10 minut, dokud zlehka nezezlátnou.
5. Vychladlé perníčky uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo. Na rozležení budou perníčky potřebovat minimálně 7 dnů, ideálně čtrnáct.

Vanilkové rohlíčky

Veganské vanilkové rohlíčky

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10-15 minut

* 280 g hladce namleté pohankové mouky
* 200 g másla
* 1 bio vanilkový cukr
* 100 g moučkového třtinového cukru
* 120 g nastrouhaných vlašských ořechů

1. Do mouky přidáme změklé máslo, vanilkový a moučkový cukr (toho si necháme trochu bokem na obalení). Nakonec přisypeme vlašské ořechy, zpracujeme těsto a necháme jej odležet do druhého dne v chladu.
2. Z těsta vytvoříme váleček o průměru dva centimetry a nakrájíme jej kolmo na pravidelné díly. Z nich vytvarujeme rohlíčky a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
3. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do růžova - přibližně 10-15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.
4. Poté je necháme uležet v suchu a chladu asi čtrnáct dní.

Zázvorové sušenky

Zázvorkové sušenky.

Příprava: 20 minut + pečení 15 minut

* 60 g másla
* 3-4 lžíce medu nebo javorového sirupu
* 125 g pohankové mouky
* 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
* 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu

1. V kastrůlku popustíme máslo, přidáme med nebo sirup, necháme vše rozpustit a dobře promícháme. Směs sundáme z ohně a necháme vychladnout.
2. Do mísy prosejeme mouku, přimícháme zázvor a prášek do pečiva. Směs promícháme, přidáme vychladlé máslo s javorovým sirupem a vypracujeme v hladké těsto.
3. Vyválíme kuličky ve velikosti ořechu a naskládáme je na pečicím papírem vyložený plech. Válečkem nebo dlaní kuličky lehce zploštíme.
4. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut. Hotové zázvorky necháme vychladnout a uložíme v chladu a suchu.

Linecká kolečka

Linecká kolečka.

Příprava: 15 minut + odležení minimálně 12 hodin + pečení 15 minut

* 170 g másla
* 60 g moučkového třtinového cukru
* 2 žloutky
* 1/2 lžičky kůry z nechemicky ošetřeného citronu
* 210 g hladce namleté pšeničné mouky
* domácí marmeláda na slepování

1. Do změklého másla přidáme moučkový třtinový cukr, žloutky a kůru z nechemicky ošetřeného citronu. Promícháme s moukou a vypracujeme v těsto. Vložíme do svačinového sáčku a necháme v chladu uležet do druhého dne, minimálně však 12 hodin.
2. Těsto vyválíme na pečicím papíru na asi 2 mm silný plát. Pokud by se těsto lepilo, můžeme jej přikrýt ještě jednou vrstvou pečicího papíru nebo potravinovou fólií a válečkem vyválet. Tvořítkem vykrajujeme kolečka, do poloviny z nich vykrojíme uprostřed malé kolečko.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 15 minut, do růžova. Vychladlá kolečka slepíme marmeládou.
4. Linecká kolečka uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo. Na rozležení í bude linecké cukroví potřebovat 14 až 21 dnů.

Kuličky z vloček a brusinek

Kuličky z vloček a brusinek.

Příprava: 20 minut

* 100 g ovesných vloček
* 100 g sušených jablek
* 60 g brusinek
* 100 g rozemletých dětských bezlepkových piškotů
* 80-100 g másla dle pojitosti
* špetka skořice a rozemletého hřebíčku
* šťáva z citronu a špetka kůry z nechemicky ošetřeného citronu
* kokos na obalení

1. Sušená jablka necháme na pár hodin namočená ve vodě.
Poté je slijeme, umeleme a smícháme na vodě s opraženými a rozemletými ovesnými vločkami.
2. Přidáme rozemleté dětské piškoty, brusinky, koření, šťávu a kůru z citronu, máslo a zaděláme hmotu, ze které vytvarujeme kuličky. Místo brusinek můžeme použít např. sušené švestky nebo meruňky.
3. Kuličky podle chuti obalíme v kokosu, a pokud je nesníme hned, vložíme je do krabice s papírovým ubrouskem a skladujeme na suchém a chladném místě.

Vyzkoušejte také

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Původně měla ženy osvobodit, teď se mnohé cítí lépe bez podprsenky

Některé ženy se rozhodly, že už nebudou nosit podprsenku. Jejich volba následovat hnutí „no bra“ vychází z potřeby...

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co jsme nosili v 90. letech? Fotosoutěž o nejlepší snímky má své vítěze

Třicet let uplynulo a mnohé z toho, co se tehdy nosilo, by dnes stačilo jen trochu oprášit a byli bychom opět trendy:...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Teplý zelný salát

V chladném počasí určitě přijde vhod teplý salát. Vyzkoušejte si ho připravit z červeného zelí, které obsahuje velké...

RECEPT DNE: Pomazánka z červené řepy s lučinou a zakysanou smetanou

Milujete červenou řepu? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto lahodnou vegetariánskou pomazánku.

RECEPT DNE: Zázvorová polévka s červenou čočkou

Zázvor má pozitivními účinky na lidské zdraví, ale také psychiku. Uvařte si z něj polévku, která vás skvěle zahřeje a...

RECEPT DNE: Perníkové bonbony

Konečně je tu období, kdy začínáme péct vánoční cukroví. Místo klasických perníčků můžete letos vyzkoušet recept na...

Najdete na iDNES.cz