Doporučujeme

ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: PS, Kulinární studio MAFRA

Sněžit nemusí, ale zkuste nej recepty na svatomartinskou husu a rohlíčky

  • 2
Svátek svatého Martina je doslova za dveřmi, takže je nejvyšší čas začít s přípravami. Pokud jste ještě nekoupili tradiční husu, je nejvyšší čas, ale dobrou službu udělá i kachna nebo skromná verze v podobě pečeného kuřete. Nezapomeňte ani na svatomartinské rohlíčky a další dobroty!

Začínáme polévkou

Než se pustíte do svátečního svatomartinského hodování, je samozřejmě čas na polévku. Tou nejtradičnější z tradičních je samozřejmě husí kaldoun s drůbky, ovšem rodinu a přátele jistě uspokojí i vynikající vývar s morkovými nebo játrovými knedlíčky či jiná sváteční polévka.

Svatomartinská husa, nebo…

Zlatým hřebem sváteční tabule je samozřejmě pečená husa. Každá rodina má samozřejmě svůj vyzkoušený recept a postup, ale určitě stojí za to vyzkoušet si zase trochu jinou pečínku. Nabízíme vám tyto osvědčené recepty:

Možná jste však letos husu nesehnali, nebo dáváte doma přednost tradiční kachně. V tom případě určitě nepohrdnete tipem na velejednoduchou přípravu, která je sice trochu pomalejší, ovšem výsledek je pokrmem pro bohy!

K pečené huse či kachně podávejte knedlíky dle libosti, my nabízíme vychytaný recept od šéfkuchaře Václava Friče i s videonávodem, jak na to.

O něco rafinovanější je příprava, do které zakomponujete ovoce, ať už čerstvé nebo sušené. Jako přílohu můžete sice použít tradiční kynuté, houskové nebo karlovarské knedlíky, ovšem takové lokše mají taky něco do sebe! 

Tipem pro ty, kdo si na husu ani kachnu nepotrpí, nebo aktuálně potřebují šetřit, je recept zvaný „kuře jako husa“. Než se mu z plných plic vysmějete, dejte mu příležitost přesvědčit vás o tom, že to není vůbec špatný nápad. A to nejen ve svátek.

Něco k vínu

Na svatého Martina si ovšem neužíváme jen plné bříško a mastná ústa po požití propečené husičky, ale také si rádi dáme jen tak něco malého k svěžímu mladému svatomartinskému vínu.

Není nad domácí paštiku z husích, kachních nebo kuřecích jater. Ovšem k zahození nejsou ani další rafinované pochoutky. Zde je několik skvělých tipů.

Martinské rohlíčky a spol.

A co si dát odpoledne ke kávě? No přece svatomartinské rohlíčky s mákem nebo ořechy. Připravit si je můžete jak z kynutého těsta, tak z těsta křehčího.

A komu se nechce motat s rohlíčky nebo si na ně nepřijde dost šikovný, ten může zkusit kynuté svatomartinské koláče jako od babičky.

Tip: Mnoho dalších báječných slavnostních i všednodenních receptů najdete na stránce iDNES Recepty.


  • Vybrali jsme pro Vás