Pomalu pečená kachna
Minimální námaha, jednoduchý postup, prosté ingredience a dokonale měkký, šťavnatý a pro milovníky kůrčičky i křupavý výsledek. Tomu se říká absolutně dokonalý recept, o který se se čtenáři Kuchařky pro dceru podělila Jana Florentýna Zatloukalová. Jako nevěřící Tomášové jsme ho vyzkoušeli a fakt nemá chybu.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
1333 KCal
61 %
56 %
-
Energie
5579 KJ
61 %
56 %
-
Sacharidy
0,0 g
0 %
0 %
-
Vláknina
0,0 g
0 %
0 %
-
Bílkoviny
38,3 g
61 %
56 %
-
Tuky
131,0 g
202 %
187 %
-
nasycené
44,1 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Postup přípravy nemůže být jednodušší. Kachnu očistíme a omyjeme zevnitř i zvenku pod tekoucí studenou vodou, necháme ji okapat a osušíme papírovou utěrkou.
- Můžeme také odříznout krk, konce křidélek a biskupa a využít je na vývar.
- Pak kachnu důkladně ze všech stran osolíme zhruba lžičkou soli, třetina z toho by měla přijít do útrob kachny. Kůži pak ještě ze všech stran posypeme kmínem.
- Takto připravenou kachnu vložíme do pekáčku s dobře přiléhajícím víkem či pokličkou. Pasovat by do něj měla tak akorát, aby ji pěkně „objal“. Přikryjeme a vložíme do trouby na rošt zasunutý do spodní třetiny, termostat nastavíme na 120°C.
- „Pečte bez jakýchkoliv zásahů a průzkumných manévrů včetně otvírání trouby nebo nadzvedávání víka 5 až 6 hodin, na přesném čase rozhodně nesejde," radí Zatloukalová. Vzali jsme ji za slovo a po vložení kastrolu s kachnou do trouby jsme si jen na mobilu nařídili budík přesně o šest hodin později.
- V kuchyni to jen slabě vonělo po pečínce, ovšem vůně, která se vyvalila po otevření trouby a zvednutí pokličky, neměla chybu.
- Stejně tak kachní pečínka. Ležela ve vypečené šťávě a omastku jako v pokojíčku, ani známky po nějakém spálení nebo vysušení. Masíčko bylo měkoučké, krásně šťavnaté a chuťově naprosto dokonalé. V ústech se doslova rozplývalo.
- Pokud byste snad toužili po křupavější kůži než v našem případě, stačí kachnu ještě na chvíli do trouby vrátit bez pokličky a nechat ji zprudka zapéct při 200 °C. A po deseti minutách bude mít kůrčičku ještě zlatavější a křupavější.