Pečená svatomartinská husa
Pečená husa je 11. 11. absolutní klasikou, ale upéct si ji samozřejmě můžete i jindy. Pokud ji naplníte ovocem a ovoníte tymiánem, budete doslova nadšeni výsledkem.
Postup
- Husu očistíme a opláchneme. Křídla srovnáme pod husu, aby se nepletla při pečení.
- Jablka, hrušky a cibuli očistíme a nakrájíme nahrubo. Sušené švestky překrájíme na poloviny. Přidáme otrhané lístečky tymiánu a vše v míse promícháme.
- Připravenou husu osolíme zevnitř i zvenku a naplníme ji připravenou směsí. Stehna překřížíme a svážeme provázkem. Nakonec okmínujeme.
- Husu vložíme do pekáče prsy dolů a podlijeme trochou vodou. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 120 minut. Pak husu otočíme a pečeme ještě asi 120 minut doměkka a dozlatova.
- Během pečení husu přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou. Podáváme nejlépe s červeným zelím a knedlíky.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
2185 KCal
99 %
91 %
-
Energie
9140 KJ
99 %
91 %
-
Sacharidy
13,8 g
16 %
14 %
-
Vláknina
3,7 g
12 %
12 %
-
Bílkoviny
105,1 g
167 %
155 %
-
Tuky
189,3 g
291 %
270 %
-
nasycené
54,2 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA