Pečená svatomartinská husa

1 hodnocení

Pečená husa je 11. 11. absolutní klasikou, ale upéct si ji samozřejmě můžete i jindy. Pokud ji naplníte ovocem a ovoníte tymiánem, budete doslova nadšeni výsledkem.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 260 min

Ingredience

6 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    2185 KCal

    99 %

    91 %

  • Energie

    9140 KJ

    99 %

    91 %

  • Sacharidy

    13,8 g

    16 %

    14 %

  • Vláknina

    3,7 g

    12 %

    12 %

  • Bílkoviny

    105,1 g

    167 %

    155 %

  • Tuky

    189,3 g

    291 %

    270 %

  • nasycené

    54,2 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Husu očistíme a opláchneme. Křídla srovnáme pod husu, aby se nepletla při pečení.
  2. Jablka, hrušky a cibuli očistíme a nakrájíme nahrubo. Sušené švestky překrájíme na poloviny. Přidáme otrhané lístečky tymiánu a vše v míse promícháme.
  3. Připravenou husu osolíme zevnitř i zvenku a naplníme ji připravenou směsí. Stehna překřížíme a svážeme provázkem. Nakonec okmínujeme.
  4. Husu vložíme do pekáče prsy dolů a podlijeme trochou vodou. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 120 minut. Pak husu otočíme a pečeme ještě asi 120 minut doměkka a dozlatova.
  5. Během pečení husu přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou. Podáváme nejlépe s červeným zelím a knedlíky.
Autor:

Podobné recepty

Perfektní svíčková s karlovarskými knedlíky

Jak název napovídá, na této svíčkové si opravdu pochutnáte.

Losos s bylinkovou krustou

Vyzkoušejte recept, který se hodí nejen na slavnostní příležitosti.

Šunkofleky

Na této klasice si pochutná si celá rodina.

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Lépe připravenou panenku jste snad ještě nikdy nejedli a pohodlně si ji můžete připravit doma.

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

S těmito špagetami se budete cítit jako na dovolené v Itálii.