Ingredience
Postup
- Kuře očistíme, osušíme a případně svážeme zadní nohy, aby drželo tvar. Celé ho potřeme solí, včetně dutiny břišní.
- Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. V pekáči rozpustíme máslo, opečeme na něm cibuli spolu s kořením, na směs poté položíme kuře prsy nahoru. Lehce podlijeme vínem, přiklopíme a pečeme při 180 °C cca 45 minut. Během pečení kuře potíráme máslem.
- Hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kousky. Víno omyjeme a obereme na jednotlivé kuličky. Po 45 minutách kuře odklopíme, přidáme hrušky a víno, případně podlijeme ještě trochou vína. Vložíme zpět do trouby a společně odkryté dopečeme dozlatova.
- Jakmile je kuře měkké, vyjmeme koření a podáváme. Jako příloha se hodí například bramborové pyré.