Smetanové toasty s ovocným pyré
Tahle neskutečná dobrota pochází původně z Francie, ale hodně si ji zamilovali třeba v USA. Pokud si ji chcete dopřát, ale rádi byste snížili její kalorický dopad, nahraďte smetanu mlékem a místo na másle připravte toasty v troubě. Ovšem originál je originál.
Ingredience pro 4 osoby:
- 12-16 plátků světlého pečiva (veka, toast, vánočka aj.)
- 4 vejce
- 1/2 hrnku 12% smetany
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- máslo na smažení
- Na pyré:
- 3 jablka
- 2 hrušky
- 1 kiwi
- 2 lžíce medu
- mletá skořice
Pracovní postup:
- Nejprve si připravíme pyré (můžeme ho uvařit už večer a přes noc ho uložit do ledničky). Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky.
- Kiwi oloupeme a také nakrájíme.
- Všechno ovoce vložíme do kastrůlku, podlijeme troškou vody, přidáme na špičku nože mleté skořice a podusíme doměkka. Do ještě teplého kompotu vmícháme med a ovoce pomačkáme vidličkou.
- Bílé pečivo nakrájíme na silnější plátky. Pro tento účel se hodí nejen toastový chléb, ale také třeba starší rohlíky, veka nebo vánočka.
- V misce prošleháme vejce se smetanou a oběma cukry. Nakonec přidáme mletou skořici.
- Na pánvi rozehřejeme trochu másla. Mezitím několik plátků pečiva z obou stran namočíme do vajíčkové směsi a vkládáme do pánve. Opékáme z obou stran. Toasty by měly být zevnitř měkké a zvenku pěkně dozlatova opečené.
- Podáváme je ještě teplé s miskou vlažného ovocného pyré.
Tip: V sezoně můžete podávat k toastům čerstvé ovoce, zkuste je také pokapat medem nebo javorovým sirupem.