Doporučujeme

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

  • 19
Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací chybou přitom bývá vynechání ranního jídla. Takže pokud jste dosud odcházeli každé ráno z domova ve spěchu a s kručícím žaludkem, pak byste měli zkusit změnu. Vstaňte o trochu dřív a začněte snídat.
Smetanový toast s jablečným pyré

Smetanové toasty s ovocným pyré

Tahle neskutečná dobrota pochází původně z Francie, ale hodně si ji zamilovali třeba v USA. Pokud si ji chcete dopřát, ale rádi byste snížili její kalorický dopad, nahraďte smetanu mlékem a místo na másle připravte toasty v troubě. Ovšem originál je originál.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 12-16 plátků světlého pečiva (veka, toast, vánočka aj.)
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku 12% smetany
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • máslo na smažení
  • Na pyré:
  • 3 jablka
  • 2 hrušky
  • 1 kiwi
  • 2 lžíce medu
  • mletá skořice

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme pyré (můžeme ho uvařit už večer a přes noc ho uložit do ledničky). Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky.
  2. Kiwi oloupeme a také nakrájíme.
  3. Všechno ovoce vložíme do kastrůlku, podlijeme troškou vody, přidáme na špičku nože mleté skořice a podusíme doměkka. Do ještě teplého kompotu vmícháme med a ovoce pomačkáme vidličkou.
  4. Bílé pečivo nakrájíme na silnější plátky. Pro tento účel se hodí nejen toastový chléb, ale také třeba starší rohlíky, veka nebo vánočka.
  5. V misce prošleháme vejce se smetanou a oběma cukry. Nakonec přidáme mletou skořici.
  6. Na pánvi rozehřejeme trochu másla. Mezitím několik plátků pečiva z obou stran namočíme do vajíčkové směsi a vkládáme do pánve. Opékáme z obou stran. Toasty by měly být zevnitř měkké a zvenku pěkně dozlatova opečené.
  7. Podáváme je ještě teplé s miskou vlažného ovocného pyré.

Tip: V sezoně můžete podávat k toastům čerstvé ovoce, zkuste je také pokapat medem nebo javorovým sirupem.

Pohankové vafle s uzeným lososem

Pohankové vafle s uzeným lososem

Ti kdo nemají k snídani rádi sladké, mohou zkusit slanou variantu populárních vaflí. S lososem, koprem a zakysanou smetanou je start dne doslova labužnický, ale skvělé jsou i další varianty ve stylu „co lednice dá“, třeba se sušenou šunkou nebo sýrem.

Ingredience na 4 porce:

  • 1,5 hrnku pohankové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 50 g másla
  • 250 g zakysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • citron
  • 250 g uzeného lososa
  • čerstvý nebo nakládaný kopr
  • lístky drobnolistého salátu (např. polníček) na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Smícháme všechny suché ingredience.
  2. Vejce rozklepneme do mísy, prošleháme je, přidáme mléko a nakonec rozpuštěné máslo.
  3. Potom suchou směs po lžících zašleháme do vajíčkové hmoty, až vznikne hladké těsto.
  4. Necháme ho chvíli stát na lince a rozehřejeme vaflovač.
  5. Než bude připraven, prošleháme zakysanou smetanu se solí, čerstvě mletým pepřem, troškou citronové šťávy a nasekaným koprem.
  6. Ve vaflovači připravíme z pohankového těsta vafle a podáváme je se zakysanou smetanou, uzeným lososem a listovým salátem.

Tip: Jestli jste na tom ráno špatně s časem, připravte si vafle už večer a ráno je jen ohřejte v mikrovlnce nebo v troubě.

Banánové müsli

Banánové müsli

Snídaně v podobě cereálií, ovoce a jogurtu je tím nejzdravějším a nejvyváženějším vykročením do nového dne. Ocení ji jak děti, tak sportovci nebo třeba pracující maminky. Všechny nabije energií, dodá jim dobrou náladu a zasytí na celé dopoledne.

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g bílého jogurtu řeckého typu
  • med dle chuti
  • 1 hrnek špaldových lupínků
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 2 hrsti rozinek
  • 2 hrsti sušených jablek
  • 2 hrsti nasekaných kešu oříšků
  • 2 nebo 3 banány

Pracovní postup:

  1. Jogurt prošleháme s medem a rozdělíme do misek.
  2. Špaldové lupínky a ovesné vločky smícháme s rozinkami, sušenými jablky a nasekanými kešu oříšky. Vzniklou směs rovnoměrně nasypeme do misek s jogurtem.
  3. Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a rozdělíme do misek.
  4. Hned podáváme.

  • Vybrali jsme pro Vás