Smetanové toasty s ovocným pyré
Tahle neskutečná dobrota pochází původně z Francie, ale hodně si ji zamilovali třeba v USA. Pokud si ji chcete dopřát, ale rádi byste snížili její kalorický dopad, nahraďte smetanu mlékem a místo na másle připravte toasty v troubě. Ovšem originál je originál.
Ingredience pro 4 osoby:
- 12-16 plátků světlého pečiva (veka, toast, vánočka aj.)
- 4 vejce
- 1/2 hrnku 12% smetany
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- máslo na smažení
- Na pyré:
- 3 jablka
- 2 hrušky
- 1 kiwi
- 2 lžíce medu
- mletá skořice
Pracovní postup:
- Nejprve si připravíme pyré (můžeme ho uvařit už večer a přes noc ho uložit do ledničky). Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky.
- Kiwi oloupeme a také nakrájíme.
- Všechno ovoce vložíme do kastrůlku, podlijeme troškou vody, přidáme na špičku nože mleté skořice a podusíme doměkka. Do ještě teplého kompotu vmícháme med a ovoce pomačkáme vidličkou.
- Bílé pečivo nakrájíme na silnější plátky. Pro tento účel se hodí nejen toastový chléb, ale také třeba starší rohlíky, veka nebo vánočka.
- V misce prošleháme vejce se smetanou a oběma cukry. Nakonec přidáme mletou skořici.
- Na pánvi rozehřejeme trochu másla. Mezitím několik plátků pečiva z obou stran namočíme do vajíčkové směsi a vkládáme do pánve. Opékáme z obou stran. Toasty by měly být zevnitř měkké a zvenku pěkně dozlatova opečené.
- Podáváme je ještě teplé s miskou vlažného ovocného pyré.
Tip: V sezoně můžete podávat k toastům čerstvé ovoce, zkuste je také pokapat medem nebo javorovým sirupem.
Pohankové vafle s uzeným lososem
Ti kdo nemají k snídani rádi sladké, mohou zkusit slanou variantu populárních vaflí. S lososem, koprem a zakysanou smetanou je start dne doslova labužnický, ale skvělé jsou i další varianty ve stylu „co lednice dá“, třeba se sušenou šunkou nebo sýrem.
Ingredience na 4 porce:
- 1,5 hrnku pohankové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 50 g másla
- 250 g zakysané smetany
- sůl a čerstvě mletý pepř
- citron
- 250 g uzeného lososa
- čerstvý nebo nakládaný kopr
- lístky drobnolistého salátu (např. polníček) na ozdobu
Pracovní postup:
- Smícháme všechny suché ingredience.
- Vejce rozklepneme do mísy, prošleháme je, přidáme mléko a nakonec rozpuštěné máslo.
- Potom suchou směs po lžících zašleháme do vajíčkové hmoty, až vznikne hladké těsto.
- Necháme ho chvíli stát na lince a rozehřejeme vaflovač.
- Než bude připraven, prošleháme zakysanou smetanu se solí, čerstvě mletým pepřem, troškou citronové šťávy a nasekaným koprem.
- Ve vaflovači připravíme z pohankového těsta vafle a podáváme je se zakysanou smetanou, uzeným lososem a listovým salátem.
Tip: Jestli jste na tom ráno špatně s časem, připravte si vafle už večer a ráno je jen ohřejte v mikrovlnce nebo v troubě.
Banánové müsli
Snídaně v podobě cereálií, ovoce a jogurtu je tím nejzdravějším a nejvyváženějším vykročením do nového dne. Ocení ji jak děti, tak sportovci nebo třeba pracující maminky. Všechny nabije energií, dodá jim dobrou náladu a zasytí na celé dopoledne.
Ingredience na 4 porce:
- 500 g bílého jogurtu řeckého typu
- med dle chuti
- 1 hrnek špaldových lupínků
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- 2 hrsti rozinek
- 2 hrsti sušených jablek
- 2 hrsti nasekaných kešu oříšků
- 2 nebo 3 banány
Pracovní postup:
- Jogurt prošleháme s medem a rozdělíme do misek.
- Špaldové lupínky a ovesné vločky smícháme s rozinkami, sušenými jablky a nasekanými kešu oříšky. Vzniklou směs rovnoměrně nasypeme do misek s jogurtem.
- Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a rozdělíme do misek.
- Hned podáváme.