Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

aktualizováno 
Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací chybou přitom bývá vynechání ranního jídla. Takže pokud jste dosud odcházeli každé ráno z domova ve spěchu a s kručícím žaludkem, pak byste měli zkusit změnu. Vstaňte o trochu dřív a začněte snídat.
Část 1/3
Smetanový toast s jablečným pyré

Smetanové toasty s ovocným pyré

Tahle neskutečná dobrota pochází původně z Francie, ale hodně si ji zamilovali třeba v USA. Pokud si ji chcete dopřát, ale rádi byste snížili její kalorický dopad, nahraďte smetanu mlékem a místo na másle připravte toasty v troubě. Ovšem originál je originál.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 12-16 plátků světlého pečiva (veka, toast, vánočka aj.)
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku 12% smetany
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • máslo na smažení
  • Na pyré:
  • 3 jablka
  • 2 hrušky
  • 1 kiwi
  • 2 lžíce medu
  • mletá skořice

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme pyré (můžeme ho uvařit už večer a přes noc ho uložit do ledničky). Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky.
  2. Kiwi oloupeme a také nakrájíme.
  3. Všechno ovoce vložíme do kastrůlku, podlijeme troškou vody, přidáme na špičku nože mleté skořice a podusíme doměkka. Do ještě teplého kompotu vmícháme med a ovoce pomačkáme vidličkou.
  4. Bílé pečivo nakrájíme na silnější plátky. Pro tento účel se hodí nejen toastový chléb, ale také třeba starší rohlíky, veka nebo vánočka.
  5. V misce prošleháme vejce se smetanou a oběma cukry. Nakonec přidáme mletou skořici.
  6. Na pánvi rozehřejeme trochu másla. Mezitím několik plátků pečiva z obou stran namočíme do vajíčkové směsi a vkládáme do pánve. Opékáme z obou stran. Toasty by měly být zevnitř měkké a zvenku pěkně dozlatova opečené.
  7. Podáváme je ještě teplé s miskou vlažného ovocného pyré.

Tip: V sezoně můžete podávat k toastům čerstvé ovoce, zkuste je také pokapat medem nebo javorovým sirupem.

Autor:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Věnečky s krémem z mascarpone a meruňkami

Věnečky s krémem z mascarpone a meruňkami

Právě teď je období meruněk a pokud už se vám přejedly knedlíky a meruňkové koláče, máme pro vás netradiční recept na...

RECEPT DNE: Pečené ředkvičky s lososem a pestem z ředkvičkových listů

Pečené ředkvičky s lososem a pestem z ředkvičkových listů

Ředkvičky jí většina z nás syrové. Jsou totiž skvělou vitaminovou bombou. Rozhodně ale stojí za vyzkoušení je i upéct a...

RECEPT DNE: Hummus z červené řepy s chipsy

Hummus s červenou řepou

Hummus je lahodná pochoutka z cizrny, která tělu dodá mnoho potřebných vitaminů a minerálů. Navíc je stejně jako...

Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?
Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?

Jsem mámou jedné úžasné holčičky, která si žije ve svém batolecím světě a nic ji netrápí. To však bohužel nemohu úplně říct o sobě, tak jsem se rozhodla se ze svých obav a pochyb aspoň vypsat.

Najdete na iDNES.cz