Pohankové vafle s uzeným lososem
Ti kdo nemají k snídani rádi sladké, mohou zkusit slanou variantu populárních vaflí. S lososem, koprem a zakysanou smetanou je start dne doslova labužnický, ale skvělé jsou i další varianty ve stylu „co lednice dá“, třeba se sušenou šunkou nebo sýrem.
Ingredience na 4 porce:
- 1,5 hrnku pohankové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 50 g másla
- 250 g zakysané smetany
- sůl a čerstvě mletý pepř
- citron
- 250 g uzeného lososa
- čerstvý nebo nakládaný kopr
- lístky drobnolistého salátu (např. polníček) na ozdobu
Pracovní postup:
- Smícháme všechny suché ingredience.
- Vejce rozklepneme do mísy, prošleháme je, přidáme mléko a nakonec rozpuštěné máslo.
- Potom suchou směs po lžících zašleháme do vajíčkové hmoty, až vznikne hladké těsto.
- Necháme ho chvíli stát na lince a rozehřejeme vaflovač.
- Než bude připraven, prošleháme zakysanou smetanu se solí, čerstvě mletým pepřem, troškou citronové šťávy a nasekaným koprem.
- Ve vaflovači připravíme z pohankového těsta vafle a podáváme je se zakysanou smetanou, uzeným lososem a listovým salátem.
Tip: Jestli jste na tom ráno špatně s časem, připravte si vafle už večer a ráno je jen ohřejte v mikrovlnce nebo v troubě.