Sladká vánoční kuchařka: kokosové cukroví

  0:12
Kokos, a to hlavně v sušené podobě, je u nás typickou součástí vánočního cukroví. Možná i proto, že strouhaný připomíná sníh.

Kokosové cukroví | foto: Martin Faltus

U nás jsou k dostání tmavě hnědé kokosy. Jejich dužina je ale tvrdá, vláknitá a nikdy se nevyrovná chuti mladých ořechů. Co nám zbývá, v našich končinách jsme zkrátka odkázaní na sušenou kokosovou dužinu nebo na kokosové lupínky.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Kokosová esíčka

Pečení: 10 minut

* 300 g hladké mouky
* 100 g tuku
* 120 g strouhaného kokosu
* 1 vejce
* citronová šťáva z 1/2 citronu
* tuk na plech
* cukr na obalení

1. Prosetou mouku, kokos, med, změklý tuk, vejce a citronovou šťávu zpracujeme v tužší těsto, které necháme v chladnu ztuhnout. Masovým strojkem s nástavcem na tvoření cukrovinek těsto vytlačujeme a tvoříme esíčka. Zvolna pečeme.

2. Ještě teplá obalujeme v cukru. Pokud nemáme strojek, necháme těsto ztuhnout, uděláme válečky a vytvarujeme esíčka.

Kokosová srdíčka

Pečení: 12 minut

* 200 g hladké mouky
* 200 g másla
* 200 g kokosu
* 80 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 30 g kakaa

Náplň:
* 120 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 80 g lískových ořechů
* 20 g kakaa
* 1 vejce
* 2 lžíce rumu

1. V misce smícháme mouku, kokos, cukr, vejce a kakao. Přidáme změklé a nakrájené máslo. Vypracujeme v tužší těsto a necháme v lednici hodinu odpočinout. Těsto vyválíme na 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme srdíčka. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Mezitím si připravíme náplň. Z másla, cukru, ořechů, kakaa, vejce a rumu vymícháme hladkou náplň. Srdíčka slepujeme krémem.

Kokosové pusinky

Pečení: 10 minut

* 5 bílků
* 175 g moučkového cukru
* 175 g pískového cukru
* 250 g kokosu

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ke konci přidáváme moučkový cukr. Dáme do vodní lázně a zašleháváme pískový cukr, dáváme pozor, aby se hmota příliš nezahřívala. Odstavíme a zvolna šleháme do zchladnutí. Vmícháme kokosovou moučku. Z ještě teplé hmoty stříkáme na vymazaný plech malé pusinky a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Pusinky nesušíme!

Kokosové stromečky

Pečení: 12 minut

* 150 g hladké mouky
* 100 g kokosu
* 100 g másla
* 100 g cukru
* 1 vejce
* citronová kůra z jednoho omytého citronu

Poleva:
* citronová kůra z jednoho omytého citronu
* 150 g moučkového cukru
* 100 g kokosu na posypání

1. Mouku smícháme s citronovou kůrou, přimícháme ostatní suroviny a vypracujeme v tužší těsto. Necháme alespoň 20 minut odpočinout. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme formičkou stromečky. Přendáme na pečicí papír a pečeme ve středně vyhřáté troubě 10–15 minut. Stromečky necháme dobře vychladnout, nejlépe přes noc.

2. Připravíme si polevu. Cukr smícháme s citronovou kůrou a přimícháme 5 lžic citronové šťávy. Lžící vymícháme v hladkou polevu. Upečené a vychladlé stromečky potřeme polevou a posypeme kokosem. Polevu necháme dobře ztuhnout.

Kokosové řezy

Pečení: 20 minut

* 7 bílků
* 250 g kokosu
* 300 g moučkového cukru
* 5 lžic hrubé mouky
* tuk a mouka na vymazání plechu
* bílá a tmavá čokoládová poleva

Náplň:
* 7 žloutků
* 150 g moučkového cukru
* 2 lžíce mléka
* 1 lžíce kakaa
* 250 g másla

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přimícháme kokos, cukr a nakonec mouku. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova. Upečený plát necháme vychladnout. Mezitím máslo utřeme do pěny. Cukr, žloutky, kakao a mléko dáme do vodní lázně a ušleháme v hustou hmotu.

2. Vychladlou směs po lžičkách přidáváme do utřeného másla. Náplň rozetřeme na korpus a necháme ztuhnout. Polijeme čokoládou a necháme zatuhnout do druhého dne.

V DALŠÍM DÍLE: MANDLOVÉ CUKROVÍ

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...