Sladká vánoční kuchařka: staročeské cukroví

  0:31aktualizováno  0:31
Nemusíte pátrat v krabici plné receptových rodinných pokladů. Naše cukroví totiž bude chutnat přesně tak, jako by ho připravovala vaše prababička.

Vosí hnízda | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Vosí hnízda

Příprava: 45 minut

* 100 g ořechů
* 60 g másla
* 160 g moučkového cukru
* 2 lžíce kakaa
* 2 lžíce rumu
* 2 lžíce mléka
* asi 20 piškotů
* cukr krystal na formičku

Krém:
* 2 žloutky
* 100 g másla
* 80 g moučkového cukru
* trochu rumu

1. Ořechy promícháme s cukrem a kakaem. Přidáme rum, mléko a změklé máslo. Vše promícháme a vypracujeme v hladké těsto. Těsto necháme v lednici ztuhnout. Mezitím si připravíme náplň. Žloutky utřeme s moučkovým cukrem. Přimícháme změklé máslo a rum a vymícháme v hladký krém.

2. Z těsta vytvoříme kuličku, obalíme v krystalovém cukru a vložíme do formičky, kterou jsme také vysypali cukrem. Prstem uděláme do středu důlek a do něj stříkneme trochu krému. Zakryjeme piškotem, opatrně přimáčkneme, úlem ve formičce opatrně pootočíme a poté vyklepneme. Lepší je použít novější otevírací formu, se kterou se pracuje lépe. Hotové úly dáme na tác a necháme v lednici ztuhnout.

TIP
Odlehčenou verzi vosích hnízd si připravíte, pokud místo žloutkovo-máslového krému náplň připravíte z vanilkového pudinku, který vylepšíte pořádnou kapkou vaječného koňaku, a místo z půl litru mléka ho připravíte z 350 ml vody.

Slepovaná dvoubarevná kolečka

Příprava: 35 minut
Pečení: 10 minut

* 250 g hladké mouky
* 125 g moučkového cukru
* 125 g rostlinného tuku
* 1 vejce
* 2 lžíce mléka
* 1 lžíce kakaa
* meruňková marmeláda na slepování

1. Smícháme mouku s cukrem, přidáme změklý tuk, vejce a mléko. Začneme zpracovávat těsto. Pokud je potřeba a těsto se stále drolí, můžeme přidat ještě trochu mléka. Těsto rozdělíme na 2 díly a do jednoho vmícháme kakao. Propracovaná těsta dáme do lednice odpočinout.

2. Těsto vyválíme na 3 mm silnou placku, ze které vykrajujeme kolečka. Do tmavých koleček vykrojíme dírky. Přendáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Přendáme na vál a necháme vychladnout. Celá kolečka potřeme marmeládou a zakryjeme kolečky s dírou. Necháme několik dní odležet.

Ořechové řezy

Příprava: 15 minut
Pečení: 10 minut

* 5 bílků
* špetka soli
* 250 g ořechů
* 250 g cukru moučka

Krém:
*
5 žloutků
* 120 g cukru moučka
* 3 lžíce kakaa
* 2 lžíce vody
* 150 g másla

Poleva:
* 1 balení čokopolevy

1. Bílky trošku osolíme a vyšleháme v tuhý sníh. Postupně přidáváme cukr, jakmile se směs spojí, přidáme mleté ořechy. Plech potřeme tukem, vysypeme moukou a nalijeme na něj těsto, povrch uhladíme. Pečeme 20 minut dorůžova ve středně vyhřáté troubě.

2. Necháme do druhého dne odležet. Žloutek vyšleháme s cukrem, přidáme kakao a vodu. Ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí. Do vychladlé směsi zašleháme máslo. Potřeme plát a necháme ztuhnout. Polijeme čokoládou a uhladíme. Vychladlé nakrájíme.

Kokosové tyčinky

* 150 g hladké mouky
* 90 g moučkového cukru
* 75 g másla nebo rostlinného tuku
* 60 g strouhaného kokosu
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr
* mléko podle potřeby

1. Do změklého másla přimícháme cukr, mouku, vejce a vanilkový cukr. Těsto začneme promíchávat a postupně přidáváme kokos. Pokud je těsto příliš husté, můžeme přidat trochu mléka. Propracované těsto necháme v lednici odpočinout. Pomocí strojku s hvězdičkovým otvorem protlačujeme tyčinky a skládáme na tukem vymazaný plech. Pečeme dorůžova.

2. Vychladlé tyčinky pokapeme rozpuštěnou čokoládou.

Vyskakovací cukroví

Příprava: 20 minut
Pečení: 15 minut

* 180 g másla
* 220 g moučkového cukru
* 80 g hladké mouky
* 100 g strouhané čokolády
* 180 g mletých ořechů

1. Máslo utřeme s cukrem. Přidáme hladkou mouku, nastrouhanou čokoládu a mleté ořechy. Vypracujeme v hladké těsto a necháme v lednici hodinu odpočinout. Těsto vtlačujeme do formiček a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

Skořicové rohlíčky

Příprava: 20 minut
Pečení: 10 minut

* 250 g hladké mouky
* 50 g mletých mandlí
* 1/2 lžičky skořice
* 200 g másla
* 100 g cukru
* 1 vanilkový cukr

Na obalení:
* 1 lžička skořice
* 3 lžíce cukru moučka

1. Mouku smícháme s mletou skořicí a mandlemi. Máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, až se cukr úplně rozpustí. Přidáme mouku s mandlemi. Necháme odležet. Rozdělíme ho na 3 díly, ze kterých vyválíme váleček o průměru 2 cm. Nakrájíme 2cm kolečka, z nich vyválíme 5cm váleček a tvarujeme rohlíčky.

2. Teplé obalíme v cukru se skořicí.

Ořechové marcipánky

Příprava: 25 minut
Pečení: 10 minut

* 250 g hladké mouky
* 50 g medu
* 25 g moučkového cukru
* 25 g másla
* 25 g mletých ořechů
* 1 vejce
* 1 lžíce kakaa
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžička perníkového koření
* špetka citronové kůry

1. Mouku a cukr prosejeme na vál, přidáme sodu, koření, kakao, ořechy, citronovou kůru, vejce, máslo a med. Vše zpracujeme v tužší těsto, které necháme odpočinout. Vykrajujeme různé tvary a pečeme zprudka v troubě dorůžova.

2. Vychladlé perníčky přelijeme citronovou polevou a ozdobíme kousky vlašských ořechů a necháme zatuhnout.

Vanilkové rohlíčky

Příprava: 10 minut
Pečení: 10 minut

* 150 g hladké mouky
* 100 g másla
* 20 g cukru
* 50 g mletých ořechů
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr
* moučkový cukr na obalování

1. V misce smícháme mouku, cukr, mleté ořechy a vanilkový cukr. Přidáme žloutek a změklé máslo. V misce promícháme a přendáme na vál, kde vypracujeme hladké těsto. Necháme v lednici odležet.

2. Z těsta uděláme válečky a vytvoříme rohlíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova na pečicím papíře. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru a na vále necháme vychladnout.

Mandlové hříbečky

Příprava: 25 minut
Pečení: 25 minut

* 120 g mandlí
* 120 g moučkového cukru
* 1 bílek
* 50 g čokolády na vaření

1. Z mandlí, cukru a bílku vypracujeme těsto. Přendáme do silnějšího igelitového sáčku a na vále pomocí válečku zpracujeme. Hmotu rozdělíme na dvě části. Z jedné uděláme nožičky. Do druhé poloviny vmícháme najemno nastrouhanou čokoládu, tak hmotu obarvíme nahnědo, a vytvarujeme z ní hlavičky.

2. Hříbky postavíme na pečicí plech vyložený papírem a ve velmi vlahé troubě usušíme.

Italské dortíčky

Příprava: 40 minut
Pečení: 15 minut

* 210 g hladké mouky
* 70 g cukru moučka
* 40 g ořechů
* 20 g kakaa
* 130 g rostlinného tuku
* 1 vejce
* čokoláda na polevu

Krém:
* 80 g másla -100 g cukru -1 žloutek -2 lžíce rumu

1. Mouku smícháme s cukrem, mletými ořechy, kakaem a tukem. Přidáme vejce a dobře propracujeme.

2. Na krém smícháme máslo s cukrem a vyšleháme. Přidáme žloutek a rum. Krém necháme ztuhnout v chladu.

3. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát, ze kterého vykrájíme kolečka, naskládáme na plech s papírem a pečeme 10 minut. Vychladlé slepíme krémem a necháme odležet.

4. Druhý den potřeme čokoládou a ozdobíme barevnou rýží.

V DALŠÍM DÍLE: STAROČESKÉ CUKROVÍ II.

Autoři:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Menstruace bez vložek a tamponů. Češka nabízí nepropustné kalhotky

Menstruační kalhotky Snuggs

Protože použité menstruační vložky a tampony představují ročně tuny odpadu, rozhodla se Linda Šejdová, že místo běžných...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Kuře pečené po francouzsku

Pečené kuře po francouzsku

Pečené kuře je oblíbené jídlo. Vyzkoušejte náš recept na kuře po francouzsku a uvidíte, že si pochutná celá rodina.

RECEPT DNE: Hummus z červené řepy s chipsy

Hummus s červenou řepou

Hummus je lahodná pochoutka z cizrny, která tělu dodá mnoho potřebných vitaminů a minerálů. Navíc je stejně jako...

RECEPT DNE: Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky

Karbanátky jsou ideální jídlo na cesty. Pokud tak plánujete výlet, můžete si je den dopředu udělat a vzít s sebou.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz