Sladká vánoční kuchařka: bez rumu ani ránu

  0:26aktualizováno  0:26
Milujete vánoční cukroví s rumem? Zkuste naše citronové koláčky nebo čokoládové košíčky. A to vám nabízíme jen dva ze stovky receptů, které najdete v pondělní příloze ONA DNES.

Rumové kuličky s marmeládou | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Citronové koláčky s rumem

* 175 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 3 žloutky
* kůra z 1/2 citronu
* 4 lžíce rumu
* 200 g hladké mouky
* 75 g čokoládové rýže

Krém:
* 100 g hery
* 70 g cukru
* šťáva z 1/2 citronu
* 2 lžíce rumu

1. Máslo utřeme do pěny, zašleháme moučkový cukr, žloutky, citron. kůru a rum. Přimícháme prosátou mouku a čokoládovou rýži. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený papírem stříkáme malé pusinky.

2. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Placičky necháme vychladnout. V misce smícháme heru, moučkový cukr, citron. šťávu a rum. Vymícháme v hladký krém. Placičky slepíme citronovou náplní a necháme v lednici ztuhnout.

Sušené švestky s mandlemi

Příprava: 25 minut

* 250 g sušených švestek
* rum
* 100 g mandlí
* čokoládová poleva
* kokos

1. Švestky přendáme do misky a zalijeme rumem. Necháme alespoň hodinu marinovat. Spaříme a oloupeme mandle. Do každé švestky vpíchneme mandli. Švestku namočíme do rozpuštěné čokoládové polevy a obalíme v kokosu.

2. Přendáme na mřížku a necháme ztuhnout. Švestky můžeme také obalovat v mletých ořeších nebo mletých mandlích.

Rumové kuličky s marmeládou

* 200 g piškotů
* 80 g cukru krystal
* 4 lžíce vody
* 3 lžíce rumu
* 50 g ořechů
* 60 g meruňkové marmelády
* kakao na obalení

1. Cukr svaříme s vodou (asi 5 minut). Do mísy dáme nahrubo mleté piškoty, přelijeme svařeným cukrem, přidáme marmeládu, rum a ořechy.

2. Vše dobře promícháme a necháme v lednici ztuhnout. Z hmoty tvoříme kuličky, které hned obalujeme v kakau.

Oříškové pracny

* 300 g hladké mouky
* 240 g hery
* 1 vejce
* 180 g moučk. cukru
* ořechy
* kakao
* skořice
* citronová kůra
* 3 lžíce rumu
* moučkový cukr na obalování

Mouku smícháme s moučkovým cukrem, mletými ořechy, kakaem, skořicí a citron. kůrou. Přidáme změklý tuk, vejce a rum. Vše promícháme a vypracujeme v hladké těsto. Dáme do lednice ztuhnout. Těstem plníme formičky na pracny, pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Teplé vyklopíme a obalíme v cukru.

Čokoládové košíčky

* 250 g 100% tuku
* 250 g moučkového cukru
* 100 g kakaa
* 2 ks vanilkového pudinku
* ozdoba

Náplň:
* 200 g ořechů
* 200 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 2 lžíce rumu

1. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přimícháme cukr, kakao, vanilkový cukr a pudink. Vše dobře promícháme a necháme ztuhnout.

2. Mezitím si připravíme náplň. Mleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem a přidáme vejce a rum. Vymícháme v hladkou hmotu, kterou necháme v lednici ztuhnout. Čokoládovou hmotu přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Do papírového košíčku stříkneme trochu hmoty, na ni položíme kuličku z náplně a opět zastříkneme čokoládovou hmotou.

3. Hotové košíčky dáme do lednice ztuhnout a uchováváme je v chladu.

Oříšková srdíčka s krémem

* 120 g oříšků
* 120 g moučkového cukru
* 240 g másla
* 240 g hladké mouky
* špetka skořice
* čokoláda na polevu

Náplň:
* 100 g moučkového cukru
* 80 g másla
* 1 žloutek
* 3 lžíce rumu

1. Ořechy najemno semeleme, přimícháme moučkový cukr, hladkou mouku, skořici a vše promícháme. Přidáme změklé máslo a vše zpracujeme v hladké těsto. Dáme ho do lednice a necháme hodinu odpočinout.

2. Z těsta vyválíme 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme srdíčka. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dorůžova. Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Moučkový cukr smícháme se změklým máslem, žloutkem a rumem a vymícháme v hladký krém. Srdíčka slepujeme krémem, necháme v lednici ztuhnout a poté jednu stranu namočíme v čokoládové polevě. Přendáme na mřížku a necháme ztuhnout.

Rumové kuličky s čokoládou

* 100 g strouhané čokolády
* 100 g moučkového cukru
* 50 g mandlí
* 1 bílek
* 1 lžíce rumu
* bílá čokoláda na obalení

Náplň:
* 20 g másla
* 30 g vanilkového cukru
* 1 vařený žloutek
* 1 lžíce rumu

1. Z čokolády, cukru a mletých mandlí, bílku a rumu vypracujeme tužší hmotu.

2. Mezitím si připravíme náplň. Máslo utřeme s cukrem, žloutkem a rumem. Necháme v lednici chvíli ztuhnout.

3. Z čokoládové hmoty uděláme placičku, do středu vložíme kousek náplně a utvoříme kuličku, kterou obalíme ve strouhané čokoládě. Pokud se hmota lepí, necháme ji v lednici ještě chvíli ztuhnout.

Višně v čokoládě

* 100 g hořké čokolády
* 20 g tuku iva
* 100 g višní v rumu
* 2 žloutky
* 100 g ořechů
* 1 lžíce rumu z višní
* čokoládová rýže na obalení

Čokoládu rozpustíme i s tukem ve vodní lázni. Necháme vychladnout, přidáme vypeckované a nakrájené višně v rumu, žloutky, nastrouhané ořechy a rum. Vše promícháme a necháme vychladnout. Tvoříme kuličky, které obalujeme v čoko. rýži a necháme v lednici ztuhnout.

Rumové placičky

* 180 g hladké mouky
* 140 g moučkového cukru
* 200 g másla
* 1 vejce
* 2 lžíce rumu

Poleva:
* 1 bílek
* 1 lžíce rumu
* 100 g moučkového cukru

1. Hladkou mouku smícháme s cukrem a přidáme změklé máslo, vejce a rum. Vypracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici hodinu odležet.

2. Ztuhlé těsto vyválíme na 1/2 cm silný plát, ze kterého vykrajujeme placičky. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a zvolna pečeme dorůžova. Placičky necháme dobře vychladnout.

3. V misce smícháme bílek s rumem a přidáváme moučkový cukr. Vymícháme v hladkou hmotu. Vychladlé placičky potřeme polevou a ozdobíme barevnou rýží.


TIP
Místo pravého třtinového rumu nebo jeho českého „bratra“ můžete do vánočního cukroví vyzkoušet i griotku, brandy, portské, sherry, becherovku, kávový nebo mandlový likér. Pokud se chcete vyhnout alkoholu, můžete použít rumovou tresť.

Autoři:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Příběh Evy: Můj život je jeden průšvih za druhým, už nevím jak dál

Ilustrační snímek

Jsem odložené dítě, vychovali mě prarodiče. O babičku jsem se starala až do její smrti, ale z dědictví mě vyšoupla...

Další z rubriky

Od supermarketu do kuchyně. Kam vede vaše ekologická stopa

Ilustrační snímek

Planetu jsme zaplavili odpadem, na oceánech se tvoří plastové ostrovy, podvodní živočichové zaměňují igelitové sáčky za...

RECEPT DNE: Hummus s červenou řepou a avokádem

Hummus s červenou řepou a avokádem

Hummus je nejen zdravý, ale také si na něm skvěle pochutnáte. V kombinaci s červenou řepou a avokádem budete mít...

Maďarské lečo, rajská polévka či sýrový nákyp. Užijte si léto s rajčaty

Pravé maďarské lečo

Na zahrádkách dozrávají šťavnaté letní plody, které už svým názvem slibují rajské potěšení, tak je zkuste využít i...

60 % žen předstírá orgasmus. Proč tomu tak je?
60 % žen předstírá orgasmus. Proč tomu tak je?

Na 8. srpna připadá mezinárodní den ženského orgasmu! Jak svátek vznikl a proč ženy orgasmus někdy předstírají?

Najdete na iDNES.cz