Sladká vánoční kuchařka: cukroví z čokolády

aktualizováno 
Vítejte ve sladké vánoční kuchařce. Postupně vám budeme přinášet recepty na vánoční cukroví podle hlavních surovin. Dnes vás čeká čokoládové...

Čokoládové cukroví | foto: Martin Faltus

Čokoláda je podle nejnovějších průzkumů dokonce zdravá a dokáže spravit i tu nejhorší náladu. Tak proč ji nedat i do cukroví... Čokoláda přijde k chuti v každé životní situaci. Je jedno, zda v těžkých nebo krásných časech, malý kousek čokolády dokáže dělat divy. A přitom je vědecky dokázáno, že čokoláda, pokud se jí s mírou, je zdravá nejen pro duši.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Čokoládové špičky

Příprava: 20 minut

* 100 g hořké čokolády
* 100 g mléčné čokolády
* 180 g sladké smetany
* 200 g oříškového nugátu
* pistácie na ozdobu

1. Smetanu nalijeme do kastrůlku a necháme ji chvíli redukovat na polovinu. Přidáme čokoládu na kousky a necháme převařit. Přidáme změklý nugát, ztlumíme oheň a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Směs necháme vychladnout a přes noc ztuhnout.

2. Elektrickým šlehačem vyšleháme do hladkého krému. Z cukrářského sáčku s větší trubičkou stříkáme do papírových košíčků. Na špičku můžeme dát pistácii nebo lískový ořech, necháme ztuhnout a uložíme do chladna.

Nugátové stromečky

Příprava: 30 minut

* 175 g hladké mouky
* 75 g maizeny
* 1 vejce
* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 125 g másla
* 100 g oříškového nugátu
* lískové oříšky na ozdobu

Poleva:
* 2 balíčky světlé čokoládové polevy

1. Do mísy dáme mouku a maizenu. Přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr a změklý tuk a vše smícháme v tužší těsto. Dáme přes noc ztuhnout do lednice. Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj 3 velkosti hvězdiček. Pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Hvězdičky necháme vychladnout. Nugát dáme do vodní lázně a necháme částečně rozpustit.

2. Spodní strany hvězdiček potřeme rozehřátým nugátem a slepíme od největší k nejmenší. Necháme v lednici ztuhnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu a stromečky namáčíme v polevě, ozdobíme lískovým oříškem a na mřížce necháme vychladnout.

Klášterní rohlíčky

Příprava:20 minut

* 140 g hladké mouky
* 50 g hořké čokolády
* 90 g lískových jader
* 110 g rostlinného tuku
* 2 sáčky vanilkového cukru
* 30 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 50 g hořké čokolády

1. Ořechy a čokoládu najemno nastrouháme. Mouku smícháme s tukem, ořechy, čokoládou, cukrem, vanilkovým cukrem a žloutkem. Rychle vypracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu odpočinout. Z těsta tvoříme tenké válečky, které ohneme do tvaru rohlíčků. Přendáme na plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova.

Čokoládové placičky

Příprava: 10 minut

* 250 g mouky
* 80 g moučkového cukru
* 90 g lískových ořechů
* 3 lžíce kakaa
* 125 g rostlinného tuku
* 1 vejce
* 150 g meruňkového džemu
* 100 g čokoládové polevy
* oříšky na ozdobu

1. Mouku, kakao a cukr dáme na vál a přidáme na kousky nakrájený změklý tuk. Doprostřed dáme vejce a vše zpracujeme v tuhé těsto. Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme čtverečky, které pečeme 12–15 minut dorůžova. Necháme vychladnout. Meruňkový džem zahřejeme, potřeme jím čtvereček a druhým zakryjeme. Polevu rozpustíme ve vodní lázni a čtverečky namáčíme v čokoládě.

Čokoládové trojúhelníčky

Příprava: 15 minut

* 120 g čokolády
* 120 g lískových oříšků
* 250 g moučkového cukru
* 2 bílky
* bílková poleva

Poleva:
* 1 bílek
* 120 g moučkového cukru a lžička citronové šťávy

1. Najemno umleté lískové ořechy s nastrouhanou čokoládou, moučkovým cukrem a bílky dobře propracujeme v hladké těsto. Vál poprášíme cukrem a na něm vyválíme z těsta 1/2 cm silný plát. Vykrájíme trojúhelníčky a necháme do druhého dne zaschnout. Druhý den potřeme bílkovou polevou a posypeme barevnou ozdobou.

V DALŠÍM DÍLE: CUKROVÍ S KOKOSEM

Autoři:

Nejčtenější

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Už žádné módní trapasy. Osvojte si základní pravidla oblékání

Ilustrační fotografie

Cit pro módu bohužel nebyl každému do vínku dán. Kvůli tomu můžeme na ulicích občas vidět opravdu zvláštní kreace,...

V obložení závazků: sendvičové generaci hrozí krize a vyhoření

ilustrační snímek

Musejí se starat o děti, zároveň pečují o rodiče a mnohdy i prarodiče. A k tomu pracují nebo podnikají. Tak žijí...

Průzkum: mladí bez rodin vstupují do života se zkreslenými představami

Ilustrační snímek

Mladí lidé, kteří vyrůstali v dětském domově, nemají v porovnání s vrstevníky stejné podmínky pro start do nového...

Další z rubriky

Od supermarketu do kuchyně. Kam vede vaše ekologická stopa

Ilustrační snímek

Planetu jsme zaplavili odpadem, na oceánech se tvoří plastové ostrovy, podvodní živočichové zaměňují igelitové sáčky za...

Letní polévky pro ochlazení: jahodová, okurková nebo gazpacho

Okurková polévka s jablkem a krevetami

O víkendu se vrátí vysoké prázdninové teploty, a tak zapomeňte na vývar a vylovte z ledničky zeleninu a ovoce. Letní...

RECEPT DNE: Kuře se skořicí a ovocem

Kuře se skořicí a ovocem

Už vám připadá obyčejné pečené kuře fádní? Vyzkoušejte náš recept, kde jeho chuť ozvláštníte skořicí a ovocem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz