Sobota 11. července 2020, svátek má Olga
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 11. července 2020 Olga
Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

M60i85l66e65n35a 53K24l90o66u36č85k17o30v98á 2306110626202

Ani jedno uvedené jídlo z doby za "totáče" neznám. Obaloval se gothajský salám nebo salám Junior, ohřívala se čínská vepřová konzerva /konzerva napěchovaná masem/, a to kuře s topinkami zapečené v pekáči - to je nějaká místní rarita, ne? Nevím, jak starý je autor článku, a odkud čerpal informace, ale už před 45 lety jsme dělali minutky, s opečenými bramborami.

+94/0
doporučit
24.5.2020 7:23

M78a94r10k56é81t23a 96M25i18n36á17r30o41v80á 6279715145441

Tak to jsem zvědavá na budoucí generace, až najdou "dobové recepty z mimiwebů";-D jistě budou věřit, že takto se běžně vařilo.

+54/0
doporučit
24.5.2020 8:28

R21a51d18k26a 13J26o75h96n41o21v86á 4424261725

Hovězí ve vlastní šťávě a vepřové ve vlastní šťávě byly dvě konzervy, ve kterých tehdy bylo maso. Prodávaly se za 5,60 Kčs na obědové lístky v menze jako náhrada za jídlo o víkendu. Ale že by se z nich vařily zmiňované "lahůdky", to jsem nikdy neslyšela.

+49/0
doporučit
24.5.2020 15:52

A94l76e47n60a 84P59r39o84c52h38a38z16k63o58v16a 8546357127373

Takové blivajzy jsme fakt doma nevařili, ani nikdo ze sousedů a známých

+38/0
doporučit
24.5.2020 12:32

R26e66n51é 67Š70r78ů96t39e15k 8268655136308

Tuhle smaženku neznám. Za nás byla smaženka chleba potřený hořčicí a na to se dala vajíčková placka navrchu cibule.

+34/0
doporučit
24.5.2020 18:18

Š93á89r56k46a 14S78t21a29ň83k80o66v64á 9873735209229

Ani jednu baštu neznám a to už něco pamatuju!

+33/0
doporučit
24.5.2020 10:12

J47i34ř66í 60P39o88k56o37r35n79ý 2892164627982

Nevím jak jinde, ale u nás se z konzerv nevařilo, ani ze sekané....jedna z mála věcí na které z té doby rád vzpomínám, samozřejmě mimo dětství a dospívání, babiččiny meruňkové knedlíky pierry s mákem,řízky smažené na sádle, chleba se sádlem, , mámina svíčková.....

+39/−1
doporučit
24.5.2020 5:08
Foto

P78a35v72e34l 84B69r67u58s 8180316327256

já jsem vyrostl v totáči, ale toto, to opravdu neznám.

+29/0
doporučit
24.5.2020 18:08

M96i82r69e11k 15K90o32u29ř92i77l 8404467694631

V životě jsem o podobných "dobrotách" neslyšel.

Smaženka je něco zcela jiného.

Guláš z konzervy? Dnes? Brrr.

+29/0
doporučit
24.5.2020 18:07

D11a10n18a 77K98o31c23i30á81n86o38v24á 2493348519788

Vepřovku jsem zapékala s rýží a z hovězího ve vlastní šťávě jsem dělala milánskou omáčku na špagety. Ale v těch konervách bylo maso (u řezníka nebylo). A pečené kuřátko byla lahůdka. Dneska se to nedá jíst.

+28/0
doporučit
24.5.2020 13:15
Foto

A75l57e39š 17M73e58r53t65a 4782838248407

"Maso pokrájíme na menší kousky" Dnes když konzervu vyklopímě na pánev tak se nám pěkně rozteče a práce je ušetřena, holt pokrok se nedá zastavit:-)

+32/−1
doporučit
24.5.2020 17:42

L79e85o57p41o86l25d 15H66o58r98á52k 4322928839612

S láskou vzpomínám na konzervu segedínského guláše. Velká porce libového masa. Na koleji jasná volba.

+25/0
doporučit
24.5.2020 16:51
Foto

I87v23a75n 75P81o94u50p97a64l 4872397561372

Článek jak z Marsu. Totalitu si tady většina ještě pamatuje...

+22/0
doporučit
24.5.2020 18:18

D50a64n22a 30T46e97n89z11l10e80r 5810612185463

Tak nevím, jestli slečna redaktorka, co se opomněla podepsat (zkratky red a kor?) nezažila ani "socíck" ani žádný čundr.

Nějak nevím, proč sebou tahat někam konzervu a sádlo a zeleninu a mouku a kastroly, vařečky, .........

Když už někam s sebou tahám konzervu, tak ji otevřu, ohřeju a jím. Od toho takové konzervy jsou.

+16/0
doporučit
24.5.2020 21:24

R22a26d58e85k 83S79a74d90í77l64e18k 9487572842451

Nic takového se nevařilo, nepište takové blbosti, když si tu dobu pamatuje spousta lidí. Je to úplně opačně. Tehdy maso bylo maso a zelenina zeleninou.

+39/−7
doporučit
24.5.2020 15:58

M58a76r98t84i57n 38B17a44ž40a12n55t 8856712855223

Jedna bába povídala, ehm, sorry, vlastně redaktor blesku, ale no tak, idnesu ;-D

+19/−1
doporučit
24.5.2020 17:59

M93a92r30t85i13n 85H47a38l53i72l57o75v72i44č 3653385583429

Smaženka je pokud se nepletu vaječná omeleta na chlebě, potřená hořčicí a posypaná cibulí, případně rajče/paprika. Určitě ne obalovaná sekaná. Topinky jsou z chleba a odjakživa se dělaly s česnekem. Žemlovka je taky něco jiného. Někdo si to plete hodinky a holinky... nemluvě o tom, že jsem v životě o žádném podobném jídle neslyšel. Nemluvě o tom, že si neumím představit nikoho z generaci mamin a babiček, co by vařily polívky z masa z konzervy - ty poctivý kuchařky použily skutečné maso, zbytek si udělal polívku z pytlíku od Vitany. Tyhle blafy zní spíše jako z mimibazaru.

+14/0
doporučit
24.5.2020 23:45
Foto

J26a64r32o15m62í32r 87P83e18t24ř54í81k 6334871299908

Problém je s kvalitou současných konzerv.

Koupil jsem nedávno v Lidlu konzervy Maďarského guláše a Segedínského guláše značky PIKOK . Obojí mělo stejnou chuť, se jmenovanými guláši to nemělo nic společného, prostě nepoživatelné. I když jsem zapřísáhlý nepřítel plýtvání s jídlem, budu nucený zbylé konzervy vyhodit.

Za komunistů byl problém, že např. v hovězím mase byly šlachy, ve vepřovém mase zase hodně tuku, ale pořád to bylo maso.

+14/0
doporučit
24.5.2020 19:05

Z51u23z55a37n97a 41V71l39a69c41h84o80v41á 8706952460

Tak to opravdu moje máma ani babička neuvařila, pana redaktora fakt lituju jestli tohle za mladí jedl:-))))

+13/0
doporučit
24.5.2020 19:04

M27i37c39h68a57l 71R87o66č62e25k 2125389245979

Upozorneni pro redaktora: drivejsi konzervy musely byt s vysokym obsahem masa podle CSN. Dnes podle zakona musi byt maso pouze v konzervach oznacenych druhem a slovem MASO. Hovezi maso. Veprove maso. Konzervy s nazvem druhu, ale BEZ duleziteho slova "maso" (napr. Veprova konzerva, nebo Hovezi na houbach, a pod.) nemusi podle zakona takove maso vubec obsahovat. Takze jestli se chtel autor posmivat drivejsim jidlum, mohl zacit u dnesnich konzerv.

+16/−2
doporučit
24.5.2020 18:57

Š90t33e86f53a52n 23F25r13i14č27a 7322598753926

Redaktor Mladého světa Petr Hora vydal tehdy kuchařku "Péťa vařič". Byl to receptář pro studenty na kolejích. Radil, jak uvařit jednoduché rychlovky. Jako suroviny doporučoval některé základní dostupné polotovary, uzeniny, zeleninu a ovoce, a konzervy. Vzpomínám si, že to byl tehdy mezi mladými lidmi doslova bestseller. Byl psán studentským srozumitelným jazykem a opravdu podle toho svá jídla připravovali. Samozřejmě výhodou byla jednak finanční úspora, protože studenti si připravovali malou porci právě tak akorát pro sebe, ale také úspora času. Zatímco například guláš z hovězího masa by musel být připravován několik hodin, což se pro jednoho studenta určitě nevyplatilo, z hovězí konzervy byl hotov za chvíli.

+11/0
doporučit
24.5.2020 21:28

J90o13z12e76f 52B58e45v16i60l88a32q93u51a 9675699451261

Veľa vecí za totáča nebolo dobrých, ale jedlo medzi ne nepatrilo...:-/

+19/−4
doporučit
24.5.2020 18:12

M69a10r54t42i93n57a 53N27á53d32v12o33r34n51í35k21o21v72á 1712226987616

Moje maminka dělávala vynikající hustou polévku - hromady všelijaké zeleniny, do toho vyklopila konzervu hovězího ve vlastní šťávě, jedli jsme to k večeři s pečivem, byla to lahůdka.

+9/0
doporučit
24.5.2020 18:53

D70a48n 55V26l36k 8631308286724

Takhle vaří Babica iDnes... ;-)

+17/−5
doporučit
24.5.2020 7:39

M44a44r81c15e88l 75B47í57l19ý 2543322352159

Tak za 1/ perex je kravina a za 2/ je to clickbait, takže nebrat a dál nečíst...

+10/−1
doporučit
24.5.2020 17:33

Z22d14e36n63ě79k 67D39u55b95e73c14k70ý 3477834930488

Ani jedno nemíním zkoušet.

+7/0
doporučit
24.5.2020 6:45

M40a27r62t32i14n 38Z88a89k 4686296321457

Nepamatuji si, ze by sme snad za komancu jedli humus. To spis dnes si musim davat pozor, abych nekoupil neco odporne

+11/−4
doporučit
24.5.2020 22:15

J34o23s12e54f 38V44a43l42a 9220983983493

muzu posoudit, ze zrovna tahle jidla nebyla nic hnusneho, naopak byla jako ta chutnejsi. Napriklad gulas v hospode - to byla loteri, jestli v porci dostanete jenom omacku a jednu slachu nebo budete mit stesti na malou kosticku masa nejasneho puvodu ( restaurateri na gulasi dobre vydelavali a davali do nej vsechno, co se nedalo jinak vyuzit) Na druhe strane byla gulasova konzerva sazka na jistotu, protoze v ni muselo byt predepsane mnozstvi masa.

Jinak kureci maso bylo v te dobe jeste jakz takz OK, Nepozivatelnist kureciho masa privedl k dokonalosti az Babis.

A smazenka ze sekane ? Sekana z masny byla fakt hnusna, taky proc ne , kdyz byla vyrobena z jinak nezpracovatelnych surovin. Taky si ji skoro nikdo dobrovolne nekupoval. Sekana z doma umleteho masa byla vyborna.

+11/−6
doporučit
24.5.2020 19:39

J59i43ř88í 47L18a10n28g37w63e63i69l 3230154718819

Zkuste si otevřít lunchmeat a opéci si jej jako kdysi na plátky...... ;-D.

+4/0
doporučit
25.5.2020 13:04

A18n75t47o73n21í48n 16S19e70b59e11r25a 7193488590159

No lanchmeat udelany jako rizek byl fajn. A, vajecne smazenky jsme zacali delat v pulce 90 let. U nas se hodne smazili rizky, bramvoraky, smazeny kvetak. Vubec mam pocit ze se vice smazilo. Dnes se snazime varit vice omacky bez tuku z cerstve zeleniny. Prakticky doma nesmazime. Kdyz chci rizek, maji ho kazdy patek v praci.

+4/0
doporučit
24.5.2020 18:47

J27a27n 62N82o53v93ý 5983525609292

Ty velké zeleninové oblohy už bohužel nejsou skoro k vidění. Po x letech televizní práce různých Pohlreichů a podobných, kteří to kritizují, se to už dá vidět leda v menších restauracích a v menších městech a obcích, kde se nesnaží kopčit každý blábol z televize.

+7/−4
doporučit
24.5.2020 19:08

I13v18a 70V59a42l40č32í72k60o34v46á 3600359389

Je mi 58, takže jsem skoro stará s hnědým uhlí, ale ta jídla neznám. Aussig.

+3/0
doporučit
24.5.2020 21:56

J36a79n 75D57v98o12ř28á25k 4133642953867

Marn� p�em��l�m, co cht�l autor t�mto �l�nkem sd�lit...

+3/0
doporučit
24.5.2020 5:23

M18i98l63a80n 48Š30e60l29i13g10a 7101104683843

"Takto můžeme z koupené sekané pečeně upravit rychlou, chutnou večeři třeba i pro hosty."

Mam silne podezreni, ze za tim clankem stoji Jirka Babica.

+3/−1
doporučit
25.5.2020 21:17
Foto

J85i75t98k79a 80K66o37s54i41n66o28v76á 9129299116887

Jenomže to ještě maso z konzervy bylo skutečně masem a ne rozemletou "hmotou".

+3/−1
doporučit
25.5.2020 5:38

J54a55r76m44i45l63a 61P70í64c22h15o76v91á 5332787744573

Tyhle blafy se za socialismu nedělaly ani na čundrech

+4/−3
doporučit
24.5.2020 19:25

P39e27t42r 49V14e83p24r30e80k 3534318242

Za bolševika samozřejmě mnoho věcí bylo špatných. Ale je také třeba říci, že například Rakušáci s oblibou jezdili do ČSSR na oběd, považovali ho za chutný a levnější, než doma. Pokud by jim nechutnalo, nejezdili by k nám.

+7/−9
doporučit
24.5.2020 19:21

L29e53o58p98o11l21d 54P54r91o49k49e21š 8469194267

Možná Pražáci....

+3/−2
doporučit
24.5.2020 19:09
Foto

A53n31n76a 49V43e49s11e53l89á 2820568156

Ten poslední recept si redakce nejspíš vymyslela. Takovou cáklost by se nikdo nepokoušel realizovat v žádné době, natož za komoušů, kdy bylo jídlo ve srovnání s příjmy mnohem dražší, než dnes...

+2/0
doporučit
25.5.2020 20:20

P51a91v30e24l 81M17a48t50o92u60š28e92k 5310677298134

Hlavně že dnes jíme jen to nejlepší!

+4/−5
doporučit
24.5.2020 20:50

P47e76t91r 37D66o74s96t75a58l 4756816794782

V jídle za totáče moc fantazie nebylo - guláš, sekaná, řízky, svíčková, vepřoknedlo, smažák toť vše. Většina hospod si vystačile jen s týden přihřívaným gulášem, protože štamgasti vychlemtali denně kubíky piva a pak jim bylo co sežerou.

+4/−5
doporučit
24.5.2020 18:31

J51o14z19e28f 63Č49e12r98n29ý 3341389383701

Takéto nezmysly mohol jesť len nejaký disident alebo iný alkoholik. Normálni ľudia varili.

+4/−8
doporučit
24.5.2020 20:34

M75o60j70m58í55r 21V81r81t50o51c15h 2630763832272

Tak i proto byla v ČSSR nižší hranice dožití než dnes. Ale aspon nemuseli zachranovat při epidemii tolik seniorů +65.

+2/−3
doporučit
25.5.2020 13:08

R32a47d33m40i66l69a 23Š19i24m83k13o13v79s10k47á 6570667981371

Pane, nebo paní autorko, kolik vám je let? Týdeník 5plus2 začal vycházet až někde po roce 2000. To podle vás byl totáč? A co je tedy teď? Nehledě k tomu, že evidentně papouškujete něco, co neznáte.

+1/0
doporučit
28.5.2020 14:36

L14a31d25i87s27l35a68v 96M69a63t66u22l98a 3711289810952

Pamatuji si jak taťka dělával k večeři smažená vejce s játrovou paštikou. Děsně mi to chutnalo. Ale vybavuji si, že to dělal vždy, když nebyla doma mamka ;-D

+1/0
doporučit
26.5.2020 10:03

Z85d15e96n13ě16k 47H60r43u71b18ý 9774118492

Proč autoři článku svá moudra neuvedli do praxe?

+1/0
doporučit
24.5.2020 22:53

D14r57a96h77o55m22í11r 32S44t23r40o10u25h48a60l 4275898142174

Dávat jako první jídlo návod na trampskej guláš mi přijde nefér a hloupé.

+1/0
doporučit
24.5.2020 18:53

L80a65d60i79s93l39a10v25a 76S36t82r63n60a29d67o23v62a 3648124931712

Polévku z konzervy jsem jedla..ale paradoxně cca před dvěma lety na jedné akci.

Ta sekaná ,tu zkusím , z domácí sekané , když budou zbytky.

Kuře nechci , to nevypadá nic extra.

+1/0
doporučit
24.5.2020 17:41

M68a94r63i69a83n72a 15Š31t22o82k54o27v72á 5937685478957

Jste ITak nebo jaderny fyzik?

Zkuste Kucharku pro dceru邏

+1/−1
doporučit
24.5.2020 22:01

Z26d83e25n22ě84k 55S18n39á76š49e95l 3808478630352

A příště prosím něco skutečného. V konzervách bylo maso a jedlo se špagetama. Maso se ale moc obchodě nekupovalo, protože měl každý doma prase, někteří i krávu. Každý měl doma slepice kačeny a králíky.

+2/−8
doporučit
24.5.2020 18:50

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...