Pravé maďarské lečo
Ingredience:
- 80 g slaniny
- 40 ml oleje
- 2 cibule
- 800 g bílých paprik
- sůl
- 2 lžíce mleté maďarské papriky
- 500 g zralých rajčat
- 200 g maďarské paprikové klobásy
Pracovní postup:
- Slaninu nakrájíme na proužky, rozložíme ji na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 150 °C dokřupava.
- Mezitím si na rozehřátém oleji opečeme nejprve pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené papriky, osolíme a za občasného míchání necháme cibuli zesklovatět. Jakmile začne lehce zlátnout, zasypeme ji mletou paprikou a rychle opečeme. Přidáme spařená, oloupaná a na větší kousky pokrájená rajčata (jedno ponecháme na dokončení). Osolíme, promícháme, přiklopíme a na mírném ohni za občasného míchání necháme dusit, dokud papriky nezměknou.
- Klobásu nakrájíme na kolečka, nakrájíme zbylé rajče a společně přidáme k zelenině. Za občasného míchání vaříme dalších 10 minut.
- Před podáváním přidáme opečenou slaninu, podle chuti přisolíme a můžeme ozdobit i lístky ploché petržele. Podávat můžeme třeba s čerstvým chlebem.
Rajčatová polévka s bazalkou
Ingredience:
- 400 g rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej na restování
- 1 bobkový list
- 500 ml zeleninového vývaru
- sůl a mletý černý pepř
- hrst lístků bazalky + na dozdobení
- 2 lžíce másla
- zakysaná smetana k podávání
Pracovní postup:
- Rajčata nařízneme ze spodní strany do kříže a na 10 sekund ponoříme do vroucí vody. Vyjmeme je, ihned ponoříme do ledové vody a oloupeme. Dužinu nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme najemno a zpěníme v hrnci na rozehřátém oleji. Přidáme rajčata, bobkový list a přilijeme vývar. Polévku osolíme a opepříme. Vaříme asi 15 minut.
- Vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme. Přidáme nasekané omyté lístky bazalky a máslo pro zjemnění. Za stálého míchání ho necháme rozpustit.
- Polévku rozdělíme do misek a dozdobíme lístky bazalky. Podáváme se zakysanou smetanou a opečenými plátky chleba potřenými česnekovým olejem.
Paprikové kuře s rajčaty a houbami
Ingredience:
- 40 g hladké mouky
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 8 velkých kuřecích paliček
- špetka mletého chilli
- sůl
- olivový olej
- 25 g másla
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g hnědých žampionů
- 2 lžičky cukru
- 600 g rajčat
- 1 bobkový list
- 250 ml drůbežího vývaru
Pracovní postup:
- V míse smícháme mouku a papriku, kuřecí paličky osolíme, lehce poprášíme chilli kořením a obalíme ze všech stran v paprikové mouce. Troubu předehřejeme na 180 °C.
- V litinovém kastrolu rozehřejeme olej, paličky opékáme asi 5 minut ze všech stran dozlatova a ke konci opékání přidáme máslo. Opečené paličky vyjmeme, do kastrolu přidáme 2 lžíce oleje, nasypeme cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek na plátky a restujeme doměkka. Pak přidáme plátky žampionů a další 3 minuty mícháme. Na poslední minutu přisypeme cukr.
- Pak vrátíme do kastrolu opečené paličky spolu s nakrájenými rajčaty, bobkovým listem, zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
- Přikryté pokličkou vaříme asi 60 minut doměkka. Zvýšíme teplotu, sundáme poklici a odkryté pečeme dalších 20 minut, aby kuře bylo křupavé. Podáváme s rýží, noky nebo s bagetou.
Nákyp caprese
Ingredience:
- 1 veka
- máslo na vymazání
- 800 g rajčat
- 400 g mozzarelly
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 5 lžic olivového oleje
- snítky tymiánu
- bazalka na posypání
- sůl a mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Veku nakrájíme na silnější plátky. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno rozložíme plátky veky.
- Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme nadrobno a přendáme do mísy. Zakápneme olejem, přidáme lístky tymiánu, sůl a pepř a dobře promícháme.
- Veku v míse střídavě poklademe plátky rajčat a mozzarelly a zasypeme cibulí s česnekem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 210 °C cca 15-20 minut.
- Hotový nákyp posypeme čerstvou bazalkou.