Pochází z chladných oblastí střední Asie, a tak umí příjemně zahřát. Do jídelníčku by ji proto měli přihodit věční zmrzlíci se studenýma rukama a nohama, lidé chronicky nemocní či fyzicky pracující, sportovci a také ti, kdo mají alergii na lepek. Pohanka je totiž zcela bezlepková
A není to žádná novinka. Měli ji v oblibě už naši předkové a dobře věděli proč. Zde je sedm důvodů, proč ji zařadit do svého jídelníčku:
1. Zdravé srdce
Pro naše tělo je pohanka důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Obsahuje také vitaminy B1, B2, B3 (niacin), C a E. Zelené rostlinky jsou bohaté i na speciální vitamin P rutin, který zvyšuje pevnost a pružnost cév, jeho pomoc proto přivítají i kardiaci a ti, kdo se potýkají s křečovými žilami či vysokým krevním tlakem.
2. Trávení a játra
Další v pohance obsaženou aktivní látku cholin zase ocení nemocní s játry, napomáhá totiž k jejich regeneraci a výborně působí i při jarní detoxikaci těla.
3. Posílení imunity
Tato plodina dodá organismu vlákninu a spolu s ní také důležité aminokyseliny. Pokud si ji budete dopřávat pravidelně, posílí vaši imunitu. Podporuje odolnost proti nachlazení a chřipce.
4. Sexuální funkce
Častá konzumace pohanky sexuálně stimuluje, navrací nedostatečné libido a sexuální potenci.
5. Úprava krvácivosti
Účinkuje i proti zvýšené krvácivosti, reguluje intenzitu menstruace a omezí praskání žilek v očích a v obličeji. Prospěje i těhotným ženám.
6. Proti stárnutí
Pohanka také působí na uvolnění hladkého svalstva, prokrvuje a zahřívá. Zbavuje otoků dolních končetin. Zpomaluje i proces stárnutí organismu.
7. Na revmatismus
Zařaďte pohanku do běžného jídelníčku, preventivně působí i proti revmatickým chorobám a artritidě, což vaše tělo ocení.
Co se k čemu hodí?
Pohankové kroupy jsou výbornou surovinou pro přípravu rizota, zapékaných pokrmů, salátů, příloh či náplní do zeleniny.
Pohanková lámanka vzniká mlynářským zpracováním pohanky, hodí se jako zavářka do polévky, k přípravě placiček, kaše, karbanátků. Dá se s ní plnit zapékaná zelenina nebo se může použít jako posypka těsta před pečením.
Pohanková mouka je vhodná jako příměs do bílé mouky na zvýraznění chuti a používá se také jako výborné pojivo, takže ji využijete při přípravě různých těst, knedlíků, noků, halušek, palačinek či omelet. Ve Francii se z ní vyrábějí tradiční palačinky.
Krupice z pohanky se dá využít jako hrubá mouka či klasická krupice. Hodí se k přípravě kaší, zavářek do polévek, halušek, knedlíků, lívanců, polenty, pomazánek, pudinků i moučníků.
Slupky z pohanky se používají na přípravu čajů a odvarů, oblíbené jsou i jako náplň do polštářů.
Pohankové vločky v kuchyni použijte stejně jako ty běžnější ovesné: do ranního müsli, do polévek, karbanátků, sekané či na přípravu zdravé kaše.
Pohankové pukance jsou vlastně takové pohankové burizony, takže šup s nimi do jogurtů, polévek či na pánvičku a obalit karamelem nebo na talíři zalít čokoládou.
Neloupaná pohanka slouží jen k nakličování. V žádném případě není určena k vaření.
Náš tip: Zkuste si zasadit semínka neloupané pohanky, vyrostou vám rostlinky, které jsou na rutin mnohem bohatší než semena. Mladé lístky i nať použijte do salátů, k posypání chleba s máslem či tvarohem nebo do polévky.