Bretonský pohankový koláč

Máte rádi vůni skořice? Tento báječný koláč bude pro vás splněným snem. Ovoce na ozdobu použijte podle dostupnosti a vlastní chuti.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

Ingredience

12 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    354 KCal

    16 %

    15 %

  • Energie

    1480 KJ

    16 %

    15 %

  • Sacharidy

    30,8 g

    35 %

    31 %

  • Vláknina

    0,7 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    3,7 g

    6 %

    6 %

  • Tuky

    23,4 g

    36 %

    33 %

  • nasycené

    14,0 g

  • trans-mastné

    0,5 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Obě mouky prosijeme se solí a skořicí. Změklé máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně zašleháme žloutky, celé vejce a rum.
  2. Do vaječné hmoty po částech vmícháme mouku. Vypracujeme hladké těsto, které rozetřeme do vymaštěné dortové formy o průměru 24 cm.
  3. Povrch těsta stěrkou uhladíme a potřeme ho žloutkem rozšlehaným s mlékem. Vidličkou uděláme na těstě mřížku. Formu vložíme do předehřáté trouby a při 180 °C ho pečeme asi 45 minut.
  4. Upečený koláč necháme chvilku zchladnout ve formě. Poté ho vyjmeme. Když vystydne úplně, pocukrujeme ho a nakrájíme. Jednotlivé porce ozdobíme kopečkem šlehačky a kouskem ovoce.
Autor:

Podobné recepty

Rebarborový dort

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Minicheesecake

Odlehčený dezert, který vás osvěží.