Středa 19. ledna 2022, svátek má Doubravka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 19. ledna 2022 Doubravka

Nejlepší recepty ze zvěřiny: jelení hřbet nebo divoká kachna

  0:43
Zvěřina nepatří mezi nejlevnější masa, proto se pořád řadí mezi lahůdky, které si dopřáváme spíše výjimečně. V současnosti je ale dostupnější než před několika lety. Kupujte ho ale jen z prověřených zdrojů, abyste měli jistotu, že maso prošlo veterinární kontrolou.

Křepelka nadivoko s česnekem a fenyklem | foto: Profimedia.cz

Jelení hřbet s kaštanyRecept pro ONU: Jelení hřbet s kaštany

Autor: Václav Frič, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu. Je specialista na ryby, dary moře, ale hlavně na klasickou českou kuchyni.

* 1 kg jeleního hřbetu
* olivový olej
* sůl, pepř, tymián
* 100 g másla

Na kaštany:
* 200 g kaštanů
* 100 g cukru
* 100 g másla
* 0,1 l pomerančového likéru

Na omáčku:
* 0,4 l červeného vína
* 150 g cukru
* tymián
* 50 g másla

1. Očištěný telecí hřbet zprudka opečeme na pánvi na rozpáleném olivovém oleji z obou stran po dobu 2 minut. Přidáme tymián a čerstvé máslo a dáme péct do trouby rozpálené na 140 C na 2-3 minuty. Osolíme, opepříme a necháme 5 minut odstát.

2. Cukr rozpustíme dohněda, zalijeme pomerančovým likérem, lehce osolíme a opepříme. Přidáme oloupané pařené kaštany, lehce prohřejeme a zahustíme máslem.

3. Na omáčku rozpustíme cukr dohněda, zalijeme červeným vínem a přidáme tymián. Vše svaříme na třetinu, dochutíme solí a pepřem a přidáme máslo. Omáčkou přelijeme maso a podáváme s fazolkami a kaštany.

Divoká kachna s tymiánem na zeleniněDivoká kachna s tymiánem na zelenině

Příprava: 25 minut + 60-75 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1-2 divoké kachny
* sůl
* 4 lžíce másla + 1 lžíce na dopékání
* 4 jalovčinky
* 1 citron
* 1-2 kyselejší jablka
* 100 g anglické slaniny
* 1 lžíce oleje
* 600 g brambor
* 600 g karotky
* 1 palice česneku
* svazek tymiánu
* snítka šalvěje
* 150 ml bílého vína
* 1 lžička medu

1. Kachnu omyjeme, osušíme a osolíme. Jalovčinky rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem, lžičkou nastrouhané kůry z dobře omytého citronu a citronovou šťávou. Máslem potřeme kachnu na povrchu i uvnitř, naplníme ji pokrájeným jablkem, svážeme nožičky a necháme ji v chladu minimálně hodinu odležet.

2. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Malé nové brambory vydrbeme kartáčkem, karotku překrájíme na větší kusy. Česnek rozebereme na jednotlivé díly a částečně oloupeme.

3. Pekáč vyložíme plátky slaniny. Brambory, karotku a česnek promícháme se solí, olejem a bylinkami a rozprostřeme na slaninu. Na to položíme odleželou kachnu prsíčky dolů, vložíme do trouby, zapečeme a podlijeme vínem.

4. Pečeme pod poklicí asi 30 minut, potom kachnu otočíme prsíčky nahoru, sejmeme poklici, podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem a kachnu potřeme medem rozmíchaným se lžící rozpuštěného másla.

5. Pečeme dozlatova a do měkka za občasného potření máslem s medem asi 30 minut. Upečenou kachnu necháme deset minut odpočinout a potom ji naporcujeme a podáváme s upečenou zeleninou a šťávou.

Tip
Pečte navíc ještě se žampiony a nakonec obsah pekáče zalijte trochou smetany.

Daňčí řízky s hříbky a zeleninouDaňčí řízky s hříbky a zeleninou

Příprava: 25 minut + 20-25 minut opékání

Pro 4 osoby

* 12 daňčích filátek po 50 g
* sůl
* směs mletého koření divočina
* 2-3 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce oleje
* 250 ml pomerančové šťávy
* 2-3 lžíce medu
* 1-2 lžíce vinného nebo jablečného octa
* 2 lžíce másla
* 200 g čerstvých hříbků
* 150 g mladé kapusty
* 150 g karotky
* špetka tymiánu

1. Houby a zeleninu očistíme a houby nakrájíme na plátky, kapustu a mrkev nakrájíme na tenké proužky. Filátka z odblaněného masa lehce naklepeme přes folii, osolíme, okořeníme mletým kořením a lehce poprášíme hladkou moukou.

2. V pánvi rozpálíme lžíci oleje a filátka opečeme zprudka po obou stranách, zmírníme plamen a ještě chvíli opékáme. Maso vyjmeme, přikryjeme a uchováme stranou teplé. Do pánve vlijeme pomerančovou šťávu, med, ocet, rozmícháme a vaříme do zhoustnutí.

3. Nakonec zjemníme lžící másla a dochutíme solí. V další pánvi mezitím osmahneme na zbylém másle a oleji hříbky, přidáme mrkev, kapustu a ještě chvíli opékáme, dokud zelenina nezkřehne. Osolíme a dochutíme tymiánem. Opečená filátka podáváme proložená opečenou zeleninou s houbami a se šťávou.

Tip
Na filátka použijte maso z kýty nebo vykostěného hřbetu z daňka nebo jelena. Opečená filátka můžete před podáváním ještě krátce prohřát ve šťávě. Část pomerančové šťávy můžete nahradit vínem a med zavařeninou. Maso můžete navíc potřít lehce hořčicí.

Paštika z divočiny se slaninou, ořechy a houbamiPaštika z divočiny se slaninou, ořechy a houbami

Příprava: 2 hodiny + 12 hodiny na odpočinutí

Pro 4 osoby

* hrst sušených hub
* 600 g masa ze zvěřiny
* 150 g jater
* 2 lžíce sádla
* 2 cibule
* 200 g slaniny (špeku)
* 6-8 bobkových listů
* 2-3 lžíce bílého vína
* 2 lžičky paštikového koření na zvěřinu
* 2 žemle
* 2 lžíce másla
* 100-120 ml smetany 33%
* 2 vejce
* 50 g pistáciových oříšků
* vepřové sádlo škvařené na zalití
* rozmarýn a tymián na ozdobu

1. Houby necháme ve vodě nabobtnat, osolíme a houby uvaříme doměkka, pak je nasekáme na drobno. Na rozehřátém sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli a třetinu slaniny nakrájené na kostičky. Přidáme maso, zprudka opečeme ze všech stran, osolíme, okořeníme paštikovým kořením, přikryjeme a dusíme pod poklicí asi 30 minut.

2. Přidáme pokrájená játra, osmahneme, podlijeme vínem a podusíme. Dno a stěny paštikové formy vyložíme plátky slaniny a bobkovými listy. Vychladlou masovou směs rozmixujeme s navlhčenou žemlí, vmícháme vyšlehané změklé máslo se žloutky a smetanu.

3. Nakonec vmícháme na kostičky pokrájenou slaninu, houby, sekané pistácie, sníh z bílků a dochutíme podle potřeby solí a kořením. Směs vložíme do formy a přetáhneme alobalem.

4. Formu vložíme do pekáče s vodou, vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a vaříme ve vodní lázni asi 60 minut. Potom formu vyjmeme, necháme vychladnout, zatížíme ji a necháme nejméně 12 hodin v chladničce odpočívat. Nakonec povrch zalijeme sádlem nebo máslem a ozdobíme bobkovým listem a bylinkami. Necháme ztuhnout v chladničce a potom krájíme. Paštiku můžete připravit i z jiného masa, než je zvěřina (např. bůček nebo krkovice) a přidat k němu kuřecí játra. Paštika pak bude jemnější. Místo sušených hub můžete přidat na kousky pokrájenou hrušku nebo předem namočené sušené brusinky.

Pečený srnčí hřbet s hruškamiPečený srnčí hřbet s hruškami

Příprava: 30 minut + 45 minut pečení + 20 minut dokončení

Pro 4 osoby

* 1,5 kg srnčího hřbetu
* 4 jalovčinky
* 4 lžíce másla
* 100 g slaniny
* 1 lžíce sádla
* 1 cibule
* 1/4 celeru
* 1 mrkev, 1 petržel
* 5 kuliček celého pepře
* 5 kuliček nového koření
* 2 hřebíčky
* 1 bobkový list
* špetka tymiánu
* 125 ml červeného suchého vína
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 250 ml kysané smetany
* 100 g brusinkového kompotu i se šťávou
* 4 kompotované hrušky
* šťáva z 1 citronu

1. Kuchyňsky upravený srnčí hřbet s kostí omyjeme, osušíme a ostrým úzkým nožem odblaníme a nasolíme.

2. V hmoždíři utlučeme jalovčinky, smícháme je s přepuštěným máslem a směsí potřeme očištěný srnčí hřbet. Uložíme do chladu a necháme odležet do druhého dne.

3. Zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme na plátky. V kastrolu nebo pekáči rozehřejeme sádlo a opečeme na něm plátky slaniny, vsypeme zeleninu, cibuli, přidáme koření a opékáme dorůžova.

4. Na základ vložíme maso, opečeme ho, podlijeme vínem s trochou vody a vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme asi 40-60 minut, když začne šťáva hnědnout, podlijeme trochou horké vody. Maso pak zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.

5. Šťávu zahustíme jíškou z másla a hladké mouky, zalijeme kysanou smetanou, promícháme, podle potřeby naředíme vodou a vaříme cca 20 minut. Omáčku přecedíme, vmícháme trochu brusinkové šťávy z kompotu a necháme přejít varem. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou.

6. Maso uvolníme od kosti, filety nakrájíme na úhledné plátky. Plátky masa zpět přiložíme na kost a hřbet naaranžujeme na nahřátou mísu. Podáváme s podušenými polovinami hrušek naplněnými okapanými brusinkami a se smetanovou omáčkou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Lenka zhubla 52 kilogramů. Člověka musí jeho životní styl bavit, říká dnes

Lenku Gasnárkovou kdysi považovali za matku jejího o dva roky mladšího bratra. Dnes by se to už ale nestalo. Přivítala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Manželka mi nechybí, jen mému tělu se v noci stýskalo, řekl manžel z Výměny

V nové Výměně se tentokrát sešly úplně odlišné osobnosti. Rázná Blanka je zvyklá být už od pěti od rána v pracovním...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...

  • Další z rubriky

Praktické tipy, jak nejen o svátcích ohromit dokonalou roládou

Připravit roládu, která se netrhá a jejíž náplň nevytéká, není jen tak. Aby se tento dezert povedl, je potřeba...

VIDEO: Miroslav Polák z Masterchefa připravuje polévku z mrkvových slupek

Miroslav Polák byl finalistou Masterchef v roce 2019. Zapojil se do projektu Do posledního sousta na Nově, který má...

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních...

Nová superpotravina? Hroznové víno sníží cholesterol už za čtyři týdny

Zdravější střeva, imunita i srdce, nižší cholesterol a menší riziko infarktu. S tím vším by nám podle amerických vědců...

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Německá pošta startuje diesely. Elektrododávky v zimě nevyjedou kopec

Německá Deutsche Post DHL provozuje největší flotilu elektrických dodávek, které si navíc sama vyvinula. V horském...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Začínal se čtyřmi zaměstnanci, dnes jich má devadesát a prodává i do světa

Svou firmu založil navzdory již existující konkurenci. Po úspěšném startu začal s vlastní výrobou výtahů, později...