Pečení medového cukroví je nejen v České republice vánoční tradicí. Vůně perníkového koření se nádherně snoubí s romantikou zimních svátků a zdobení cukrovou polevou zabaví na dlouhé hodiny celou rodinu, včetně dětí natěšených na Ježíška. Podívejte se, které perníkové kreace získaly nejvíc hlasů v naší soutěži Nejkrásnější vánoční perníčky. Všem vítězům gratulujeme!
Pětice nejúspěšnějších autorů získává krásné ceny v podobě kuchyňského robota Eta Gratus v hodnotě bezmála deset tisíc korun. Jejich recepty na vánoční perníčky také zveřejňujeme v rubrice Recepty iDNES.cz, takže si je můžete také upéct.
1. místo: Eva Staňková
„Zdobení perníků je má velká vášeň, která se před Vánoci mění ve skutečné šílenství. Úspěšně mi v tom sekunduje má maminka (72), která pro mne perníky už řádku let peče. Po letech jsou její perníčky úžasně vymazlené,“ napsala nám Eva Staňková a přidala tipy od své maminky:
- Všechny ingredience musí mít před výrobou těsta pokojovou teplotu.
- Sypké složky (mouka, koření, soda) prosejeme, aby byly nadýchané.
- Těsto necháme odležet v chladné místnosti, nejméně přes noc, ale raději déle (i několik dní).
- Před válením necháme těsto alespoň dvě hodiny při pokojové teplotě zvykat, potom znovu rukama propracujeme (trhalo by se).
- Rozkvedlané vejce na potření upečených perníčků nepatrně osolíme a přidáme pár kapek mléka nebo vody – lépe se tak rozpustí bílek. Vejce nešleháme příliš, aby nevytvořilo bublinky.
- Na plechu pečeme podobně velké tvary, drobnější by se mohly připálit.
- Hotové perníky potřeme vejcem ještě za horka, ale také ne hned po vyjmutí.
- „Pokud jde o polevu, přiznávám, že jako spousta perníkářek kupuji na cukrářském e-shopu královskou glazuru, bílkovou polevu v prášku. Ta se pouze kratince pomixuje s vodou. Je to velký pomocník – špička zdobícího kornoutku se s ní nikdy neucpe a poleva je sněžně bílá a dokonale hladká. Ať už tvoříte z bílků, nebo kupujete královskou glazuru, má rada pro polevu zní: Správná konzistence pro dobrou kresbu je pasta. Zkušební stopa vytlačená z kornoutku musí být pevná, nesmí se roztékat. Bílé plochy vyplňuji také pomocí kornoutku, jen polevu použiji nepatrně řidší.“