4. místo: Barbora Vlasáková
„Bez perníčků bych si neuměla představit Vánoce. Jejich chuť a vůně je prostě úžasná. Zdobení mě velmi baví, a když pak mohu někomu udělat radost nazdobeným perníčkem, zahřeje mě to u srdce. Ráda bych se proto s vámi podělila o tipy na bílkovou polevu na zdobení perníčků, na které jsem si přišla stylem pokus-omyl,“ napsala nám Barbora Vlasáková.
„Je to někdy trošku věda, umíchat si tu správnou konzistenci polevy. Základní suroviny na polevu jsou moučkový cukr, bílek, kukuřičný škrob a citronka. Nejdůležitější je cukr alespoň 5x prosít přes jemné sítko, aby se sáček při zdobení neucpával krystalky cukru. Množství cukru se upravuje podle velikosti bílku. Určitě neplatí pravidlo 15 dkg cukru na jeden bílek.
Každé vajíčko je jiné. Já si vždy připravím cca 19 dkg cukru a ten postupně přimíchávám do bílku (někdy zbyde víc cukru, někdy nic). Bílek předtím „protlačím“ přes silikonovou punčochu, a tím se zachytí případné nechtěné cucky z bílku. Do polevy přidám lžičku škrobu a pár kapek citronky.
Přidáním škrobu poleva lépe tuhne a drží na perníčkách. Citron krásně podtrhne chuť polevy. Polevu míchám zhruba 20 minut ručně. Ze šlehače vznikají v polevě bublinky a z perníčků opadává. Poleva by neměla téct, ale pouze velmi pomalu odpadávat z vařečky. Samotné malování je pak hlavně o trpělivosti.“