Připálené jídlo
Nejlepší je udělat všechno pro to, aby k této katastrofě vůbec nedošlo. To znamená hlídat pokrm na sporáku, odmíchávat ode dna a nevařit na příliš vysokou teplotu. Pokud už k tomu dojde, jednejte hlavně rychle.
Okamžitě vložte hrnec do kastrolu nebo dřezu se studenou vodou, tak zabráníte dalšímu připékání. Pak polévku nebo omáčku opatrně přelijte do jiné nádoby, ale něco nechte na dně a hlavně nic neseškrabávejte. Prostě se budete muset s částí pokrmu rozloučit.
Nakonec ještě pokrm ochutnejte, jestli necítíte spálenou chuť. Pokud ano, některé zdroje doporučují ponořit do polévky nebo omáčky chleba či syrový brambor, aby spálenou chuť absorbovaly, nebo přidat sůl, koření či česnek. Úspěch tohoto konání ovšem není zcela zaručen, v nejhorším případě budete muset výtvor vyhodit a začít znova...