Jogurtová bábovka s hroznovým vínem
Ingredience:
- 230 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 125 g bílého jogurtu
- 50 ml rumu
- 400 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 50 g loupaných mandlí
- 200 g modrého hroznového vína
- máslo a hrubá mouka na formu
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Máslo nakrájíme na malé kousky a při pokojové teplotě ho necháme změknout. Poté ho vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny.
- Do žloutkové pěny přidáme jogurt, rum, mouku promísenou s práškem do pečiva a nadrobno nasekané mandle. Nakonec zlehka zapracujeme tuhý sníh z bílků.
- Kuličky hroznového vína opláchneme, osušíme a odtrhneme od stopky. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
- Bábovkovou formu střídavě v několika vrstvách naplníme mandlovým těstem a hroznovým vínem. Vložíme ji do vyhřáté trouby a bábovku při 160 °C pečeme asi 50 minut. Hotovou bábovku necháme chvíli zchladnout ve formě. Poté ji vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vystydnout úplně. Před podáváním ji pocukrujeme.