Celozrnný dort s tvarohem a hroznovým vínem
Ingredience:
- 150 g celozrnných sušenek
- 100 g másla
- 300 g hroznového vína
- 500 g tvarohu
- 300 g bílého jogurtu
- 3 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- 1 balení želatiny
- 75 g moučkového cukru
- 1 plod kaki na ozdobu
Proč si dát jogurt?
Zdroj: www.mlekovaszdravi.cz |
Pracovní postup:
- Sušenky nasypeme do igelitového sáčku, sáček uzavřeme a pomocí válečku sušenky rozdrobíme. Drobky nasypeme do mísy a promícháme je s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a na dno vtlačíme sušenkovou hmotu. Do mírně vyhřáté trouby dáme formu se sušenkami a krátce hmotu zapečeme. Poté ji necháme vychladit.
- 250 g hroznového vína spaříme vroucí vodou, ihned zchladíme (ideálně v ledu) a ostrým nožíkem oloupeme slupku. Hrozny rozkrájíme na půlky a vypeckujeme. Zbylé víno ponecháme na ozdobu dortu.
- Do mísy vložíme tvaroh, zakapeme ho citronovou šťávou, přidáme jogurt, přisypeme prosátý cukr a rozpuštěnou želatinu. Vše důkladně promícháme a vytvoříme hladký krém.
- Na vychladlou sušenkovou hmotu rozetřeme 1/2 krému, poklademe dort vyloupaným a rozpůleným vínem a potřeme zbylým krémem.
- Formu s dortem vložíme do lednice a necháme ho alespoň 4 hodiny tuhnout. Kaki omyjeme, oloupeme a rozkrájíme na menší kousky. Po zatuhnutí dort ozdobíme rozpůlenými hrozny a kousky kaki.