Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

aktualizováno 
Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám nabídnou neotřelou delikátní chuť, jsou také velice zdravé.

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou | foto: Profimedia.cz

Jedlé kaštany jsou nejen energeticky velmi vydatné, ale také obsahují širokou škálu vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Jmenujme za všechny například vitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin E a C nebo draslík, hořčík, vápník, mangan nebo zinek.

Protože jedlé kaštany působí v organismu zásaditě, můžete je využít jako pomoc při překyselení organismu. Pomáhají také zbavit se střevních potíží, posilují funkcí srdce a cév, mozku nebo jater. Traduje se také, že zlepšují stav lidí, kteří mají dnu nebo potíže revmatického rázu.

V lidovém léčitelství se využívají nejen plody, ale také listy kaštanů. Tato rostlina je také výchozím produktem pro výrobu některých homeopatických léčiv.

Nejlepší jsou ale přece jen na talíři. A to na sladko i na slano. Kaštanová menu sice v českých domácnostech nepatří mezi stálice, ale možná se to u vás doma změní.

Kaštanovo-dýňová polévka

Ingredience na 4-6 porcí:

Kaštanovo-dýňová polévka
  • 1 cibule
  • 1/2 menší máslové dýně
  • 2 brambory
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek oloupaných pečených jedlých kaštanů
  • 800 ml vývaru (nemusí být)
  • 1 bobkový list
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Dýni zbavíme jadýrek a dužinu nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Ve větším hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli, dýni a brambory. Asi po pěti minutách přidáme pečené kaštany (pár kousků si necháme na ozdobu).
  3. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme koření, přivedeme k varu a necháme probublávat asi půl hodiny.
  4. Pak vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, vmícháme do ní smetanu a prohřejeme.
  5. Podáváme posypanou nasekanými pečenými kaštany, které jsme si dali stranou.

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

Ingredience na 4-6 porcí:

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
  • 1 kuře
  • 4 housky
  • 300 ml mléka
  • 250 g jedlých kaštanů
  • 2 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 60 g másla
  • svazek petrželové nati (nemusí být)

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme nádivku. Kaštany vložíme do hrnce s vodou a asi 5 minut povaříme. Pak je prudce zchladíme studenou vodou a oloupeme. Nakonec je nasekáme na větší kousky a dáme stranou.
  2. Housky nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a zalijeme mlékem. Necháme chvíli stát, aby se „napily“ a potom zbylé mléko slijeme.
  3. Žloutky utřeme s povoleným máslem, přidáme rohlíky, nasekané kaštany, najemno nakrájenou petrželku, strouhaný muškátový oříšek dle chuti a sníh z bílků. Pokud je třeba, dosolíme.
  4. Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme. Pak ho naplníme nádivkou a vložíme do pekáče prsíčky dolů, podlijeme troškou vody a zakryjeme vrchním dílem pekáče nebo alobalem.
  5. Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, pak kuře otočíme, znovu zakryjeme a ještě asi 20 minut pečeme zakryté.
  6. Potom víko nebo alobal sejmeme, a za občasného podlévání kuře pečeme doměkka a dozlatova.
  7. Podáváme nejlépe s vařenými šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.

Ořechové sušenky s kaštanovým krémem

Ingredience:

Ořechové sušenky s kaštanovým krémem
  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 300 g másla nebo Hery
  • 180 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 100 g čokolády na vaření
  • 250 g kaštanového pyré (k dostání třeba v Country Life)
  • 100 ml smetany ke šlehání 33%

Pracovní postup:

  1. Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme na kousky nakrájené máslo nebo Heru a mleté ořechy. Pak doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce. Všechny ingredience rukama zpracujeme do hladkého těsta, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do chladu.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ji v horké vodní lázni. Kaštanové pyré smícháme se smetanou a vmícháme k čokoládě. Když se směs spojí, necháme je vychladnout.
  3. Těsto na sušenky vyválíme na silnější plát na pomoučněném vále a vykrajujeme tvary. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dorůžova asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Necháme vychladnout a pak mažeme kaštanovým krémem.

Tip: Místo vlašských ořechů můžeme do těsta použít také mleté lískové oříšky. Sušenky budou jemnější.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

Tolik čekání, vodko, a tys to vydržela, vítala se na svobodě Máňa s lahví

Pracovat se Máně nechce. „Umřela bych,“ říká.

Rok sledovaly televizní kamery několik odsouzených žen ve třech českých věznicích. Monika (44), která bodla svého...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Ostružinový ledový čaj

Ostružinový ledový čaj

V parném dni vás příjemně osvěží domácí drink. Vyzkoušejte recept na ostružinový ledový čaj.

Salát s mozzarellou, ovocem a prosciuttem

Salát s mozzarellou, ovocem a prosciuttem

Kdo by chtěl v tomto vedru jíst těžké jídlo. Právě teď je ideální doba salátů. Vyzkoušejte náš recept na salát s...

RECEPT DNE: Polévka ze sladkých brambor s avokádem

Polévka ze sladkých brambor s avokádem

Sladké brambory neboli batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Obsahují velké množství vitaminů i...

Najdete na iDNES.cz